Polévka z vepřových žaludků s kořenovou zeleninou

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 6
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg žaludky - vepřové
    • 1
      ks cibule - drobně pokrájená
    • 4
      stroužek česnek - utřený
    • 150
      g mrkev - hrubě nastrouhaná
    • 70
      g petržel -hrubě nastrouhaná
    • 70
      g celer -hrubě nastrouhaný
    • 1
      lžíce mletá paprika
    • 70
      g máslo
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 1
      lžíce majoránka
    • 1
      lžička líbeček (nemusí být)
    • 1
      lžička zázvor - mletý (nemusí být)
    • sůl
    • pepř mletý
    • vývar nebo bojon z kostky
    • petrželka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Žaludky vypereme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce se studenou vodou, přivedeme k varu, vodu slijeme a vše opakujeme ještě 2x. Pak žaludky vložíme do hrnce s osolenou vodou a vaříme doměkka asi 2 hodiny. Pokud budeme vařit v tlakovém hrnci, stačí nám cca 35 minut a nechat ,,dojít,,. Žaludky pak vyjmeme, necháme vychladnout, ještě jednou očistíme a pokrájíme na nudličky.
2
Na másle si orestujeme cibuli a zeleninu dorůžova, pak přidáme zpěnit papriku a česnek, vmícháme pokrájené žaludky a vše zaprášíme moukou a promícháme. Zalijeme vývarem a necháme povařit asi 25 minut. Dochutíme majoránkou, libečkem, zázvorem, pepřem, solí, případně ještě přidáme čerstvě rozetřený česnek. Ke konci vmícháme posekanou petrželku nebo jí dáme přímo do talíře s horkou polévkou.
3
Podáváme s čerstvým pečivem, klidně jako hlavní chod, jelikož polévka je dost sytá.
Zařazení: Polévky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Běta
    Běta |

    22. 6. 2016 17:12

    Příprava je trochu pracnější než zeleninové polévky ,ale potom to ocenění, když vidím spokojené chlapy u stolu nenahradí nic.

  • Milada Kozáková
    Milada Kozáková |

    13. 3. 2013 12:27

    U nás se dají koupit v masovýrobně předvařené žaludky. Ušetří to čas i práci. Polévku dělám stejně, vždycky plný největší hrnec co máme doma a stejně se hnedka sní. Je vynikající.

  • Horáková
    Horáková |

    18. 3. 2012 12:05

    Jsem ráda, že jsem jí vyzkoušela, určitě zůstane v našem jídelníčku, děkuji za recept.

  • Vlasta
    Vlasta |

    7. 7. 2011 13:42

    Dělám jí docela často,je to manželova oblíbená.Chutí je hodně podobná gulášové polévce a je výborná.

  • Tonda
    Tonda |

    3. 5. 2011 18:45

    Nic těžkýho, jen ty žaludky se dlouho vařej. Budu uvažovat o pepínově hrnci bo tohle stojí za opáčko 8-) .