Dědovy škubánky na slano

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 12
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg brambory oloupané
    • sůl
    • 300
      g hrubá mouka nebo dětská krupička, cca
    • česnek rozetřený - dle chuti
    • škvarky
    • vepřové sádlo
    • uzená slanina nebo uzený špek
    • cibule osmažená dozlatova
    • posekané bylinky

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Oloupané brambory pokrájíme, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit doměkka. Po uvaření slijeme část vody, množství, které v bramborách ponecháme, nám ovlivňuje konečnou hustotu škubánků, čili: kdo rád tužší, slije vody více, a kdo rád jemnější, vařené vody ponechá více, nebo trošku scezené vody přilije. Určitě neslévejte úplně, jelikož vařící voda v bramborách nám pomáhá vsypanou mouku dobře propařit.
2
Moukou zasypeme brambory, do kterých jsme párkrát vařečkou šťouchli, a na mírném plameni ji necháme pod poklicí krátce spařit. Poklici neodklápíme, spíš je ještě přes poklici zakryjeme utěrkou a brambory takto necháme 15-20 minut stát.
3
Pak vše dohladka rozšťoucháme společně s přidaným česnekem dle chuti (můžeme dosolit nebo vmíchat i bylinky). Z bramborové směsi pak lžící tvoříme noky nebo dáváme na talíř menší bramborové hromádky, které dle chuti přeléváme rozehřátým sádlem se škvarky, vyškvařenou slaninou, osmaženou cibulkou... a podáváme například i s kyselou okurkou, kysaným zelím...
4
Do škubánků můžeme vmíchat například i uzený sýr nebo i jiný, s výraznější chutí.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Václav Faust
    Václav Faust |

    26. 3. 2017 19:08

    Byl to vynikající námět na levnou sytou večeři.

  • Libuše
    Libuše |

    12. 10. 2016 17:59

    Výborné. Taková chlapská varianta kucmouchů, kterou musím od srdce pochválit.

  • Majda
    Majda |

    9. 4. 2016 20:23

    Co si na škubánky nandám je o něčem jiném. Škvarky to být nemusí, stačila by určo jen ta cibule.

  • Majda
    Majda |

    9. 4. 2016 20:18

    Výborná mňamka.Já dělala s vyškvařenou anglickou a cibulkou.

  • Irena
    Irena |

    1. 4. 2016 22:36

    V bezmasém jídle škvarky?

  • Ivana
    Ivana |

    10. 1. 2016 19:16

    Vynikající <:-)

  • Věra Karasová
    Věra Karasová |

    30. 9. 2015 10:50

    Osmažila jsem k nim uzené kostky co prodávají v kauflandu a bylo to vynikající. Cibulka samozřejmě taky nechyběla.

  • Barbora Polakova
    Barbora Polakova |

    30. 5. 2015 18:21

    Velmi nam to chutilo :-) :-)

  • J.Svobodová
    J.Svobodová |

    28. 2. 2015 17:23

    Já škubánky občas dělám a na slano budou zřejmě častěji.Ty jedl dokonce i manžel,protože na nich chyběl mák

  • Evik
    Evik |

    17. 2. 2015 17:29

    To je fakt,jednou jsem je ve školce vrátila zpět a od té doby si je opeču! :-D

  • Andrea
    Andrea |

    23. 1. 2015 19:22

    Při pomyšlení na škubánky mi přeběhne mráz po zádech a vidím školní jídelnu a nedojedené obědy skoro všech mých spolužáků. Tyhle by mohly stát za vyzkoušení, hlavně když nejsou s mákem :-! Uvidím, třeba na na ně taky dojde, docela mě nalákaly :-\ .