Autor:

Banánová espuma v čokoládové skořepině se třtinovým želé

90 minut PT0H90M
Obtížné
Porce: 4
Ingredience
Banány 2 ks
Čokoládová poleva 200 g
Cukr krupice 100 g
Citronová šťáva 50 ml
Smetana ke šlehání 150 ml
Třtinové želé
Voda 200 ml
Melasa 50 g
Hnědý cukr 10 g
Sůl 1 špetka
Želatina
(rostlinná)
25 g
Banánová espuma v čokoládové skořepině se třtinovým želé

Postup přípravy:

Není to jen želatina a agar-agar, nezbytnou pomůckou molekulární gastronomie je i sifonová láhev s bombičkami. V té se vytvářejí tzv. espumy, tedy pěny. Katalánský šéfkuchař Ferrán Adria byl první, kdo ve své restauraci začal podávat nejrůznější jídla ve formě espumy, tedy pěny. Jak jeho postupy, tak toto španělské slovo pevně zakotvilo na jídelníčcích i ve slovnících moderních kuchařů po celém světě. Na espumu máte i Vy – stačí si pořídit sifonovou láhev.

Obr. 1
Rozkrojte 2 banány a vyjměte dužninu.

Obr. 2
Rozehřejte 200 g čokoládové polevy. Pomocí štětce vytřete vnitřek banánových slupek polevou a dejte do chladu ztuhnout. Nejrychleji to půjde v mrazáku.

Obr. 3
Banány nakrájejte na plátky (měli byste jich mít 300 g) a rozmixujte je se 100 g krupicového cukru, 50 ml citronové šťávy a 150 ml 30% smetany. Směs přeceďte přes jemné síto, naplňte do láhve, uzavřete a pusťte 2 bombičky. Lehce protřepejte a dejte na 1 hodinu do ledničky.

Obr. 4
Až poleva v banánových slupkách ztuhne, slupky opatrně sloupněte. Získáte křehké čokoládové lodičky.

Obr. 5
Čokoládové lodičky pak plňte ze sifonové láhve jemnou banánovou espumou. Doplňte čerstvým ovocem a třtinovým želé.

Třtinové želé
V kastrůlku rozmíchejte 200 ml vody s 50 g melasy, 10 g přírodního krupicového cukru a špetkou soli. Vmíchejte 25 g rostlinné želatiny a přiveďte k varu. Směs nalijte do malé misky s rovným dnem, vyložené fólií na potraviny, a nechte ztuhnout. Pak želé nakrájejte na požadované tvary.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
3
3 2 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 3 (hodnoceno 2x)
Sibirky s malinovým přelivem Domácí zmrzlina - jak na ni? Články z

Komentáře k receptu: Banánová espuma v čokoládové skořepině se třtinovým želé

Komentáře

  1. nikah   26.03.2015 | 13:20 | reagovat | závadný

    Proč mají lodičky vespod jinou než čokoládovou barvu?

  2. Krtek   08.02.2015 | 17:12 | reagovat | závadný

    Pozor, ne sifonovou, ale šlehačkovou lahev. Plyn není CO2, ale N2O!!!
    A množství je na 1L profi láhev. Do běžných domácích poloviční množství.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web