Linecké těsto pro začátečníky

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 300
      g hladká mouka přesátá
    • 100
      g moučkový cukr
    • 200
      g máslo , nebo Hera
    • 2
      ks žloutek

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Všechny přísady necháme asi hodinu v pokojové teplotě. Potom zpracujeme běžným způsobem na vále v těsto. Zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme na 30 minut do chladna odpočinout. Potom vyválíme asi na 2 mm (je-li těsto dobře zpracované vůbec se nelepí). Z těsta vykrajujeme libovolné tvary a pečeme při 180 °C asi 5 minut.
2
Z těsta můžeme vykrajovat:
3
A) zvířátka pro děti a po upečení zdobit různými barevnými polevami a barevným sypáním
4
B) kolečka a slepovat po 2 nebo po 3 libovolným krémem a polévat a zdobit podle fantazie
5
C) kytičky a hvězdičky s dírkou a bez dírky a slepovat k sobě pikantní zavařeninou
6
D) různé tvary, před pečením potřít rozšlehaným žloutkem a posypat sekanými ořechy nebo mandlemi a krystalovým cukrem.
7
Poznámka: zdobení a další úprava dle vlastní fantazie
Zařazení: Moučníky Cukroví
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • meisterovaa
    meisterovaa |

    28. 11. 2016 11:12

    Tak jsem vyzkoušela tento recept,a musím napsat, že to bylo super, prostě nej nej recept bez chybičky. Děkuji :-) :-* <3

  • Lidus
    Lidus |

    19. 12. 2015 19:27

    Těsto je super, nemusela jsem přidávat ani více mouky, krásně se spojilo. Přidala jsem ještě trochu nastrouhané citronové kůry a chutná báječně.

  • Káča
    Káča |

    30. 11. 2015 15:14

    Výborný! nesmí se to přehnat s vyválením a pak upečením :-D Jen jsem přidala trochu víc mouky ;-)

  • sararachell
    sararachell |

    16. 12. 2014 14:50

    presne jsem odvazila a musela jsem pridat cca 10-20gg mouky navic aby se mi testo spojilo....

  • Adélka11
    Adélka11 |

    8. 12. 2014 22:26

    Není co dodat. cukroví pěkně křehké, voňavé a hlavně hutné ;-) Děkuji za lehký recept!! :-)

  • Tinkapletinka
    Tinkapletinka |

    4. 12. 2014 17:57

    dělala jsem podle vá a je skvělé 8-) Dobře se s těstem pracovalo a po upečení se mi nic nezlomilo ! Ted ještě jak bude chutnat po uložení :-\ Nechcete ten recept vložit at si ho můžu uložit mezi oblíbené ? <:-)

  • lucie macháčková
    lucie macháčková |

    14. 12. 2013 10:18

    výborné,cukroví je křehoučké ;-)

  • Ota
    Ota |

    10. 12. 2013 17:21

    Udělal jsem to podle receptu žádný problém Mám to v lednici a za hodinku se do toho pustím . Jsem v důchodu manželka je na odpolední . Zvládnu veškeré jídla a tohle vypadá úkol pro školáky už se těším na pečení .

  • Itekk
    Itekk |

    5. 12. 2013 14:46

    Ten kdo už aspoň umí udělat polévku,nebo něco zapečeného,nebo buchtu,tak mu to nepřijde středně těžky... ;-) :-D

  • Evunia
    Evunia |

    1. 12. 2012 06:23

    Správně...pro toho, kdo těsto nikdy nedělal je to středně těžké. Navíc si myslím, že to tady určitě není samý profík...jako třebas já :-))

  • Kamila B.
    Kamila B. |

    16. 8. 2012 07:41

    Jednoduché je to pro pokročilé, pro začátečníka je zřejmě středně obtížné. ;)

  • lenka
    lenka |

    15. 8. 2012 16:06

    Recept se jmenuje: LINECKÉ TĚSTO PRO ZAČÁTEČNÍKY a hodnocení obtížnosti je STŘEDNĚ OBTÍŽNÉ. Tak to se povedlo. :-D Nicméně, nevím, co je na tom středně obtížné, linecké těsto je snad to nejjednodušší. Bože, to zvládne i desetiletá holčička. ;-)

  • mirkavazy
    mirkavazy |

    22. 4. 2012 14:45

    Pekla jsem na vánoce poprvé a vyvedlo se - jednoduchý recept, děkuji! ;-)

  • K@rol
    K@rol |

    20. 12. 2011 08:40

    Jsem úplná začátečnice, nikdy jsem linecké nepekla, včera jsem zkoušela poprvé a můžu říct, že s výsledkem jsem spokojená. Opravdu výborné těsto. Ikdyž se musím přiznat, že se mi semtam trochu lepilo, takže nějaké linecké vypadá, jakobych ho ani nevykrajovala tvoříkem :-D Ale důležitá je výsledná chuť a ta je skvělá! :-)

  • alexandra.slovikova
    alexandra.slovikova |

    18. 12. 2011 17:25

    Dělala jsem to poprvé a vyšlo to na jedničku bez problémů.

  • barus.v
    barus.v |

    15. 12. 2011 10:01

    Úžasné těsto, dovolila jsem si vložit fotečku! Moc děkuji za recept ;-)

  • Michaela
    Michaela |

    7. 12. 2010 20:35

    je to supr těsto.Já jsem sice přidala Vanilkový cukr,trochu citronové kůry,ale jinak bez chyby.Paráda a i neslepené všem chutná 8-) :-* ;-)

  • Saša
    Saša |

    4. 12. 2010 19:00

    Jsem úplná začátečnice. Řídila jsem se receptem a vše se krásně povedlo. Jsem nadšená. Moc děkuji.

  • Eva Hromádka
    Eva Hromádka |

    13. 12. 2009 19:04

    Taky jsem dneska vyzkoušla a taky naprosto bez problémů. Bezva. Dávám jedničku.

  • Helena Jura
    Helena Jura |

    9. 12. 2009 22:58

    Dnes jsem to vyzkoušela a - zatím neslepené - chutnají (i mému muži) přesně tak, jak jsem si přála - křehké a přitom se nedrolí. Těsto se mi trochu drolilo, chce to cvik. Díky za recept!

  • Helena Pawlasová
    Helena Pawlasová |

    7. 12. 2009 17:30

    s testem se skvele pracovalo a chutove super :) pridala jsem citronovou kuru. davam 1

  • tereza R
    tereza R |

    20. 12. 2008 20:34

    Výborné,rychlý recept, zvládne každý i začátečník.Těsto se mi nelepilo a když-stačilo podsypat trochou mouky. Po uležení (cca týden)bylo výborné a měkké.Doporučuji a dávám 1*Krásné Vánoce všem:-)

  • Olga .
    Olga . |

    5. 12. 2008 21:03

    Linecké si nechá hodně líbit: pokud máme základní 1:2:3, tak mám odzkoušeno i 1:1,5:3,5 a mám i 1:1:2. Lze úplně vypustit cukr a toto křehké těsto použít naslano. Místo dvou žloutků dávám jedno vejce (nemusím vymýšlet co s bílky:-). Kromě citr.kůry používám i pomerančovou. V případě levnějšího těsta (více mouky) dořeďuji mlékem. Takže Petro, pokud jste skutečně nepoužila jinou než hladkou mouku (bych Vám mohl vykládat horory: soda místo vanilkového cukru), tak jediné vysvětlení vidím v nedostatečně vychlazeném těstě. S lineckým se má pracovat rychle a v chladu (nejlépe na mramoru:-) a pokud máte prořezy (zbytky) tak je dobré je taky prohnat lednicí... Kateřino, myslím že papírem to nebude; Přiznávám, že občas mi taky naskočí bublina, ale řeším to ochutnávkou...

  • Kateřina Sojková
    Kateřina Sojková |

    5. 12. 2008 20:39

    Dneska jsem pekla a bohužel jsem měla ten samý problém co Petra. Těsto se mi dost trhalo. A cukroví se mi divně zkroutilo a nafouklo, což ale samozřejmě nedávám za vinu receptu. Myslíte si, že je možné, že to bylo tím, že jsem pekla na pečícím papíru?

  • Anna Čuprová
    Anna Čuprová |

    5. 12. 2008 19:10

    Toto těsto používám mnoho let,nikdy jsem s ním neměla problémy.Je to vlastně pravé linecké.Poměr cukru,tuku amouky 1:2:3.

  • Petra Hájková
    Petra Hájková |

    5. 12. 2008 13:54

    já teda nevím, ale těsto se mi zdá strašně mastné a trhá se mi na vále. myslím, že 150g másla by bohatě stačilo

  • Františka Vondráčková
    Františka Vondráčková |

    7. 4. 2008 10:46

    Jelikož čtu samou chválu na tento recept budu si ho muset zapsat a příležitostně vyzkoušet.V.

  • Eva C.
    Eva C. |

    5. 4. 2008 15:16

    Může se toto těsto použít i na štrůdl????

  • Krista
    Krista |

    3. 4. 2008 16:18

    Dělám přesně stejné linecké těsto - je vždy v poměru 1.2.3 -cukr, tuk, mouka a už nic jiného! Žádná vejce a je výborné.

  • Kateřina M.
    Kateřina M. |

    31. 1. 2008 23:53

    Presne stejny recept mam po babicce, akorat jen s jednim zloutkem. A je naprosto vyborny - testo se nelepi ani nedroli !!!

  • Věra
    Věra |

    28. 12. 2007 16:52

    Super těsto, příští vánoce už dělám jedině toto. Díky za recept !!

  • Marcela Kottová
    Marcela Kottová |

    25. 12. 2007 23:40

    super také ho dělám a mám ho od sousedky ,staré paní .je to pamatovatelné a super.

  • Simírka :o)
    Simírka :o) |

    25. 12. 2007 11:20

    Tak je upečeno, namazáno bezinkovou marmeládou... a musím říci, že recept je to opravdu dobrý. Cukroví bylo hned měkké, chuťově dobré a dobře se s ním dělalo. Dávám 1.

  • Marťa
    Marťa |

    22. 12. 2007 09:24

    Dávám místo 2 žloutků 1 celé vejce, jinak je recet stejný. Je to výborné linecké.

  • Lenka K.
    Lenka K. |

    20. 12. 2007 22:08

    Takové linecké pekla už moje babička, jenom taky přidáváme citr. kůru. Jinak výborné.

  • Simírka :o)
    Simírka :o) |

    20. 12. 2007 10:48

    tak jsem udělala těsto, přidala jsem malinko strouhané citr. kůry, trochu šťávy z citr. a odpoledne budu péct... pak napíši jak se peklo a jak chutnalo :o)

  • Jaňule H.
    Jaňule H. |

    18. 12. 2007 13:56

    Též se nepovažuji za začátečníka, nicméně první linecké těsto skončilo v odpadkovém koši :-( a tento druhý pokus dopedl výborně, s těstem se krásně pracovalo a ještě lépe chutná...

  • Jitka K.
    Jitka K. |

    14. 12. 2007 12:33

    Výborné a s těstem se navíc perfektně pracovalo. Nelepilo se a šlo dobře vykrajovat. Přidala jsem citr. kůru.

  • Míla Kořínková
    Míla Kořínková |

    8. 12. 2007 23:14

    Já sice nejsem začátečník, peču třicet let, ale před pár lety jsem objevila tenhle recept, který asi do budoucna vytlačí klasické linecké, i když to dělám taky - 40 dkg hl. mouky,10 dkg moučky,25 dkg hery - nic jiného se tam nepřidává, žádné žloutky, citr.šťáva, nic, jen tyhle tři ingredience. Těsto se nechá hodinu odležet,vyválíme na 4mm, pečeme dorůžova.Po slepení je hned druhý den vláčné. Kdo nemá přísun levných vajec, nebo domácí chov, tak je rád, že při té dnešní drahotě něco ušetří.

  • Hanka Čučková
    Hanka Čučková |

    8. 12. 2007 19:30

    Tento recept je přesně dle mého gusta...jednoduchý a výsledek výtečný,i když je pro začátečníky...myslím že měnit nebudu :-)

  • Jana Remková
    Jana Remková |

    16. 11. 2007 11:30

    Díky za jednoduchost,v tom je vždy síla.Jana

  • Petula
    Petula |

    9. 12. 2006 16:45

    Super recept, budu pect linecke uz jenom podle neho!!

  • Jana Tomčíková
    Jana Tomčíková |

    5. 12. 2006 22:17

    Vloni jsem pekla linecké podle stejného receptu, jen jsem přidala trochu nastrouhané citrónové kůry a bylo to výborné, měkké, dávám za jedna.

  • Anonym
    Anonym |

    5. 10. 2006 15:19

    Sice už mam s pečením zkušenosti, ale super. Navíc s vykrajováním pomůže každej špunt, což je dopočinek pro maminky :)

  • Anonym
    Anonym |

    19. 12. 2005 12:22

    Výborně se vyhrajovalo, udělala jsem na sebe 3 kytičky, slepila oříškovým krémem navrch čokoláda o oříšek prostě mňamka, dávám 1

  • Anonym
    Anonym |

    18. 12. 2005 20:42

    Vynikajuci recept,sice nie som zaciatocnik, ale chcela som vyskusat druhy recept, lebo uz roky pouzivam ten isty.Po 3 dnoch su krasne vlacne,pridala som trocha citronovej kory, vanilinovy cukor, zlepila a poliala cokoladou.Su krasne...

  • Marcela Vrabcová
    Marcela Vrabcová |

    14. 12. 2005 00:48

    Bajecne se povedlo. Prave jsem ho poslepovala sipkovou a malinovou marmeladou a uz zacina vlacnet. Mnam.

  • Lubor
    Lubor |

    7. 12. 2005 15:58

    Tohle je něco pro mě peču za manželku, tak musím mít jednoduché recepty a je fakt, že se povedlo a i dobře rozvalovalo (mezi igelity). Díky za recept pro začátečníky