Autor:

Tradiční tažený štrůdl

60 minut PT0H60M
Střední
Ingredience
Hladká mouka 500 g
Moučkový cukr 40 g
Máslo
rozpuštěné
80 g
Sůl 1 špetka
Teplá voda
na zadělání těsta
 
Jablka  
Strouhanka
opražená, nebo pomleté ořechy
 
Rozinky  
Skořice  
Kakao
trochu
 
Tuk
na vymazání plechu a potření štrůdlu
 
Tradiční tažený štrůdl

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Záviny

Z hladké mouky, cukru, rozpuštěného másla, špetky soli a teplé vody (tolik, aby se těsto nelepilo, ale bylo krásně vláčné!) zaděláme těsto, které dobře propracujeme. Uděláme 6 bochánků, které necháme na vále těsně vedle sebe, zaděláme kastrolem a druhý s hodně horkou vodou postavíme na něj. Takto necháme těsto asi půl hodiny a mezitím si připravíme jablka, opražíme strouhanku nebo pomeleme ořechy, rozpustíme máslo (je dobré i domácí sádlo!!) a potom postupně odebíráme bochánky, dobře rozválíme, dobře pomoučíme a táhneme - pracuje se s ním dobře. Naplníme, jak jsme zvyklí - já dávám i trošku kakaa, položíme na vymazaný plech, potřeme rozpuštěným tukem a pečeme asi na 220 °C.
Tento štrůdl je vynikající, zabere sice trochu více času, než z kupovaného lístkového těsta, ale chuťově je nejlepší ze všech, které znám.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 55 x
1-
4.62 55 5 1
Ořechová miminka Milujeme vánoční cukroví - díl II. Články z

Komentáře k receptu: Tradiční tažený štrůdl

Komentáře

  1. Efka   02.10.2016 | 13:31 | reagovat |

    Milé kuchařinky, nevíte některá proč je po upečení štrůdl tvrdý?

  2. jana   29.08.2014 | 17:37 | reagovat |

    Také dávám sádlo a nemá :'( chybu

  3. petronyla   07.11.2013 | 19:32 | reagovat |

    Výborný. Skoro jako od babičky ;-)

  4. Zdena   23.03.2013 | 15:43 | reagovat |

    Místo másla dávám sádlo, nedávám žádný cukr. Jen tedy mouku, žloutek, sůl, teplou vodu, lžíci octa a rozpuštěné sádlo. Důkladně zpracuji těsto, které přikryji teplým kastrolkem a nechám asi 20 min až půl hoďky odležet.

  5. Sonja   15.11.2012 | 12:27 | reagovat |

    Při přípravě mi došla obyč hladká mouka a tak jsem 175g nahradila celozrnnou hladkou.Je to taky dobrý ;-) jen jsem je točila jak jsme zvyklí =-O nevšimla jsem si, že je máte jen přeložené napůl. Pro příště je budu dělit né na 6, ale jen na 4 díly... je toho pak moc :-D

1 2 3 4 5 ... 8 ... 12 ... 15 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Domácí koblihy: Jsou nadýchané a hříšně dobré! Domácí koblihy: Jsou nadýchané a hříšně dobré!
Jaké cvičení se pro vás hodí? Raci by měli běhat, Střelci tančit a Býci boxovat Jaké cvičení se pro vás hodí? Raci by měli běhat, Střelci tančit a Býci boxovat
Petra Vacka věšeli na háky za kůži na zádech! Proč? Petra Vacka věšeli na háky za kůži na zádech! Proč?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web