Crepes suzette - palačinky po francouzsku

Ingredience
Hladká mouka 100 g
Sůl  špetka
Vejce
Cukr krupice 1 lžíce
Slunečnicový olej 1 lžíce
Mléko 300 ml
Rostlinný olej
na potírání pánce
 
Pivo 2 lžíce
karamel
Máslo 100 g
Vaječný koňak 2 lžíce
Cukr krupice
hnědý
100 g
Pomerančová šťáva 150 ml
Pomerančová kůra
nastrouhaná
2 lžička
Citronová kůra
nastrouhaná
1 lžička
Pomerančový likér 3 lžíce
Crepes suzette - palačinky po francouzsku

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky

Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukru. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj vejce, olej a dvě lžíce mléka. Vařečkou prošlehejte základ těsta dohladka. Pomalu přilévejte další mléko a stále míchejte, aby směs zůstala hladká. Potom vlijte - už nemusíte tak pomalu - zbylé mléko, výsledná směs by měla připomínat dvanáctiprocentní smetanu. Pokud chcete, můžete nakonec přilít pivo. Rozehřejte pánev, nejlépe o průměru 15 cm, což odpovídá klasickému průměru palačinek. Těsto na ni nalévejte nejlépe z naběračky s hubičkou nebo ze džbánku na jednu palačinku stačí přesně 2 a 1/2 lžíce těsta, které je třeba krouživým pohybem, spodku lžíce, rozetřít po pánvi.

Jakmile palačinka zezlátne, což trvá asi 15 vteřin, obraťte ji a opékejte po druhé straně tak půl minuty, až na ní naskáčou typické hnědé puchýřky. Palačinku nechte sklouznout na talíř a pánev vytřete ubrouskem namočeným v oleji. Pak už jen smažte další. Hotové palačinky pokládejte na talíři na sebe.
Připravte pomerančový karamel: na mírném plameni zahřejte hlubokou pánev nebo širší kastrol a za občasného promíchání v něm rozpusťte máslo spolu s cukrem. Jakmile se cukr začne rozpouštět, zvyšte plamen a pokračujte, dokud směs nezačne bublat, hnědnout a karamelizovat.

Trvá to asi 4 min., až ke konci občas promíchejte. Vlijte pomerančovou šťávu, přidejte strouhanou kůru a nechte ještě 3-4 minuty probublávat, aby vše zhoustlo. Přilijte alkohol, pár vteřin prohřejte a snižte plamen. Do karamelu vložte palačinku a pomocí vidličky ji v něm pěkně vykoupejte. Složte do šátečku a podávejte.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 24 x
1
4.92 24 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 24x)
Koláč s tvarohem a ovocem Recept na víkend: Koláč s tvarohem a ovocem Články z

Komentáře k receptu: Crepes suzette - palačinky po francouzsku

Komentáře

  1. Ali   01.01.2016 | 12:14 | reagovat | závadný

    Pivo v crepés? :/

  2. Vita   01.01.2015 | 19:17 | reagovat | závadný

    Palačinky byly opravdu skvělé. Doma jsme si všichni pochutnali. Bezvadné. Díky!!!

  3. Luci   25.05.2014 | 16:25 | reagovat | závadný

    Opravdu nejlepší palačinky, jaké jsme kdy měli!! :) Všem doporučuji a ani to není tak těžké jak to vypadá :) Nedala jsem tam pivo, koňak ani pomerančovou a citronovou kůru a na chuti to určitě neubralo. A jestli se vám bude zdát tak jako mně, že je toho másla na tolik cukru moc, tak to tak není a ani se nebojte, když se nespojí ten tuk z másla s cukrem. Prostě až to zhnědne ať je tam kolik chce odděleného tuku, přilijte pomerančovou šťávu a pak už se vše krásně spojí a zhoustne.

  4. Hanach   08.04.2014 | 21:53 | reagovat | závadný

    Zařazuji mezi mé oblíbené, opravdu jsou vynikající :-) Děkuji za recept :-)

  5. milacik100   02.08.2013 | 14:07 | reagovat | závadný

    palačinky nam nam

1 2 3 4 5 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle! Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle!
Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli
Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web