Blesková vajíčková polévka

moje hodnocení:

4,5

hodnotilo: 37
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Jana Han

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2
      lžíce hrubá mouka
    • 20
      g máslo
    • 1
      ks vejce celé
    • 1
      špetka petrželová nať
    • 1
      l voda
    • 1
      sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do hrnce dáme máslo a mouku a smažíme jíšku. Když je světle hnědé barvy, přidáme vejce a rychle zasmažíme. Vzniknou i malé hrudky tím, jak se vejce zasmažila v jíšce. Zalejeme horkou vodou a povaříme 5 minut. Přidáme sůl a nasekanou petrželku.
2
Je to základní polévka, do které můžete podle chuti přidat to, co máte rádi (zeleninu, maso, uzeninu). A i když nic nepřidáte, je přesto výborná a při tom tak jednoduchá.
Zařazení: Polévky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • mirek
    mirek |

    11. 7. 2014 11:55

    opravdu rychlá polévka, jen souhlasím se Simonou, každý podle své chuti. A chutnla i i dětem ;-)

  • Pavla
    Pavla |

    25. 12. 2013 21:14

    Mate pravdu kazdy ma jine chute nase maminka ji dela uz x let a nikdy si nikdo nestezoval ze by chutnala spatne ba naopak je vyborna' a na druhou stranu taky ja ji delam detem a jen se olizuji :-))

  • Simona
    Simona |

    29. 11. 2012 12:35

    Nevím..., já jsem večer měla chut´ na DOBROU polévku a tato dobrá rzhodně nebyla, musela jsem tam dát spoustu ingrediencí, aby to chutnalo dobře. :-$ Ale co,každý má jíné chutě :-) :-P

  • pipča
    pipča |

    12. 11. 2012 17:30

    přidala jsem do ní květák, ale moc nám nechutnala :-(

  • Zuzana
    Zuzana |

    12. 11. 2012 10:21

    Musela jsem jí hodně vylepšovat, přidávala jsem zeleninu i koření, podle slov manžela byla podle receptu strašná. <:-)

  • Domča
    Domča |

    12. 10. 2012 12:08

    Polievka je dobrá ale pridála som do nej ešte bujon,čenek,brambori a chutná výborne :-)

  • Lucie
    Lucie |

    2. 8. 2012 12:18

    ;-) Rychla priprava pro zaneprazdnene maminky.. a take vyborne chutna.

  • Arsy
    Arsy |

    11. 7. 2012 17:12

    Je výborná :-)

  • Lenka
    Lenka |

    9. 4. 2012 17:59

    my tuto polévku zname jako falešná drštková přidavame do ní mletou papriku,česnek,majoranku,pepř,masox je výborná

  • majiva
    majiva |

    21. 3. 2011 11:14

    výborná a rychlá, krásně zhoustne

  • Janaso
    Janaso |

    19. 3. 2011 20:04

    Nás neuchvátila.

  • SonaK.
    SonaK. |

    5. 2. 2011 18:36

    rychlá a výborná, doporučuji

  • venyss venyss
    venyss venyss |

    3. 8. 2010 12:18

    Rychlá a výborná!1.

  • JANA ŠKORNIKOVÁ
    JANA ŠKORNIKOVÁ |

    31. 7. 2010 12:33

    rychlá,jednoduchá a dobrá.doporučuji.děkuji.

  • JANA ŠKORNIKOVÁ
    JANA ŠKORNIKOVÁ |

    31. 7. 2010 12:29

    rychlá,jednoduchá a dobrá.doporučuji.díky.

  • kateřina piterková
    kateřina piterková |

    2. 6. 2010 10:15

    Zrovna jsem ji uvařila je výborná. Děkuji za recept, lámala jsem si hlavu jakou rychlovku uvařit a našla jsem tuto.

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    31. 3. 2010 20:27

    Jojo, u nás taky oblíbená. Dala jsem do ní hodně "zeleně" - pažitka, petrželka, libeček a (jako u nás skoro všude) stroužek česneku....

  • Zdenka Kocmichová
    Zdenka Kocmichová |

    31. 3. 2010 18:26

    Já dávám za 1. Výborná a rychlá. Dělala jsem přesně podle receptu, jen vejce jsem dala dvě a nakonec rozmixovala naším novým pomocníkem - ručním mixérem na vše. Super recept, děkuji!

  • Jitka Švecová
    Jitka Švecová |

    24. 3. 2010 11:01

    My jí říkáme drcmánková a všichni jí milují (i děti). Můžete přdat zeleninu a pokaždé může být jiná.

  • Eligie Materová
    Eligie Materová |

    22. 2. 2010 15:24

    U nás se polévka nazývala cucková a místo mouky se dávala krupice. Výborná samotná, i když trošku koření (dle chuti) nebo nastrouhané mrkve neuškodí. Někdy, když jsem líná dělat zavářku, použiji i jako podklad pro vývar s masem a zeleninou.

  • Lucie Kadeřábková
    Lucie Kadeřábková |

    3. 11. 2009 16:11

    Jako základ na polévku opravdu rychlé a dobré! Jako většina jsem přidala masox, kořenovou zeleninu a podravku a polívka je super!

  • Jana Martinková
    Jana Martinková |

    27. 8. 2009 12:13

    Do základu přidám ještě masox a nastrouhanou kořenovou zeleninu. nikdy nic nezbylo a práce je s tím minimum.Výborná děkujiDávám 1*

  • Hana Schönbauerová
    Hana Schönbauerová |

    16. 5. 2009 11:12

    Jé, takovou dělávala maminka... Ještě do ní přidávala ten muškátový oříšek, jak píše i Eva. Je moc dobrá a rychlá.

  • Jana Martinková
    Jana Martinková |

    20. 3. 2009 14:46

    Tak jsem to vyzkoušela a polévka byla výborná a rychlá.Dávám za 1.

  • Marcela Pánková
    Marcela Pánková |

    15. 1. 2009 11:29

    rychlá a výborná + dá se různě dochutit a je pokaždé jiná díky

  • Šárka Šnajdrová
    Šárka Šnajdrová |

    5. 11. 2008 17:34

    Výborná. Včera jsem ji použila jako základ pro kmínačku. Všem doma chutnala.

  • Zdeňka Slámová
    Zdeňka Slámová |

    7. 8. 2008 16:20

    Dnes jsem vařila. Přidala jsem nastrouhanou kořenovou zeleninu,zeleninový bujon a bylo to moc dobré. Malý tip na jemné hrudečky: jíšku a následně jíšku s vejci jsem míchala metlou. Krásně se to rozdrobí.

  • johanula
    johanula |

    7. 4. 2008 12:50

    Polévka je výborná! Měla jsem domácí vajíčko od babičky a kořenovou zeleninu jsem přidala jen proto, že už jsem ji měla nakrájenou. Ta vůně zasmaženého vajíčka a sytá oranžová barva mi úplně vyrazily dech. Příště ji udělám jen tak, bez přídavků, s petrželkou nebo libečkem...

  • Zdenka Korábová
    Zdenka Korábová |

    14. 3. 2008 10:15

    I u nás je tato polévka žádaná a mám ještě obměnu- na rozpátené máslo naleju směs jako na kapaní nebo omelete, stáhnu příkon plotýnký a lidlíčkou promíchávám do opečení hrudek těsta o velikosti cca fazole, zasypu strouhanou kořenovkou zelininou a porkem a pomíchám, pak teprve dám teplou vodu a povařím- popřípadě masox nebo podravku nebo slabší vývar např z kuřecích kostí

  • Eva
    Eva |

    13. 3. 2008 19:56

    Tuto polévku vaříme už léta a všem chutná. Jen ještě do receptu jak je uvedený zde, nastrouhám muškátový oříšek (trošičku).

  • Jirka
    Jirka |

    21. 2. 2008 11:44

    je fakt super, take po povaření jsem vlil rozšlehané vejce a je to výborná polévka, děkuji

  • Jájina
    Jájina |

    16. 2. 2008 10:30

    Polévka moc dobrá,jednoduchá a hlavně rychlá. Dávám za jedna:-))Přidala jsem také zeleninu,cibuli i česnek a nasypala trochu krupice.Opravdu výborná.:-))

  • Lenka Vozobulová
    Lenka Vozobulová |

    27. 1. 2008 11:11

    Zrovna jsem přemýšleja jakom mám uveřit polévku. Místo hrubé mouky jsem použila pohankovou krupici a přidala nahrubo nastrouhanou mrkev. Výborná a rychlá. Díky za recept.

  • Kamila Hobzová
    Kamila Hobzová |

    15. 1. 2008 12:02

    Polévka je rychlá a dobrá:-),děkuji za receptík.Přidala jsem hovězí bujón(jiný jsem doma neměla)a nastrouhanou bramboru a bylo to také dobré:-)

  • Andrea Veselá
    Andrea Veselá |

    8. 12. 2007 15:38

    Je velmi rychlá a lze s ní člověk improvizovat, ale musela jsem přidat zeleninový bujon a přisolit ... jinak jsem přidávala i zeleninu, krom petrželové naťi jsem přidala i čerstvou pažitku .. tak dobrou chuť , doporučuji všem :)

  • ivana
    ivana |

    14. 10. 2007 16:42

    Přidávám kmín a libeček

  • Anonym
    Anonym |

    27. 7. 2007 12:23

    je naozaj velmi dobra polievka ahlavne velmi rychla....mama ju radi a hlavne moj dvojročný syn...ale robim ju tak že nedávam vajce do záprašky ale potom ho rozmiešam v horucej polievke.....je to tak lepsie lebo neni su take hrudky...mnam moc dobra polivka......

  • Alenka D.
    Alenka D. |

    2. 7. 2007 20:44

    Vynikající, škoda, že chutná u nás doma jenom mně. Ale přesto vřele doporučuji!

  • katka kozlikova
    katka kozlikova |

    7. 5. 2007 20:49

    zkusim to hned zitra

  • Žiži
    Žiži |

    13. 3. 2007 11:39

    je SOPER

  • Helena Füleová
    Helena Füleová |

    1. 3. 2007 12:03

    Opravdu jednoduchá a rychlá polívka.Všem moc chutnala.

  • Blanka
    Blanka |

    3. 2. 2007 12:04

    Moc dobré. Všem chutnala. Přidala jsem zeleninovy bujon.

  • Eva
    Eva |

    31. 1. 2007 08:43

    do hotové zasmažené polévky stačí vajíčko pouze vklepnout a zamíchat - nesmažit s jíškou, zkuste to

  • Jarka Mastilová
    Jarka Mastilová |

    30. 1. 2007 12:38

    Potřebovala jsem udělat rychlou polévku.Dělala jsem dnes tuto stejně jako Majka H a ověřila si,že pořekadlo(v jednoduchosti je úspěch)opravdu platí.

  • Jaromíra Kovářová
    Jaromíra Kovářová |

    12. 1. 2007 11:11

    Znám, ráda vařím ale přidávám vegetu nebo Harmonii chuti a - pozor - nastrouhaný muškátový oříšek, asi necelé 1/2 lžičky. Do talíře pak rozmačkám čerstvě uvařený brambor, který mám jako přílohu k hlavnímu jídlu. Je naše oblíbená

  • Majka H.
    Majka H. |

    18. 12. 2006 21:36

    Dělám ji tak,že v hrnci vařím zeleninu s půlkou masoxu a ve druhém udělám jíšku s vejcem.Když je zelenina vařená,přidám jíšku a provařím.Je to rychlá a výborná polévka!!!

  • Anonym
    Anonym |

    20. 11. 2006 22:36

    No to už tady jednou bylo. Jíšková polívka. Ani náhodou.

  • Světlana
    Světlana |

    30. 10. 2006 23:16

    Místo mouky smažím na tuku nahrubo nastrouhanou mrkev a kostičky cibule (zelenina dodá polévce na chuti).Pak přidat vejce, usmažené povařit jako je v receptu. Určitě s kouskem masoxu nebo vegetou.

  • Anonym
    Anonym |

    29. 9. 2006 08:30

    Delame taky s kminem v zasmazce a proto ji rikame rychla kminovka. Je dobra, da se ruzne obmenovat (s porkem, s mrkvi...se vsi moznou zeleninou). Na rychly hlad idealni:o)

  • bramborka
    bramborka |

    27. 9. 2006 09:16

    Také jí už několik let dělám a na dochucení přidávám slepičí bujón,nebo podravku

  • Šárka Matyášová
    Šárka Matyášová |

    26. 9. 2006 23:24

    u nás se jí říká chuchvalcová...někdy ji děláme,tak jako vy, někdy ji obohatíme zeleninou, houbami ....

  • Jarka
    Jarka |

    12. 2. 2006 14:21

    Samo o sobě chudé - příště tam určitě něco přidám .

  • zdenda
    zdenda |

    5. 2. 2006 15:37

    Dnes jsme to vyzkoušeli, přidali jsme mraž.zeleninua kostku masoxu. Byla vynikající.

  • Jana D.
    Jana D. |

    6. 12. 2005 22:06

    Polévku už vařím mnoho let a je opravdu výborná a u nás osvědčená.

  • cernymotyl
    cernymotyl |

    19. 11. 2005 12:20

    Musel jsem přidat masox a zeleninu aby se to dalo jíst.

  • marian
    marian |

    14. 10. 2005 13:18

    dakujem za skvely tip. rychly jednoduchy a hlavne, zahanajuci hlad...:)

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    17. 9. 2005 11:37

    Také jsem ji dělávala, zvlášť dříve, když jsem se učila vařit. Dávám do ní mraženou zeleninu. Jíšková zavářka se dá podobně dělat i z krupičky nebo strouhanky.

  • na rybniku
    na rybniku |

    17. 9. 2005 10:07

    Je to výborná polévka. Rodina byla nadšená:)Děkuji

  • Zuzana
    Zuzana |

    8. 9. 2005 11:01

    tiez som pridala kmin a polievka je mnam mnam. hlavne velmi rychle spravena, vajicko a zasmazka urobia mini halusticky takze aj dobre zasyti :) pozn. pre moderatora, mam aj foto :)

  • Petra Čaníková
    Petra Čaníková |

    22. 6. 2005 13:19

    Tato polévka je opravdu jednoduchá a rychlá.Znám ji od babičky.Já do ní přidávám pár sušených hřibů a trošku mletého pepře a do zásmašky trošku kmínu.Mohu jen doporučit.