Australská čokoládová buchta z červené řepy

Hodnocení:

Moje:

120 minut
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 250
      g červená řepa
    • 180
      g polohrubá mouka nebo celozrnná
    • 250
      g cukr krupice nebo hnědý cukr
    • 75
      g kakao
    • 3
      ks vejce velká
    • 200
      ml slunečnicový olej nebo olivový olej
    • 1
      balíček prášek do pečiva nebo 2 lžíce baking soda
    • 1
      balíček vanilkový cukr nebo 2 lžíce vanilkové esence
    • 1
      dl hnědý rum nemusí být
    • máslo nebo olej na vymazání plechu
    • strouhaný kokos nebo mouka na vysypání plechu

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Celé bulvy červené řepy uvaříme ve vodě do měkka. Řepu oloupeme a nastrouháme na jemno (nebo pro pohodlné jako já i nahrubo). Uvařenou řepu lze také i rozmačkat na kaši. Pozor při přípravě řepa barví!
2
Předehřejeme si troubu na 180 °C.
3
Vymažeme máslem nebo olejem kulatý/hranatý plech, vysypeme kokosem nebo moukou. (Kokosem je to chutnější). Pokud pečeme muffiny, tak nemusíme mazat, ale vyložíme plech na muffins papírovými košíčky na pečení.
4
V míse promícháme suché suroviny (mouku, prášek do pečiva, kakao a oba cukry). V druhé míse lehce promícháme nastrouhanou uvařenou řepu s vajíčky a olejem. Já přilévám ještě asi deci českého rumu.
5
Přimícháme postupně suché suroviny do mokrých, až nám vznikne mokré těžké a červené těsto. Nalijeme na plech a pečeme asi 50-60 minut. Nebo jestliže pečeme muffiny, tak lžící naplníme do plechu na muffins, vyjdou z toho asi 3 plechy po 6 muffinech. Pečou se kratší dobu asi jen 35-40 minut. Těsto nabude, ale ne moc, a na povrchu by mělo být popraskané.
6
Je to dost tmavá buchta, ale to jen díky barvě řepy, proto raději kontrolujte špejlí, ať se nespálí. Když peču na kulatý plech slavnostnější verzi, tak buchtu polévám čokoládovou polevou z másla, cukru, rumu, kakaa a strouhaného kokosu. A ten rum určitě přidejte, dodá českou vůni.
7
Tento recept je z Austrálie, originálně se jmenuje chocolate beetroot cake/muffines. Můj australský přítel Paul tyto čokoládové muffins z řepy miluje, proto jsem se je naučila péct. Peču je ale v lehce zdravější verzi, kterou uvádím v závorkách.
Zařazení: Moučníky Buchty
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • resskaM
    resskaM |

    17. 3. 2017 07:48

    Buchta je výborná, byla jsem pochválena :-) ukládám mezi oblíbené :-)

  • resskaM
    resskaM |

    17. 3. 2017 07:48

    Buchta je výborná, byla jsem pochválena :-) ukládám mezi oblíbené :-)

  • Linka
    Linka |

    13. 11. 2016 13:11

    Buchtu jsem pekla opakovaně, více řepy a méně cukru a měla ohromný úspěch! Se šlehačkou, jemně pocukrované a pikantní marmeláda... Povrch byl jakoby popraskaný efekt, velice efektní!

  • Zzyzi
    Zzyzi |

    10. 10. 2015 22:14

    Dle komentářů jsem vyzkoušela upravenou verzi se 150 g hnedého cukru a 150 ml olivového oleje, celozrnnou mouku jsem nenašla, použila jsem tedy do zdravé varianty špaldovou mouku, a bezva, moc chválím, všem nám chutná, všeho akorát, možná příště přidám nějaké ovoce,

  • Tereza L.
    Tereza L. |

    12. 4. 2015 12:14

    Trošku jsem poupravila - 2/3 mouky nahradila oves.vločkami, nedávala jsem rum a oleje dala 100g (nějak jsem při přípravě popletla ml a g). :-) Pekla jsem v dortové formě, takže koláč byl vyšší. Vrch jsem potřela rybízovou marmeládou a zakysanou smetanou. Bylo to luxusní!! Dnes se chystam na cupcake verzi - budu pect jako muffiny, navech přijde šlehačka a mascarpone <3

  • xxx
    xxx |

    10. 2. 2015 18:52

    Asi jsem slepa, kde je ta cokolada? :-)

  • anděla m.
    anděla m. |

    14. 10. 2014 11:26

    Upekla jsem ho. Hodně sladký a to jsem ubrala pětinu cukru a taky hodně tučný - i oleje jsem dala méně asi o 50 ml. Do kuchařky si tento recept nepřidám. Budu ještě zkoušet jiné varianty

  • Marie Součková
    Marie Součková |

    28. 1. 2013 14:15

    Vynikající, pekla jsem jak klasickou buchtu, tak muffiny větší i menší velikosti a na všem jsme si pochutnali. A to jsem dala o 100 g méně (třtinového) cukru a 50 g kakaa doplnila 50 g karobu. Navrch doporučuji přelít rozvářkou např. z rybízu, jemně nakyslá chuť ovoce se k té výrazně čokoládové výborně hodí :-)

  • IvkaZ.
    IvkaZ. |

    4. 1. 2013 10:24

    Moc dobrá, dělám jí velice ráda, všem chutná, i když jsou překvapení hlavní ingrediencí :-))

  • JSilhavy
    JSilhavy |

    7. 12. 2011 13:22

    Buchtu jsem upekl a byla pochválena. Peču z dvojdávky, protože mám větší plech. Příště ji po upečení pomazu džemem a udělám třaslavý kokosový krém - puding bez vaření,šlehačka atd.

  • Markétka
    Markétka |

    15. 3. 2011 16:47

    Buchta je výborná. Dělala jsem z celozrnné mouky, cukr jsem dala půl hnědý a pů světlý a ještě jsem přidala trochu muškátového oříšku :) Jinak také jsem dávala jen dužninu po odšťavňování. :-)

  • marta
    marta |

    7. 12. 2010 14:12

    Recept mě zaujal-trochu jsem si ho upravila :využila jsem do něj dužinu červené řepy po odšťavňování v odšťavňovači, místo kakaa karob, celozrnnou mouku, trochu perníkového koření. Povrch jsem po upečení potřela pikantní marmeládou a posypala kokosem. Koláč všem velmi chutnal:-)

  • petr pilat
    petr pilat |

    10. 10. 2008 11:57

    Recept mne zaujal tak jsem včera upekl,nevím jestli se někde stala chyba ,má bejt ta buchta vláčná nebo sušší?nebo péct v menším pekáči?příjde mi dost suchá,nepoléval jsem čokoládou aby byla dietnější,chutná mi ,zbytek rodiny zřejmě odrazuje i dost tmavá barva.příště zkusím i s čokoládou a v menším pekáči.přesto díky za recept.

  • Renata
    Renata |

    23. 4. 2007 21:06

    Včera jsem buchtu upekla,polila čokoládou a posypala kokosem.Je - vlastně - byla vynikající a jen se po ní zaprášilo.Těsto bylo ale dost řídké a musela jsem přidat mouku tak na 250 g. Určitě brzy upeču znovu.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    18. 11. 2006 12:17

    Lenko, to je úžasný recept...Červenou řepu mám moc ráda a tohle určitě vyzkouším. Díky za recept:-))