Bábovka laciná

Hodnocení:

Moje:

60 minut
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 200
      g moučkový cukr
    • 120
      g máslo
    • 2
      ks žloutek
    • 400
      g polohrubá mouka
    • 0,3
      l mléko
    • 1
      balení prášek do pečiva
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • 2
      ks sníh z bílku
    • citronová kůra

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Cukr, máslo a žloutky šleháme do pěny. Přidáme vanlkový cukr, kůru, a střídavě mléko a mouku s kypřícím práškem. Nakonec zlehka vmícháme sníh. Pečeme asi 3/4 hodiny při teplotě okolo 170 °C.
2
Recept pochází z poválečné kuchařky a je na každém, ať posoudí, zda je bábovka skutečně laciná. Výborná, krásně voní. Proto doporučuji použít skutečně máslo a ne jiný tuk.
Zařazení: Moučníky Bábovky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Amy
    Amy |

    18. 6. 2014 17:24

    pekla jsem - nic moc, samá mouka

  • Simonka
    Simonka |

    28. 4. 2013 19:29

    A víš proč se do ní přidává ta kůra? :-X Právě pro tu výbornou chuť! Jen název vzhledem ke stálému zdražování už není aktuální.

  • ReceptyII.
    ReceptyII. |

    28. 4. 2013 18:01

    Bábovka byla nic moc taková bez chutl. Takže dávám 2/3. :(

  • Majulinulenecka
    Majulinulenecka |

    22. 2. 2013 08:02

    Včera jsem tuto bábovku pekla a přítel prohlásil, cituji: "To je ta nejbáječnější bábovka, kterou jsem kdy jedl" .... Určitě vyzkoušejte - pokud máte rádi "Citronovou Babetu" bude Vám náramně chutnat!!!!

  • Dominika
    Dominika |

    25. 9. 2011 16:35

    Je to moje první bábovka :-P :-) Tak doufám že se povede <:-) :-\ :-[ Už te´d voní krásně v troubě :-) :-*

  • ¨kájuška
    ¨kájuška |

    5. 8. 2011 10:39

    zrovna tu bábovku dělám :-S jsem zvědavá jak to dopadne :-)) O:-) :-\ je to moje :-| 8-) :-D !první :'( 8-) :-D ! bábovka :-[

  • Petra
    Petra |

    7. 6. 2011 13:59

    Musim rict,ze babovka je skvela,dala jsem tam podle pani Uhrove jablka a skorici a nema chybu,doporučuji :-)

  • Nelinka
    Nelinka |

    25. 2. 2011 09:39

    jdu jí vyzkoušet dostala jsem doporučení tak na to jdu ;-)

  • Jana z Vysočiny
    Jana z Vysočiny |

    14. 12. 2010 11:28

    Děkuji. Jsem ráda, že chutná :-)

  • MatějP
    MatějP |

    14. 10. 2010 17:43

    Fakt Moc!!!!!!!!!!!!!! <3 <3 <3 <3 <3 <3 :-* :-*

  • MatějP
    MatějP |

    14. 10. 2010 17:43

    Moc ;-) ;-)

  • MatějP
    MatějP |

    14. 10. 2010 17:42

    Miluji babovky

  • Anna Mudrochová
    Anna Mudrochová |

    10. 7. 2010 23:00

    Musím se přidat k těm pochvalám, chtěla jsem si bábovku upéct ke snídani, ale tak nádherně voněla, že jsem si kousek dala už teď. Moc dobrá :-)

  • Daniela Uhrova
    Daniela Uhrova |

    5. 3. 2010 09:10

    Tuhle bábovku opravdu take doporucuji. Pridala jsem do ni jeste skorici a spetku soli a priste do testa nastrouham i jablka,babovka tak bude vlacna. Je vazne skvela ani jsem neverila,ze bude tak dobra:-))))

  • Stanislav Sarközi
    Stanislav Sarközi |

    19. 9. 2009 01:48

    Babovku jsem upekl rodině a zklidil jsem veliký úspěch velice doporučuji.

  • johana viktorová
    johana viktorová |

    16. 8. 2009 14:27

    Ahojki taky je mi 14 let:-). A tatovi jsem zkusila upéct tuhele babovku v neděli po obědě. Bábovkaje boží lepší jsem ještě nejedla. Moooc chutná, můžu ji jenom doporučit!!!

  • nikola b.
    nikola b. |

    9. 4. 2009 11:17

    Tuhle bábovku má můj muž nejraději. Na horkovzdušné troubě nastavím program na větrák, takže bábovka je pak na povrchu velmi křupavá a uvnitř měkká. Tím křupavým se může pak doslova užrat :)

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    15. 2. 2009 14:10

    Tak ve 14-ti jsi naprosto zručná kuchařka a víš, co má taťka rád ;-)

  • Naomi Marková
    Naomi Marková |

    15. 2. 2009 12:33

    Poprvé co jsem ji pekla tak jsem si říkala , že to bude suché a i chutí laciné ae je to právě naopak , když se dá trošku víc té citronové kůry je to výborné...Táta jí miluje takže ji peču každou sobotu .. :D Perfektní základ a možnost mnoha kombinací ...Myslím že na to že mi je 14 je to dobrý ne ? :D

  • Eva Jaklová
    Eva Jaklová |

    2. 12. 2008 09:58

    Tato bábovka mě zaujala,protože je laciná,ale měla by se spíš přejmenovat na výborná!!!Fakt nemá chybu,povedla se a všem moc chutnala!!!

  • Jolana Christová
    Jolana Christová |

    4. 6. 2008 21:02

    Bábovka je výborná. Mám silikonovou formu, ale zaké jsem ji vymazala a vysypala hr.moukou. Baštíme ted´všichni a 2,5 letá dcerka říká mnam, mnam, dávám 1.

  • PepaL
    PepaL |

    5. 4. 2008 16:11

    Mám teflonovou formu, ale i tak ... důkladně jsem prsty vymazal formu máslem, posypal trochou hrubé mouky a šla sama, že jsem ji málem nestihl chytit:)Našel jsem ten samý recept v jedné stařičké kuchařce, jen byl přesně na poloviční množství a tam radili, jak vymazat formu. Teflon, neteflon, jistota je jistota:) Jinak jsem ji dnes dělal poprvé (vlastně vůbec moje první bábovka:) ) a musím uznat, že je vynikající. Mám z toho hroznou radost, jak se povedla :)

  • Anell
    Anell |

    27. 3. 2008 11:22

    Pekla jsem ji vcera a nevim cim to, ale z formy jsem vyklepla jenom polovinu, druha zustala prilepena. Pekla jsem ji tech 45 minut, tak nevim, nevite, cim by to mohlo byt? Ale i ta vyklepla polovina byla naprosto vyborna!

  • Monča
    Monča |

    8. 3. 2008 14:13

    Dnes jsem bábovku upekla a přítel, který je velký kritik mi ji ocenil. Je opravdu výborná.

  • jitka mrakavova
    jitka mrakavova |

    14. 2. 2008 18:15

    bábovka je geniální, manžel už jinou nechce. dávám za velkou 1

  • Pawlínka
    Pawlínka |

    27. 1. 2008 15:39

    Výborná opravdu..Jinou už nepečeme...dá se udělat na milion způsobů, ale takhle úplně obyčejná je nejlepší

  • Tomáš Zeman
    Tomáš Zeman |

    28. 9. 2007 20:38

    Fakt se peče bábovka 3/4 hodiny

  • Ingrid Kubišová
    Ingrid Kubišová |

    26. 9. 2007 17:08

    Práve som si odpísala recept. Zajtra ju upečiem a ovem sa. Dúfam, že bude fajn

  • Lenka
    Lenka |

    4. 9. 2007 12:16

    Právě jsem jí upekla příteli - moje první pečení pro něj a moc mu chutnala, tak budeme mít pěkné odpoledne. Díky moc!!

  • Petr Klimovic
    Petr Klimovic |

    4. 8. 2007 16:41

    Upozorneni pro ty, kdo tu zminuji sve vylepseni polevou, kakaem, apod. Zkuste si ji upect tak, jak je uvedena zde. A az ji budete jist zkuste se soustredit na kontrast mezi vnitrni supernadychanou sladkou "penou" a pevnejsi kurkou. Snih z bilku do testa vmichavat opatrne vareckou, spise prevracenim testa, nez jeho michanim. Michani skoncit radeji drive nez pozdeji. To co vznikne je potom supernadychana vec sladounky vzduch s jemnou strukturou.Myslim si, ze dalsi chute (kakao, poleva) tento peclive komponovany kontrast prehlusi.

  • žižinka
    žižinka |

    5. 7. 2007 13:29

    tak bábovka se povedla a je výborná,všem doporučuji

  • Anonym
    Anonym |

    7. 6. 2007 09:22

    Nepeču jinou než tuto a je opravdu výborná,jako pavučinka.Skvělej recept

  • Martina
    Martina |

    4. 5. 2007 08:36

    tak jí mám v troubě, jen jsem z ní udělala dvoubarevnou ( s kakaem ) a pak jí ještě potřu nějakou polevou. Jsem zvědavá, jak jí přítel ocení. Pak dám vědět. Díky za tip!

  • Veronika
    Veronika |

    17. 3. 2007 23:09

    Poprvé jsem pekla babovku a hned se moc povedla :) cele rodine chutnala. Diky

  • Anonym
    Anonym |

    8. 3. 2007 18:05

    Ta babovka byla opravdu vynikajici!!!!!!!!!!!!!Ja jsem ji nakonec jeste doplnila cokoladovou polevou s kokosem.

  • kikina
    kikina |

    14. 7. 2006 22:09

    moc dobrá

  • Nikita
    Nikita |

    6. 4. 2006 10:13

    Ňam ňam ňam,příště jí poleju ještě čokoládovou polevou.

  • Nikita
    Nikita |

    5. 4. 2006 09:51

    Myslím,že bábovka je laciná i dnes:máslo má doma snad každý a oproti janým bábovkám,kde se dává i šest vajec,je tato přijatelná i teď,před výplatou!:-) Jinak dnes vyzkouším a jestě dnes ohodnotím.

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    15. 12. 2005 12:02

    Danielo, ještě jsem kdysi dělávala kynuté bábovky - rozinkovou a makovou. Až ty recepty znova opráším, určitě napíšu recepty. Momentálně probírám kuchařky ze začátku 20. století, které mám půjčené. Jestli se nějaká osvědčí, napíšu.

  • Daniela Kočová
    Daniela Kočová |

    15. 12. 2005 10:39

    Opravdu výborná,vydržela vláčná celý týden.Navrch jsem dala bílou polevu a ozdobila plátky mandlí,vypadala i chutnala skvěle!Nemáte ještě nějaké další recepty na bábovky?Moc Vás zdravím Daniela z Prahy

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    22. 8. 2005 13:00

    Recept je z kuchařky staré 60 let a recept je předpokládám ještě starší. Tenkrát se jinak posuzovalo, které suroviny jsou drahé a které ne. Máslo a vejce si vyprodukovala leckterá domácnost. Zřejmě za nákladnou bábovku by se považovala ta, do které se dávají ořechy , mandle , čokoláda nebo smetana. Proto zřejmě ten název - laciná :-)

  • Elemma
    Elemma |

    22. 8. 2005 01:52

    proč je laciná???

  • Libor Štibora
    Libor Štibora |

    9. 8. 2005 13:42

    Tak jsem to zkusil. Z másla a domácích vajec - jiná nemáme. ... ale tak dá se jíst.

  • Anonym
    Anonym |

    1. 6. 2005 14:49

    Pani Jano z VM, zavidim vam ta domaci vajcka - to pak i ty nejobycejnesi moucniky maji jinou, lepsi chut:-)) Jana Novakova

  • Věra
    Věra |

    30. 5. 2005 13:49

    No když nemáte žlutá vejce přidejte na špičku nože kurkumu a barva je jak z domácích vajec

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    30. 5. 2005 09:59

    Děkuju za chválu, to vždycky potěší :-) Přesně, jak píšete. Krásně voní máslem a z domácích vajec má navíc nádhernou barvu. Myslím, že další vylepšování tohoto receptu by bylo spíš na škodu. Je pěkná a voňavá tak, jak je - obyčejná - laciná :-)

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    30. 5. 2005 07:11

    Paní Jano, bábovka vyzkoušena, pochválena. Je moc dobrá, voňavá, krásně žluťounká - to je tím máslem a krásnými žloutky z našich vajíček. Určitě budu tuto bábovka péct i dál!

  • Jana Novakova
    Jana Novakova |

    15. 5. 2005 13:28

    Pani Jano, s tou babovkou jsem zabodovala u kolegyne a odvazila jsem se nabidnout zde i svuj recept na "marinovanou babovku " ktera se po upeceni zaliva horkym mlekem - bohuzel se zatim neobjevila mezi nove recepty.

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    12. 5. 2005 23:15

    Tak jsem tady s nima. S bábovkama:o))) Vkládám další výborné - vládní a velikou parádní. Od té doby, co jsem oprášila recept na bábovku lacinou a ostatní, děti mi zakázaly olejovou dělat :o)))

  • Naďa
    Naďa |

    12. 5. 2005 15:30

    A zkuste "Univerzální bábovku" ta má tolik obměn a je velmi jednoduchá.....a rychlá.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    12. 5. 2005 11:12

    To jsem se nasmála nad provoláním - "sem s nima s bábovkama!!" Souhlasím! Některé z těch Vámi jmenovaných znám a moc často dělám - např. u nás dost vede tvarohová, kam dávám veliké zlaté rozinky namočené v rumu a v létě rybíz a klasická třená bábovka. Dělám i kynutou makovou s džemem a ořechovou (tuším jsem napsala taky sem), ale další neznám, proto se přidávám ke zvolání - SEM s NIMA, však si vybereme!! Jsem vděčná za jakékoliv recepty !!! :)))

  • Ivana
    Ivana |

    12. 5. 2005 10:47

    Sem s nima s bábovkama, paní Jano!

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    12. 5. 2005 08:36

    Paní Jano, taky ráda dělám bábovky a tahle jednoznačně vede. Kdybyste měla zájem, mohu napsat další, např. tvarohová I a II, jablková,kokosová,kynutá rozinková, kynutá maková, vládní, parádní kynutá s želé bonbóny a samozřejmě klasika olejová :o)))

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    11. 5. 2005 15:54

    U nás jsme v rodině značně "bábovkoví", protO se zase těším na tyto dva Vaše recepty!! Pochopitelně zkusím a zase dám vědět!!