Třešňové lívanečky II.

Hodnocení:

Moje:

-
4
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Lívanečky
    • 0,5
      l mléko
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      lžíce cukr krupice
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • sůl - špetka
    • 30
      g droždí
    • 300
      g polohrubá mouka dle hustoty těsta, cca
  • Třešňový přeliv
    • 600
      g třešně vypeckované, cca
    • cukr krupice dle chuti a sladkosti třešní
    • 0,5
      balení vanilkový pudink cca

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mléko (né z lednice, pokojová teplota či vlahé) smícháme s rumem, cukry, solí a droždím. Pak přisypeme mouku, dobře promícháme, vytvoříme hustější těstíčko, které zakryjeme utěrkou a necháme nakynout. Během kynutí můžeme jednou až dvakrát promíchat a vehnat tak do těsta vzduch, který pomůže těstu rychleji kynout. Pokud chceme můžeme dát do těsta i vejce, ale není to nutné. Rum můžeme vynechat, ale ten nám zajistí to, že lívanečky nebudou tak mastné a co se týče dětí, alkohol se smažením vytratí.
2
Po nakynutí klademe do rozpáleného lívanečníku s trochou oleje nebo na pánev naběračkou malé hromádky, které smažíme z obou stran dozlatova. Poté je dáme na ubrousek odsát přebytečný tuk.
3
Během kynutí těsta si vypeckujeme třešně, které dáme do hrnce s cukrem dle chuti. Během zahřívání nám třešně pustí šťávu, takže se nemusí podlévat. Třešně krátce podusíme (5 minut) za občasného promíchání a poté zahustíme pudinkem, který jsme rozmíchali v malém množství studené vody. Přilijeme ho tolik, aby se nám po svaření vytvořil hladký středně tekutý pudink, kterým budeme na talířích přelévat lívanečky. Pokud přelijeme a přeliv bude hustý, přilijeme trochu vody a promícháme.
4
Na talířích lívanečky ještě přizdobíme kopečkem vyšlehané smetany s cukrem a tvarohem nebo kopečkem zakysané smetany. Případně můžeme smetanu vynechat, po osmažení obalit lívanečky ve skořicovém cukru a servírovat pouze s třešňovým přelivem. Fantazii se meze nekladou.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.