Autor:

Chilli con carne IV.

40 minut PT0H40M
Střední
Porce: 4
Ingredience
Rostlinný olej 1 lžíce
Cibule
velká
1 ks
Červená paprika
čerstvá
1 ks
Česnek
nakrájené na plátky nebo prolisovaný
2 stroužek
Chilli
vrchovatá (jemnější chuť - jen 1 lžička)
1 lžíce
Paprika - sladká 1 lžíce
Drcený kmín 1 lžíce
Mleté maso - hovězí 500 g
Hovězí vývar 1 kostka
Rajčata
konzervovaná (1 plechovka)
400 g
Majoránka 1/2 lžíce
Cukr 1 lžíce
Rajský protlak 2 lžička
Fazole
sterilované
400 g
Sůl  
Pepř mletý  
Chilli con carne IV.

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Mleté

Nakrájíme cibuli na kostičky. Papriku rozpůlíme a nasekáme na přibližně centimetrové kousky. Vlijeme olej na pánev. Do rozžhaveného oleje vhodíme cibuli a asi 5 minut ji smažíme. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisypeme plátky česneku, kousky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažíme ještě 5 minut, aby se vůně promísily. Trochu ztlumíme plamen, přidáme do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažíme rozdělit na co nejmenší kousky. Asi 5 minut rychle mícháme tak, aby se maso rozdělilo na hrudky a bylo stejnoměrně opečené. Pokud bychom ho ale smažili příliš zprudka, hrozí, že česnek zhořkne a přichytí se koření.
Omáčka: kostku bujonu rozpustíme ve 300 ml horké vody. Vývar pak přilijeme do pánve. Do pánve přilijeme konzervovaná rajčata, přisypeme majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidáme rajčatový protlak a všechno ještě jednou promícháme. Směs přivedeme k varu a přiklopíme pokličkou. Co nejvíce stáhneme plamen a necháme 20 minut probublávat. Občas zamícháme. Fazole z konzervy slijeme, nejlépe pomocí cedníku, a přidáme do pánve. Znovu pokrm přivedeme k varu a ještě deset minut podusíme. Správné chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme. Potom už jenom odklopíme pokličku a necháme aspoň deset minut stát, aby se chuti rozložily a maso mohlo natáhnout všechny vůně.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 12 x
1
4.83 12 5 1
Kotleta s rajčaty a bramborami Rychlé zdravé večeře od pondělí do pátku Články z

Komentáře k receptu: Chilli con carne IV.

Komentáře

  1. pospa58   15.05.2016 | 10:19 | reagovat |

    Vařím již několik let, dnes jsem si dovolil přidat foto.

  2. Sonjaa   26.08.2014 | 12:56 | reagovat |

    Výborné

  3. Lacime   20.11.2013 | 18:10 | reagovat |

    Výborné, manžel by to nejraději jedl denně :D Děkuji za recept :)

  4. Alouette   13.05.2013 | 15:31 | reagovat |

    Je to výborné, vždycky toho navařím kotel a stejně je to hnedka pryč:) :-D

  5. MartikK   12.03.2011 | 13:45 | reagovat |

    Moc dobré. Použila jsem směs koření přímo na chilli con carne, nedávala jsem majoránku (nějak mi to k tomuto jídlu nepasovalo) a trošku jsem zahustila šťávu instantní jíškou. Příště určitě vyzkouším přímo s popisovaným kořením, aby to mohl baštit i prcek (tomu to udělám bez chilli).

    1. Tereza   24.05.2011 | 12:17 | reagovat |

      směs koření a instantní jíška - =-O hmm tak to muselo být chutné - více chemie zařídí už jen masox. Tím bych teda své dítě nekrmila, zkuste to vařit z červstvých surovin, je to chutnější a hlavně zdravější!

      S pozdravem Tereza.

      1. MartikK   18.07.2011 | 10:35 | reagovat |

        Milá Terezo, směs koření na rozdíl od jednotlivých druhů koření popisovaných v receptu obsahuje navíc pouze sůl, podobně instantní jíška je pouze pšeničná mouka s rostliným olejem. Tak netuším o jaké chemii to mluvíte. S pozdravem Martina

        1. Janka   12.10.2011 | 12:27 | reagovat |

          Vážně věříte tomu, že instatní jíška je pouze směs pšeničné mouky a oleje? A proto taky vydrží v krabici při pokojové teplotě klidně půl roku, aniž by se s ní cokoli stalo? Všechny instatní pokrmy obsahují vysoké množství konzervantů, barviv a korigens vůní. Nehledě na to, že lidský organismus vše, co je chemicky upraveno a konzervováno velmi špatně tráví - zkrátka si s tímto "chemickým mixem" neumí poradit. Nejlepší, co pro sebe a svoje dítě můžete udělat je, jak již napsala Tereza, vařit z čerstvých potravin!!!

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Dcera Cindy Crawford vypadá jak její matka! Podívejte se na další děti slavných Dcera Cindy Crawford vypadá jak její matka! Podívejte se na další děti slavných
Gábi se nebojí zeptat: Podívejte se, jak sexkoučka učí masáž penisu Gábi se nebojí zeptat: Podívejte se, jak sexkoučka učí masáž penisu
Elegantní i bláznivé: Jaké nehty budou letos trendy? Elegantní i bláznivé: Jaké nehty budou letos trendy?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web