Tradiční jablečný koláč

80 minut PT0H80M
Porce: 8
Ingredience
Hladká mouka 2,5 hrnek
Cukr krupice 2 lžíce
Sůl  
Máslo 150 g
Hera 60 g
Studená voda 8 lžíce
Citronová kůra  
Citronová šťáva 2 lžička
Hnědý cukr 1 hrnek
Škrobová moučka 2 lžíce
Muškátový oříšek  
Skořice - mletá  
Jablka 1 kg
Mléko 1 lžíce
Tradiční jablečný koláč

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Koláče

Jako první si připravíme těsto. Smícháme mouku, 2 lžíce cukru, špetku soli, Heru a 8 lžic vody a zapracujeme na těsto. Rozdělíme na 2 silnější placky a necháme v ledničce odležet 2 hodiny ( pokud nestíháte, i hodinka bude stačit :-)))

Omyjeme si citron, nastrouháme si z něj kůru a vymačkáme šťávu.

Oloupeme jablka a buď je nakrájíme na tenké plátky, nebo nastrouháme na struhadle. Já osobně jsem spíše pro nastrouhání :-))) Pokud máme hodně šťavnatá jablka, je lepší je po nastrouhání „lehce vyždímat“, abychom neměli moc tekutou náplň do koláče (z vlastní zkušenosti :-D )

V míse si smícháme hnědý cukr, škrobovou moučku (alias šlechticky pojmenovaný Solamyl :-))) ) muškátový oříšek, skořici, citronovou kůru a 2 lžičky citronové šťávy - to vše smícháme s jablky.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů a koláčovou formu vymažeme ztuženým tukem.

Jednu placku těsta rozválíme a vyložíme jí formu. Naplníme směsí s jablky. Druhou placku rozválíme taktéž a nakrájíme na 12 proužků. Pro fajnšmekry, můžeme použít rádélko :))

Koláč ozdobíme proužky, ty potřeme mlékem a dáme péct na nižší příčku trouby - osobně to dávám na druhou nejnižší.

Pečeme 10 minut na 200 a poté stáhneme na 180 stupňů a dopékáme 60-65 minut, podle potřeby a trouby :-))

Dobrou chuť! :-)

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
2-
3.67 3 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2- (hodnoceno 3x)
Velikonoční věnec Velikonoční věnec krok za krokem Články z

Komentáře k receptu: Tradiční jablečný koláč

Komentáře

  1. Petr   06.11.2016 | 15:36 | reagovat | závadný

    Nesmysl. Recept na těsto nedává smysl. V ingrediencích je uvedeno máslo, ale v receptu nikde není.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web