Autor:

Tradiční tažený štrůdl

60 minut PT0H60M
Střední
Ingredience
Hladká mouka 500 g
Moučkový cukr 40 g
Máslo
rozpuštěné
80 g
Sůl 1 špetka
Teplá voda
na zadělání těsta
 
Jablka  
Strouhanka
opražená, nebo pomleté ořechy
 
Rozinky  
Skořice  
Kakao
trochu
 
Tuk
na vymazání plechu a potření štrůdlu
 
Tradiční tažený štrůdl

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Záviny

Z hladké mouky, cukru, rozpuštěného másla, špetky soli a teplé vody (tolik, aby se těsto nelepilo, ale bylo krásně vláčné!) zaděláme těsto, které dobře propracujeme. Uděláme 6 bochánků, které necháme na vále těsně vedle sebe, zaděláme kastrolem a druhý s hodně horkou vodou postavíme na něj. Takto necháme těsto asi půl hodiny a mezitím si připravíme jablka, opražíme strouhanku nebo pomeleme ořechy, rozpustíme máslo (je dobré i domácí sádlo!!) a potom postupně odebíráme bochánky, dobře rozválíme, dobře pomoučíme a táhneme - pracuje se s ním dobře. Naplníme, jak jsme zvyklí - já dávám i trošku kakaa, položíme na vymazaný plech, potřeme rozpuštěným tukem a pečeme asi na 220 °C.
Tento štrůdl je vynikající, zabere sice trochu více času, než z kupovaného lístkového těsta, ale chuťově je nejlepší ze všech, které znám.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 58 x
1-
4.53 58 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1- (hodnoceno 58x)
Arašídy v růžové vodě Báječné chutě Maroka. Vyzkoušejte jejich speciality Články z

Komentáře k receptu: Tradiční tažený štrůdl

Komentáře

  1. Efka   02.10.2016 | 13:31 | reagovat | závadný

    Milé kuchařinky, nevíte některá proč je po upečení štrůdl tvrdý?

  2. jana   29.08.2014 | 17:37 | reagovat | závadný

    Také dávám sádlo a nemá :'( chybu

  3. petronyla   07.11.2013 | 19:32 | reagovat | závadný

    Výborný. Skoro jako od babičky ;-)

  4. Zdena   23.03.2013 | 15:43 | reagovat | závadný

    Místo másla dávám sádlo, nedávám žádný cukr. Jen tedy mouku, žloutek, sůl, teplou vodu, lžíci octa a rozpuštěné sádlo. Důkladně zpracuji těsto, které přikryji teplým kastrolkem a nechám asi 20 min až půl hoďky odležet.

  5. Sonja   15.11.2012 | 12:27 | reagovat | závadný

    Při přípravě mi došla obyč hladká mouka a tak jsem 175g nahradila celozrnnou hladkou.Je to taky dobrý ;-) jen jsem je točila jak jsme zvyklí =-O nevšimla jsem si, že je máte jen přeložené napůl. Pro příště je budu dělit né na 6, ale jen na 4 díly... je toho pak moc :-D

1 2 3 4 5 ... 8 ... 12 ... 15 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
Čeká vás velká láska? Na Vánoce si ji můžete přičarovat! Čeká vás velká láska? Na Vánoce si ji můžete přičarovat!
Cukroví z bílků: Jak nejlépe využít zbytky z pečení Cukroví z bílků: Jak nejlépe využít zbytky z pečení
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web