Slaný chřestový koláč

Hodnocení:

Moje:

60 minut
4
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Na těsto zpracujte:
    • 200
      g hladká mouka
    • 20
      g parmazán čerstvě nastrouhaný
    • 1
      ks žloutek
    • 50
      ml olivový olej
    • studená voda 5–6 lžic
    • 1
      špetka sůl
  • Na náplň:
    • 750
      g mladý zelený chřest
    • 1
      lžíce máslo
    • 2
      ks vejce
    • 250
      ml smetana (nejlépe 40 % de luxe z Mlékárny Kunín)
    • 50
      g parmazán nastrouhaný
    • sůl
    • pepř mletý
    • 1
      špetka muškátový oříšek
  • Na salát:
    • 150
      g polníček nebo šruchy
    • 2
      lžíce citronová šťáva
    • 1
      špetka cukr větší
    • 4
      lžíce olivový olej
    • 1
      hrst řeřicha květy (lichořeřišnice)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Zpracované těsto vytvarujte jako kouli a zabalené ve fólii nechte alespoň 10 minut odpočívat v chladu. Chřestu oloupejte spodní část stonků a tuhé konce odstraňte. Vložte na 4 minuty do vroucí osolené vody a pak hned zchlaďte studenou. Troubu předehřejte na 220 °C. Čtvercovou nebo kulatou formu o rozměrech 20 x 20cm, nejlépe s odepínacím dnem, vymažte máslem a vyložte rozváleným těstem.
2
Vytvarujte vyšší okraje. Na těsto rozložte chřest, zalijte vejci rozšlehanými se smetanou, dobře okořeňte a posypte parmazánem. Teplotu trouby snižte o 20 °C, vložte koláč a pečte na střední příčce asi 40 minut, až těsto zezlátne a náplň zpevní. Polníček a řeřichu omyjte a dobře otřepejte vodu. Citronovou šťávu, cukr a olej spolu prošlehejte, lehce osolte, promíchejte s polníčkem a ozdobte květy. Salát podávejte ke koláči, nakrájenému na řezy.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Eva
    Eva |

    3. 6. 2014 11:52

    Včera jsem zkoušela a už doma není ani kousek. :-) Je lehký, ideální jako večeře. Jen je potřeba trošku více soli a pepře, ať není planý. Určitě budu dělat častěji 8-)