Tortillas

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g hladká mouka (Pšeničná nebo kukuřičná)
    • 120
      g sádlo

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z mouky, sádla a vlažné vody vypracujeme těsto podobné nudlovému. Rozdělíme ho na díly, ze kterých vyválíme velmi tenké placky. Klademe je na suchý plech a pečeme v troubě, až se na povrchu nadělají hnědé puchýřky. Tortillas se hodí jako příloha ke všem druhům pokrmů, zejména k zeleninovým a masitým. Podávají se za studena.
Zařazení: Pokrmy Slovník pojmů

Komentáře k receptu

  • Anonym
    Anonym |

    4. 1. 2008 22:33

    k Abies Albe: prave jsem zkusila Vas recept, a zavinout se mi sice nepodarily, ale byly moooc dobre. ale mozna to chtelo hned po upeceni prikryt aby ty horni nevychladly a neztvrdly, protoze ty spodni byly krasne vlacne

  • M M
    M M |

    20. 9. 2006 20:45

    Lepší je dělat je na suché pánvi z obou stran, než vzniknou hnědé puchýřky. Komu vadí taková ta bezchutnost tortilly, ať si těsto osolí. Co s nimi dále? Doporučuji kouknout na recept Einchiladas a zaměnit palačinky za tortilly...

  • Monika
    Monika |

    5. 8. 2006 14:53

    k Regi: nejdřív připravte na pánvičce kuřecí kousky a dejte vychladit. pak na hrubo nakrájenou cibuli společně s na větší kousky nakrájeným salámem chorizo opékejte na pánvičce cca 5 min. na jednu placku dejte na kolečka nakrájené rajče, pak směs z pánvičky a kousky kuřecího (klidně kuřecí ještě rozdělte na vlákna). pak posypejte strouhaným sýrem (doporučuje se čedar, je na to fakt nejlepší, ale taky docela drahý). To přikryjte druhou plackou a dejte do předehřáté trouby (180). Po 3 min vytáhnout a placky opatrně obrátit a dát do trouby ještě na 3 min. Je to pak mňamka :-)

  • Klára
    Klára |

    11. 4. 2006 19:16

    k Abies Albe: podle vašeho receptu se mi tortilly poprvé povedly - díky!

  • Regi
    Regi |

    12. 2. 2006 14:28

    vsude pisete jak udelat tortilly, ale nikde co se do nich dava-konkretne nejaky recept na smes?!Diky Regi

  • jaroslava oumarová
    jaroslava oumarová |

    11. 1. 2006 07:27

    tortilly je nejlepší péci prudce na teflonové pánvi bez tuku pouze 45 vteřin po každé straně, aby se nevysušily. Po upečení zabalte tortilly do čisté utěrky, aby zůstaly měkké a teplé. studené tortilly je dobré pokropit vodou nebo olejem a pak ohřívat. Kromě klasických náplní je moc dobré naplnit je osmaženou cibulí s opečenými párečky a zakápnout kečupem. nebo je na plechu potřu pikantní zeleninovou pomazánkou typu ljutenice, pokladu plátkovým sýrem a šunkou, posypu nakrájenou cibulkou nebo pórkem a zapeču jako minipizzy. moje děti tyhle dvě úpravy milují.

  • kapol
    kapol |

    3. 1. 2006 18:03

    torrtilas se plni bud veprovim, rybim nebo i kurecim masem, varenymy fazolemy, syrem, smetanou, salsou,salatem.. tot ma oblibena kombinace, daval jsem si ji casto v jedne mexicke restauraci v USA... Hasta la vista..

  • Eva
    Eva |

    9. 10. 2005 16:02

    Prosím, kde jsem udělala chybu, když po upečení placky zvrdly a nešly rolovat ? Při pokusu je srolovat se okamžitě rozlámaly.

  • Magda
    Magda |

    31. 8. 2005 23:30

    Pro Fidlika: spanelske torilly jsou mozna na bazi vajec, ale latinskoamericke se delaji tak, jak se pise v receptu, resp. z kukuricne mouky

  • Alena
    Alena |

    20. 5. 2005 13:27

    Zkuste přidat kypřící prášek a placky opéct na pánvičce na trošce oleje....je to také výtečné a je to hned hotové.

  • Homolka
    Homolka |

    30. 3. 2005 02:53

    Pro pani Janu - mexicke tortillas se daji pripravit na mnoho zpusobu. Muzete je plnit masem tzv. Fajitas (grilovane maso, jakekoliv + grilovana nakrajena cibule a zelena paprika), na to pridat salsu (take se ji se spanish rice a fazolemi). Je spousta jednoduchych receptu a mate-li zajem tak mi napiste a ja Vam je rada poslu.

  • Alena
    Alena |

    29. 3. 2005 07:27

    Jano, výborný jsou například smažené žampiony na cibulce je to rychlý a když kebab přeložím přidám ještě kečup, nemá to chybu

  • Abies Alba
    Abies Alba |

    26. 3. 2005 16:50

    Moc mi to těsto taky nešlo, tak jsem našla a vyzkoušela tento recept na tortillu: 500 g hladké pšeničné mouky, 6 lžic oleje, 280 ml vody, 10 ml soli. Do mouky se solí zamícháme olej, vlejeme horkou vodu. Zpracujeme těsto. Ukrajujeme malé kousky, vyválíme velmi tenkou placku. Na tohle je nejlepší podložka a váleček Tuperware. Těsto se vůbec nelepí. Obyčejný vál je třeba pomoučit. Pečeme na rozpálené pánvi krátkou dobu. Byly fakt výborné!

  • jana
    jana |

    23. 2. 2005 16:28

    Tortillu bych si treba i koupila v obchode, ale co do ni? Poradte cim se obvykle tortilly plni... chapu, ze cimkoliv, ale co je typicke?

  • janik
    janik |

    12. 2. 2005 19:21

    nelze to sádlo nahradit nějakým jiným tukem?

  • Anonym
    Anonym |

    8. 2. 2005 19:32

    vodou se testo doladí Donute...

  • Donut
    Donut |

    8. 2. 2005 17:35

    Nevím, kde se stala chyba, ale těsto z výše uvedeného poměru se absolutně nedalo vypracovat, stále se buď lepilo, nebo drolilo. Neslo z nej vyválet placky.

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    7. 1. 2005 15:22

    Opraveno, v receptu vypadla nula.

  • Alena
    Alena |

    7. 1. 2005 15:06

    Díky Zdeno, asi je špatně uvedené množství na receptu a místo 12 g má být 12 dkg ???? Jinak jsou velmi jednoduché a kdo není mlsný i dobré všem pomazánkám.

  • Zdena
    Zdena |

    7. 1. 2005 14:51

    Aleno mám doma recept na 450g mouky+85gsádla+lžíce soli.V podstatě je to skoro ten samý poměr. Zaokrouhleně na 1/2 kg mouky 10 dkg sádla.

  • Alena
    Alena |

    18. 11. 2004 09:29

    Je tento recept správně ? Zkusila jsem dát na půl kila hl. mouky 120 g sádla, půl lžičky drceného kmínu a špetku soli, propracovala s 2 dcl vlažné vody dala na chvíli odpočinout a rozdělila na 8 dílů. Je z toho krásné nelepivé těsto.Pekla jem to po dvou rozválených plackách na 1 plech asi 15-20 min. Není to špatné..Jsou tam pěkné bubliny, při válení jsem těsto několikrát přeložila přes sebe a válela znovu. Jen 12 g sádla se mi zdálo opravdu málo...??? Pokud to někdo zkusil dejtě vědět, ráda bych věděla jak jste dopadli vy.

  • Fidlík .
    Fidlík . |

    10. 8. 2004 12:01

    Je mi to velice líto, ale tortilla (-s) jsou omelety, kterých základem jsou vejce a zádná mouka. Ve Spanelsku existuje více nez 1000 (!) receptu.