Autor:

Telecí líčka na víně

210 minut PT0H210M
Střední
Porce: 4
Ingredience
Telecí maso
líčka
800 g
Hovězí vývar 100 ml
Rostlinný olej 50 ml
Cibule 1 ks
Mrkev
+ na ozdobu
1 ks
Celer
+ na ozdobu
300 g
Česnek 4 stroužek
Žampiony
nakrájené na 1/8
8 ks
Rajský protlak
kvalitní
2 lžíce
Červené víno 300 ml
Víno
Marsala
150 ml
Máslo
nakrájené na drobné kostičky
50 g
Sůl
na dochucení
 
Pepř mletý
na dochucení
 
Na petrželkový olej:
Petržel
hladkolistá, sekaná
1 lžíce
Olivový olej  
Na pyré:
Brambory 500 g
Mléko 100 ml
Máslo 2 lžíce
Telecí líčka na víně

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Telecí

Líčka jsou dnes gastronomickým hitem. Maso z lícní části hlavy zvířete je velice jemné, vhodné na dlouhé dušení a díky kližkovitým částem šťáva z něj skvěle rosoluje. My jsme zvolili dražší, ale delikátní líčka telecí.

1. Maso je zapotřebí nejprve očistit - zbavit všech blanek a šlach, abyste nakonec získali hezké, čisté plátky masa. Odřezky dejte hned vařit na vývar.

2. Cibuli a česnek oloupejte, mrkve a celer oškrabejte. Vše nakrájejte na větší kostičky.

3. Maso osolte a opepřete. Opečte ze všech stran v silnostěnném kastrolu na rozehřátém oleji.

4. Maso po opečení vyjměte a do kastrolu dejte připravenou zeleninu. Dobře promíchejte a osmažte ze všech stran. Přidejte rajský protlak.

5. Do základu vlijte oba druhy vína, zvyšte plamen a nechte alkohol odpařit, až začne výpek na dně kastrolu karamelizovat. Tím vytvoříte základ báječné, krásně voňavé omáčky.

6. Do kastrolu vraťte maso i se šťávou, kterou během stání pustilo. Podlijte trochou vývaru, kastrol přikryjte a na mírném plameni pomalu duste maso doměkka, což bude trvat nejméně hodinu. Ujistěte se, že je v kastrolu dost šťávy, případně přilévejte vývar.

7. Až bude maso měkké, znovu je vyndejte a všechnu zeleninu důkladně propasírujte. Omáčku svařte na potřebnou hustotu a nakonec do ní vmíchejte kostičky studeného másla - to ji krásně zahustí. Nechte i s masem stranou chvíli odpočívat. Mezitím dejte vařit brambory.

8. Měkké brambory rozšťouchejte s mlékem a máslem. Petrželku rozmělněte s olejem a použijte na zakápnutí bramborového pyré. Doprostřed dejte maso, ozdobte plátky zeleniny, přelijte omáčkou a můžete nosit na stůl. Dobrou chuť!

Recept je podle Michala Pšeničky, šéfa restaurace Café Imperial.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 2x)
Pečená kachna po savojsku Recept na víkend: Pečená kachna po savojsku Články z

Komentáře k receptu: Telecí líčka na víně

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web