Maqlubi - obrácený hrnec s lilkem a kuřecím masem

Hodnocení:

Moje:

-
4
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 0,5
      kg lilek
    • 0,5
      kg kuřecí paličky (vykostene)
    • 2
      ks cibule
    • 4
      hrst cizrna (sterilovana)
    • 2
      hrnek rýže (hrnek = 200 ml)
    • 1
      lžička nové koření mleté
    • 0,5
      lžička kardamom mletý
    • vlákna šafránu
    • 1
      lžíce hladká mouka
    • olivový olej
    • sůl
    • pepř mletý

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Rýži dobře propláchneme, necháme okapat, přidáme kardamon, nové koření, šafrán - promícháme a na trošce olivového oleje (na pánvi) opečeme.
2
Neoloupaný lilek nakrájíme na plátky (cca 1 cm), posolíme a necháme 20 minut vypotit. Poté ubrouskem osušíme, obalíme v mouce a osmažíme dozlatova.
3
Cibuli nakrájíme na kostičky, na olivovém oleji necháme zesklovatět, přidáme na větší kousky pokrájené kuřecí maso a krátce orestujeme (necháme zatáhnout). V této fázi osolíme, opepříme.
4
Do hrnce s vyšším okrajem dáme masovou směs, tu poklademe plátky osmaženého lilku, posypeme cizrnou a nakonec vše zasypeme opraženou rýží. Nemícháme. Jednotlivé vrstvy dobře prosolíme. Přidáme studenou vodu, tak 2 cm nad úroveň rýže a pod pokličkou (na mírném ohni) dusíme do měkka, zhruba 50 minut. Podle potřeby lehce podléváme.
5
Po uplynutí doby sundáme pokličku, hrnec přikryjeme větším podnosem nebo talířem, obrátíme dnem vzhůru a takto necháme 20 minut odpočinout. Poté hrnec opatrně sundáme.
6
Podáváme se zeleninovým salátem a kopečkem zakysané smetany nebo bílého jogurtu.
Zařazení: Maso Drůbeží

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.