Banánová bleskovka - dort

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 60
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Korpus: (forma 22cm)
    • 1
      ks vejce velké, případně dvě malá
    • 40
      g polohrubá mouka
    • 40
      g cukr krupice
    • 1
      lžíce olej
    • 1
      lžíce horká voda
    • 1
      lžíce kakao
    • prášek do pečiva na špičku nože
  • Náplň:
    • 1
      kelímek smetana ke šlehání - 220 ml
    • 1
      ks ztužovač šlehačky
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 50
      g margotka - nastrouhaná
    • 1
      kelímek zakysaná smetana - hustá (180g)
    • 2
      ks banány - pokrájený na plátky
  • Dozdobení:
    • kakao
    • banány
    • čokoládová poleva
    • šlehačka ...

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
**Korpus: ** Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny, přidáme olej, vodu, kakao a mouku s kypřidlem, zamícháme a těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Nízký korpus pečeme v předehřáté troubě cca 12-14 minut - vyzkoušíme špejlí.
2
Než korpus vychladne, připravíme si **náplň**: Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem a ztužovačem. Do husté šlehačky vmícháme zakysanku, nastrouhanou margotku a pokrájené banány. Zlehka, ale dobře promícháme a naneseme na vychladlý korpus. Náplň na korpusu uhladíme, posypeme kakaem (nebo nastrouhanou čokoládou) a dáme vychladit.
3
Po vychlazení nakrájíme na díly, které před podáváním dozdobíme plátky banánu, polevou, šlehačkou... - dle chuti.
4
Dort je velmi rychlý a chutný, proto bleskovka :-), kterou zvládne každý za pár minut.
5
Pokud chcete mít bleskovku (hlavně korpus) vyšší, dělejte těsto z dvojité dávky. My raději krém, než korpus. :-P
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Jana Šandová
    Jana Šandová |

    4. 11. 2016 16:33

    Děkuji za recept. Je opravdu úžasný.

  • veronika
    veronika |

    28. 7. 2016 14:28

    Skvělá a moc dobrá rychlovka! Zařazuji mezi své nejoblíbenější recepty. Konečně super využití přezrálých banánů co se doma nahromadí. Minule jsem dělala podle receptu a dnes jsem vyzkoušela z větší dávky na brutvánek a zdlouhavější verzi - zvlášť šlehat žloutky a zvlášť sníh z bílků bez kypřícího prášku a korpus je krásně nadýchaný, takže by se dalo použít i jako dort na oslavu:) Recept moc chválím !! Děkuji!!

  • Vaňková
    Vaňková |

    25. 3. 2016 16:25

    Báječný řez a opravdu bleskově hotový a také bleskově snědený, návštěvu nepřežilo ani jediné sousto. Určitě zopakuji a doporučuji.

  • Lucka
    Lucka |

    31. 1. 2016 16:26

    Byla to mńamka <3

  • Tereza
    Tereza |

    31. 10. 2015 18:58

    Je luxusní, ale proč tedy ta pětka ??

  • Denisa
    Denisa |

    17. 8. 2015 09:12

    Dobrý den, a dávala jste celou vaničku? také přemýšlím nad obměněním :-)

  • Renata Sochová
    Renata Sochová |

    3. 6. 2015 19:31

    Výborný zákusek, vanilkový cukr jsem do krému zapoměla přidat a vůbec to nevadilo.

  • Magda
    Magda |

    17. 5. 2015 16:16

    Úžasná věc, krém úplně pohladí chuťové pohárky :-*

  • Emily.QuelDorei
    Emily.QuelDorei |

    5. 4. 2015 21:23

    Korpus je lepší z dvojité dávky, jinak super. =)

  • Věra Faustová
    Věra Faustová |

    9. 3. 2015 17:26

    Moc dobrý dezert, krém jsem ani ničím nesypala a po nedělním obědě se nestihl na stole ani ohřát.

  • Petra K
    Petra K |

    22. 2. 2015 16:14

    Holky prosím chci vyzkoušet do práce na oslavu, jen koukám na fotky krém se celkem rozléval, ztuhlo Vám to dobře? Ať mi to vydrží od rána do pauzy... kuji ;-)

  • Stojková
    Stojková |

    14. 2. 2015 09:10

    Výborný dezert. Hned abych dělala další.

  • allena89
    allena89 |

    21. 7. 2014 10:45

    Výborný dortík! Korpus určitě z dvojité dávky. Do krému jsem místo zakysané smetany dala tvaroh z vaničky a trochu rumu, no nemělo to chybu.

  • Míša
    Míša |

    16. 7. 2014 08:55

    Mňam!

  • TerezaD
    TerezaD |

    10. 7. 2014 18:26

    Teda nevím, jestli mám jine chuťové pohárky či co ale krem mě zas tak nenadchnul...každopádně bylo to dobre, ostatním chutnalo.:-) Korpus jsem taky dělala z dvojite dávky.

  • Nikouš
    Nikouš |

    9. 6. 2014 16:28

    Dort jsem udělala mamce k narozeninám a snědl se najednou,tak byl výborný.Jen těsto jsem udělala trošku v jiných dávkách.

  • Jana
    Jana |

    11. 3. 2014 13:12

    Parádní mlsání, kdybych se nestyděla, snědla bych ho sama :))

  • Caroline_en
    Caroline_en |

    11. 1. 2014 16:37

    Zdravím, co dodat, opravdu vynikající, jen bych ráda dodala, že příště dám na rady, a opravdu vše udělám z dvojité dávky!!! Jinak hodnotím za 1 ;-)

  • barbarons
    barbarons |

    23. 11. 2013 15:20

    Dort byl chutný :-) dělala jsem ho do 24cm formy z dvojité dávky těsta a po upečení korpusu jsem trochu z povrchu korpusu odškrabkala, aby jsem měla jakoby posypku, vypadalo to jako Krtkův dort. Jinak děkuji za recept.

  • zozole
    zozole |

    23. 11. 2013 14:46

    Dort jsem vyzkoušela a je vynikající, jen jsem udělala všeho dvojtou dávku, jak korpusu, tak horní vrstvy. Je luxusní a mizí u nás závratnou rychlostí! O:-)

  • Cassy
    Cassy |

    7. 11. 2013 15:11

    tak korpus jsem udělala ze dvou dávek, pomazala ho marmeládou a na to dala ten úžasný krém :) přítel po ochutnání oznámil, že už se mě v životě nevzdá. Děkuji dortík je to opravdu úžasný :)

  • Michma
    Michma |

    11. 6. 2013 17:28

    Poprvé v životě jsem dělala nějaký dort a povedl se na výbornou:) Korpus jsem udělala dle rad v diskuzi z dvojité dávky a myslím, že to bylo akorát...A i když je to těžké, je lepší si počkat do dalšího dne, chuť margotky a banánů se úžasně zvýrazní a mohli jsme se doma po něm utlouct:)

  • Gabriela
    Gabriela |

    5. 6. 2013 18:53

    Rychlé, jednoduché a hlavně vynikající :-), margotka tam nesmí chybět. Můžu doporučit. Akorát jsem korpus dělala z dvojité dávky...

  • Janina
    Janina |

    26. 4. 2013 12:17

    Krém je fakt senzační, zákusek osvěžující, no co chtít víc :))))))

  • martina997
    martina997 |

    12. 3. 2013 17:53

    margotka, šlehačka, banány, zakysaná smetana... tomu se nedá odolat <3

  • Martinka
    Martinka |

    23. 2. 2013 20:53

    snědla bych ho klíďo sama, krém je boží a buchty jen tolik aby to šlo nabrat

  • Jaroslav
    Jaroslav |

    16. 2. 2013 00:38

    Mě ne :-) A zatím ani ostatním, co chutnali :-[

  • sewaltovi
    sewaltovi |

    15. 2. 2013 21:39

    Naprosto famózní! Děkuji :-)

  • Sandy
    Sandy |

    15. 2. 2013 08:39

    A nevadí Vám, že je jen ze 4 dkg mouky?

  • Jaroslav87
    Jaroslav87 |

    14. 2. 2013 18:38

    Recept je naprosto úžasný! :-) <3 MOC DĚKUJI!.. Sám ale peču malinko upravenou Extra-banánovou verzi ;-) :-) Na korpus použiji dvojité množství ingrediencí a dám do klasického velkého pekáče (sedne do zarážek trouby). Základ je tedy ve finále nižší avšak veškeré vrstvy krásně unese. Poté přidám zmíněnou náplň (jen použiji 2 nakrájené banány [na půl-kolečka] ) a na vrstvu náplně ještě nanesu další vrstvu nakrájených banánů na kolečka. Poté jen "cik-cak" poleji čokoládovou polevou. Před podáváním dle chuti přidám šlehačku (stačí ve spreji). <3 :-) :-)

  • kristýna
    kristýna |

    9. 1. 2013 19:21

    dnes jsem vyzkoušela a je opravdu výborný :-) , chutná dost podobně jako krtkův dort ;-)

  • Bobek21
    Bobek21 |

    30. 10. 2012 15:23

    8-) :-$ :-$ :-$ :-$ Prosím vás jak dlouho trvá na tento dort (clkolvě) :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-)) :-)) :-)) :-)) <3 <3 <:-) <:-) <:-) <:-) :-) :-) :-) :-( :-( :-( ;-) ;-) ;-) :-P :-P :-P :-[ :-[ :-[ :-[ :-\ :-\ :-\ =-O =-O =-O :-* :-* :-* :-* 8-) 8-) 8-) 8-) :-! :-! :-! O:-) O:-) O:-) O:-) O:-) O:-) O:-) O:-) O:-) O:-) O:-) O:-) O:-) O:-) O:-) O:-) O:-)

  • didi
    didi |

    14. 9. 2012 13:22

    Ještě ted jse oblizuji :-P

  • Anetka :o)
    Anetka :o) |

    28. 8. 2012 11:05

    Super mňamka!!!!!! <:-)

  • Marvie
    Marvie |

    15. 7. 2012 14:51

    korpus i krém moc dobrý. Dělala jsem poprvé, ale rozhodně ne naposledy :-))

  • Ari
    Ari |

    14. 5. 2012 17:26

    Mňamina ♥ :-* tenhle dort miluju ♥

  • Lůca
    Lůca |

    9. 5. 2012 17:51

    Dneska jsem tenhle recept zkoušela,udělala jsem si korpus podle svého receptu,ale musím pochválit krém,ten je opravdu božský!! :-) Všem doporučuji!

  • N
    N |

    21. 3. 2012 18:28

    Výborný! <3

  • Mikimouse16
    Mikimouse16 |

    7. 3. 2012 16:38

    Výborný krém ten by chtěl doopravdy vyzdvihnout, jinak perfektní recept doporučuji ;)

  • Markéta Malá
    Markéta Malá |

    22. 12. 2011 20:35

    Narozdíl od ostatních mě i rodině málo korpusu velmi vyhovovalo. Dominantní byl krém, který je bezpochyby jeden z nejlepších krémů, které jsem za svou kuchařskou éru vyrobila. Opakovat budu často, hlavně v letních měsících to bude osvěžující mlsek.

  • Moni
    Moni |

    26. 11. 2011 16:13

    Bohuzel musim souhlasit s vetsinou, ze korpus nic moc, ikdyz jsem dala dvojitou davku, tak moc nevyrostl :(

  • D
    D |

    27. 9. 2011 09:48

    To asi všichni.. :-D

  • Denča
    Denča |

    27. 9. 2011 09:46

    Ahojky dneska jsem taky pekla, ale taky korpus nic moc.. a nemam ztuzovadlo do polevy.. co tam mam dal místo nej....? :) :-P Díky Denča.. :))

  • Venda
    Venda |

    7. 9. 2011 08:42

    Krem je božsky,ale korpus se mi nepodařil.Někde se vloudila chybička .Snad příště.I tak dobrý napad :-)

  • Marcela Šťastná
    Marcela Šťastná |

    25. 8. 2011 20:25

    Bleskovka byla velmi osvěžující a protože se snědla ihned, tak už chladím druhou na zítra. Mám stejnou formu, jaká je napsaná, 22cm, a těsto po upečení není vysoké a asi ani nemá být. Já to tipuji na takových 5 milimetrů. I na obrázku je víc náplně než těsta. Ono asi taky záleží na velikosti vajíčka, mám domácí a ty jsou někdy i dvakrát větší než koupená. U nás jasná jednička a kdo raději více buchty, tak zdvojnásobte množství těsta. Co se týká náplně, to je nebe v puse <:-) :-* .

  • Mika
    Mika |

    18. 8. 2011 11:01

    Ahojky, Dnes jsem pekla a musím říct, že je to dobré až na jednu velkou zásadní věc.- Korpus! Mužu se zeptat jaký průměr má vaše forma? mám to tlusté asi 2-3 mm. :-S Příště si asi udělám korpus se svým poměrem surovin =-O

  • janik3101
    janik3101 |

    16. 8. 2011 14:01

    Dort byl výborný :-D

  • Kopretinka
    Kopretinka |

    29. 7. 2011 10:06

    Výborný.Korpus nizounký,jen na podržení krému.Bleskovka na výrobu i na snědení :-P ;-) .

  • martina
    martina |

    26. 7. 2011 14:27

    Netuším,jestli poměry ingrediencí jsou dobře,nebo se těsto lije do nějaké menší dortové formy.Krém je super,ale příště si korpus koupím. Měla jsem hnědou placku s výborným krémem :-(

  • Marek
    Marek |

    24. 7. 2011 21:29

    Kdyby to šlo, sněd bych ho sám, to bych měl ale tichou domácnost, čekáme rodiče a přítelka vyšiluje.

  • RitterQa
    RitterQa |

    18. 7. 2011 18:37

    Dnes jsem tedy vyzkoušila tento recept a musím říct, že je úžasný :-)

  • Marcela
    Marcela |

    18. 7. 2011 05:59

    Pečte tak,jak pečete třeba bábovku ;-)

  • Lucka
    Lucka |

    17. 7. 2011 17:03

    V pečení jsem začátečník a proto bych se chtěla zeptat na kolik předehřát elektrickou troubu?

  • Alfička
    Alfička |

    4. 7. 2011 20:13

    Já snad do těch nových plavek z loňských slev nezhubnu :-( , dort je fakt famósní :-P <3

  • Vlaďka Vorlová
    Vlaďka Vorlová |

    28. 6. 2011 09:37

    Mám hotovo a po obědě můžem hřešit ;-) ! Krém je bezva, klidně bych ho snědla samotný <:-) :-D .

  • recepty73
    recepty73 |

    21. 6. 2011 18:13

    ...jsem rád, že náplň chutnala :-) , ikdyž jak tak koukám, zase nám tu začal někdo ,,škodit,, bez vyzkoušení ;-) ...

  • Betynka
    Betynka |

    20. 6. 2011 18:38

    Náplň sem dala na koupený korpus, tak to byla ještě větší bleskovka :-D ! Musím pochválit, příště si práci s těstem určitě dám ;-) :-P .