Marcipánová hmota falešná (varna)

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 150
      ml voda
    • 70
      g máslo
    • 150
      g hladká mouka
    • 500
      g moučkový cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Vodu s máslem vložíme do kastůlku a přivedeme k varu. Přidáme mouku a mícháme tak dlouho, dokud se hmota nezačne oddělovat od stěny. Necháme vychladnout a do studené hmoty zapracujeme cukr. Hmotou můžeme potahovat dorty, tvořit figurky, kytičky apod.
Zařazení: Moučníky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Jakub
    Jakub |

    18. 11. 2016 12:59

    Prosím Vás dnes jí dělám poprvé v životě a dokud nedal cukr šlo z ní tvarovat a vše do vychladlé dal ten moučkový cukr a kompletně začala lepit a konzistence hustsiho pikaa... Třeba ještě vychladit zatím se přeshodinku chladí, zkušenost? Díky

  • LUCKA
    LUCKA |

    29. 3. 2015 19:25

    První falešná hmota co se mi povedla, děkuji za recept <3 :-) <:-) bráška bude mít krásný dortík.

  • Nell
    Nell |

    31. 8. 2014 10:04

    Ahoj,recept vypada uzasne...delali jsme ze suseneho mleka a dopadlo to tak ze je to jako kase.... :( Myslite si ze by jsme mohly pridat jeste mouku...bylo tam sus. mleko olej.med.a mouc. cukr....dekuju moc :-( :-) :-(

  • Ella Elis
    Ella Elis |

    23. 8. 2014 11:24

    Ahoj ! :) prosím vás jak mám docílit toho aby těsto bylo bílé? :)) Předem moc děkuji za odpověď.

  • Petra
    Petra |

    29. 7. 2014 01:35

    No hurá, konečně recept, který fungoval. Zkoušela jsem dva jiné a naprostá katastrofa. Ale tenhle byl super. Figurky jsem sice nezkoušela, ale určitě by šly :-)

  • cumik
    cumik |

    14. 9. 2013 15:55

    Určitě,hmota vydrži vlednici zabalená v potravinářské folii i několik měsíců.Pokud trochu vyschne a drolíse,stačí navlchčit ruce a trochu propracovat a je zas jak čerstvá. :-)

  • ŠKORNÍKOVÁ
    ŠKORNÍKOVÁ |

    28. 8. 2013 15:24

    Je z toho spíš želé.Nedá se to tvarovat.

  • Lucie Svobodná
    Lucie Svobodná |

    30. 4. 2013 10:46

    Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli může být marcipán v ledničce obarvený potravinářským barvivem jako den předem když budu potahovat dort a potáhnu ho o průměru 23cm a zbydou my ještě na kytičky? Předem děkuji za odpověď. :-)

  • Delarue
    Delarue |

    15. 11. 2012 17:13

    děkuji za tip, výborné

  • cumik
    cumik |

    5. 11. 2012 11:27

    Super recept. :-\ Moje maličká o víkendu slavila 1 rok,tak jsem se pustila do výroby prvního potahovaného dortu.Vše se povedlo,s hmotou se krásně pracovalo,skvělá jak na potažení,tak i na výrobu růžiček atd.A jako bonus i výborně chutná,přidala jsem jen sušenou smetanu a trochu mandlové tresti a od pravého marcipánu téměř k nerozeznání.

  • maky
    maky |

    29. 10. 2012 17:14

    jeee tak to dekuju moc... ja se bala abych nekoho neotravila... ;-)

  • Cukrářka Hanka
    Cukrářka Hanka |

    28. 10. 2012 11:32

    Budou pořádk jídlu, potahovací hmota, vydrží klidně i 3 měsíce ;-) , až jsem se divila. Ale klidně se ještě podívej na internet, ale je to doopravdy tak ;-)

  • maky
    maky |

    25. 10. 2012 23:53

    chtela jsem se zeptat kdyz si predem pripravim testo a udelam z nej figurky ktera necham tyden v lednici... zda se budou moct potom jist nebo budou slouzet pouze jako dekorace.. dekuji za odpoved...

  • broukb
    broukb |

    19. 10. 2012 14:22

    Dělala jsem poprvé v životě...skvěle se povedl a ta chuť ;-) mňam..krásně se s tím pracovalo...jen pro opravdu nezkušené (já se bála přidat vodu aby se těsto nepokazilo) musíte si u zapracování máčet ruce v teplé vodě...tady jsem se to nikde nedočetla a málem jsme celou první várku vyhodila.jinak skvělé! :-*

  • Veronika
    Veronika |

    21. 9. 2012 19:34

    Mohla bych se zeptat kolik cca hmoty z toho vznikne? Na jak velky dort asi a jestli zbyde i na postavicky?dekuji...Verca :-\

  • janca
    janca |

    11. 8. 2012 18:07

    omlouvám se ale ještě jsem tam místo másla dala 7 dkg oleje, když to těsto formuji tak se nelepí

  • janca
    janca |

    11. 8. 2012 18:05

    zrovna jsem si tento recept zkusila, je to bezva, dobře se stím pracuje, dala jsem tam o 10 dkg víc cukru a míchala jsem to v domácí pekárně, kde to bylo za chvilku hotové. Díky za bezva recept. :-D <:-)

  • jmuell1
    jmuell1 |

    8. 7. 2012 19:49

    Díky za super recept! S hmotou se skvěle pracovalo a i chuťově byla výtečná!

  • bukvicka
    bukvicka |

    17. 3. 2012 13:43

    me to silene tece..pridavala sem i cukr a stale nic...co s tim\?

  • andyy
    andyy |

    15. 3. 2012 19:20

    mohlo by byt místo másla perla máslová děkuji za odpověd :-)

  • Jana
    Jana |

    3. 1. 2012 20:00

    Poradíte mi, prosím, jaké je vhodné potravinové barvivo do této hmoty? A kdy se má do hmoty přidat? Hned po zpracování s cukrem nebo až po odležení? Děkuji za odpověď

  • nnln
    nnln |

    10. 12. 2011 20:18

    Pro větší elasticitu přidejte 2 nebo 3 lžíce kukuřičného sirupu. Je k dostání ve zdravých výživách za cca 35Kč. Vydrží na více dávek nebo případně lze použít jako sladidlo do čaje (místo medu). Hmota je s ním pružnější a jdou tak potáhnout dobře i členitější dorty.

  • nnln
    nnln |

    10. 12. 2011 20:00

    A být váma, naučím se pořádně pravopis :-D

  • timarina
    timarina |

    10. 12. 2011 16:38

    vynikající 8-)

  • nnln
    nnln |

    9. 6. 2011 20:44

    jakmile voda s máslem vaří, vsypávám mouku a současně sundávám z plotny. mouku dovmíchávám tedy už mimo oheň. přidávám mandlové aroma a někdy je třeba více cukru. výsledek dokládám na fotce:) a možná se z receptu nezdá, ale "marcipán" chutná moc dobře:)

  • gizela12
    gizela12 |

    8. 4. 2011 15:27

    poradite mi preco mam tu marcipanovu hmotu taku lepkavu.receptu som sa drzala :-(

  • Dana
    Dana |

    19. 12. 2010 17:13

    Dobrý den, mohla by jste mi napsat Váš přesný recept na marcipán?Nějak tomu v diskusi nerozumím,není to přesně popsané,ať zas nemám z toho těsto na nic..jsem zvyklá dělat s másle,suš.mlíkem,cukrem....,ale nevařím..nějak letos se mi to nedař-to mé..tak bych prosila přesněji,moooc díky.

  • Kamyla
    Kamyla |

    19. 11. 2010 11:19

    Výborný recept! Ještě přidávám mandlové aroma.

  • nikola
    nikola |

    27. 10. 2010 20:19

    moc děkuju za tim marcipán je je moc dobrý ;-) <3

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    12. 9. 2010 18:23

    Simi,děkuji za tipy,už jsem dnes udělala druhou várku,obarvila barvičkami a těšíám se na zítřejší tvoření.Jo a přidala jsem mandlové aroma. Díky :o)

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    12. 9. 2010 10:16

    Janii, přidávám cukr a suš. mléko půl napůl. Vezmu polévkovou lžíci cukru a polévkovou lžíci mléka, nasypu na vál, promíchám a zpracovávám hmotu.... Pokud je to ještě málo husté, zopakuji.

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    11. 9. 2010 21:25

    Jani, určitě přidat cukr ;-)

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    11. 9. 2010 20:32

    A ještě jeden a doufám poslední dotaz...Hmotu jsem vytvořila,ale je pořád strašně lepivá a nedá se z ní vytvarovat vůbec nic...Co mám přidat?Cukr?Nechávám ji odpočívat v ledničce,ale asi to nebude o moc lepší,ale uvidím.Trošku mě to mrzí,že si nevím rady,proto žádám o radu Vás..o))

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    11. 9. 2010 14:20

    Mám s hmotou lepší zkušenost druhý den, jakoby se proleží a vše se propojí. Druhý den ji ještě hoooodně propracuji a pak je jako modelína. Jinak pokud mi zbyde kousek, lupnu ji v mikroteňáku dolů do ledničky a zpracuji až příště dělám dort (třeba za měsíc). Řekla bych, že ten cukr to dobře konzervuje, je ho tam hodně.... Jo - po delší době bývá ta hmota ztvrdlá, tak ji dám vybalenou na misku do mikrovlnky a na 1 - 2 sekundy vlním. A zase se s tím dám v pohodě pracovat.... Tak hodně úspěchů s dětima (ale aby něco vymodelovaly a nesnědly to :-) :-) :-). S dětmi jsem raději pracovala s vizovickým nebo slaným těstem, tohoto bych se bála, že bude moc chutnat :-)

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    11. 9. 2010 12:39

    Ještě mám jeden dotaz.chci vyrábět postavičky s dětmi ve škole z této hmoty.Mohu ji udělat den dopředu?A jak dlouho vydrží v ledničce?Díky :o)

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    8. 9. 2010 08:40

    Simi,děkuji :o))

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    7. 9. 2010 14:59

    Ano, Janičko, normálně varnu barvím ať už gelovými, nebo práškovými barvami. Práškovou si rozpustim v jedné - dvou kapičkách vody a pak vpracuji, gelovky pracovávám přímo.

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    7. 9. 2010 10:45

    Dobrý den,mám jen dotaz,jestli tuto hmotu mohu normálně přibarvovat potravinářskými barvami.Děkuji :o))

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    7. 9. 2010 10:39

    Jaruško, také dělám Varnu z tebou uvedených důvodů: je levná, dobře se s ní pracuje a s trestí je velie chutná. Přijde mi, že není tak sladká a těžká jako klasická cukrářská modelka. Zrovna před dvěma týdny jsem dceři potahovala Varnou punčový dortík k narozkám... Malý Martin je ještě asi malý :-) a neumí to :-).

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    7. 9. 2010 09:55

    Martine, jediné, co mě napadá: jestli to nebude rukama :-) Mně naopak tahle hmota chutná nejvíc ze všech falešných marcipánů, když se dá mandlová příchuť. A pracuje se s ní výborně, je krásně tvárná...a levná a to dnes také něco znamená ;-)

  • martin maly
    martin maly |

    6. 9. 2010 17:47

    je to pekne hnusne byt vama tak to neskousim utratite spoustu penez.

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    21. 12. 2008 20:53

    Zkoušela jsem dnes přesně podle receptu, jen jsem přikápla mandlovou tresť. Chtěla jsem si poprvé v životě zkusit práci s marcipánem a bylo mi líto drahých surovin za pravý i mléčný marcipán, kdybych to zkazila :-) S těstem se pracovalo hezky, mít ještě trochu výtvarného talentu, výsledek by byl o moc lepší. Dávám 1.

  • ANNA POLÁKOVÁ
    ANNA POLÁKOVÁ |

    28. 9. 2008 11:30

    Simčo, díky za recept, zkusím to přesně podle Tebe a dám vědět, jak jsem dopadla:-))))

  • Marcela Mesochoridisová
    Marcela Mesochoridisová |

    27. 9. 2008 21:16

    Tak nevím holky...sušené mléko nikde...tohle mi připomíná hmotu, kterou jsem vyrobila ve svých pěti letech a potáhla tím se setřenkou našeho spícího dědu....:-)))) asi zůstanu u té tradiční s medem a sušeným mlékem a bílkem.

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    27. 9. 2008 14:57

    Aničko (pokud mohu, budu tykat a prosím o totéž :-D ). Já to dělám v podstatě tak, jak je výše popsáno: dám vodu s máslem do kastrůlku, jakmile to začne kypět (jako vroucí mléko to "běží" nahoru), tak naráz vsypu předem odvážené množství mouky a ještě na plotně míchám, až se těsto nechytá dna. Je to prostě jako odpalované těsto na věnečky, jenže tam je mouka hrubá a tady hladká. Pak dám hmotu na vál, trochu ji rozprostřu, aby rychleji vystydla a když je už jen vlažná, začnu zapracovávat cukr se sušeným mlékem. V tom je rozdíl proti tomuto zde uvedenému receptu. Připravím si totiž směs cca 200 g cukru a 200 g polotučnehé sušeného mléka, tu přesiju do mísy a promíchám a tuto směs zapracovávám do Varny. Nakonec - když už je celé množství vpracované - tak už jen podsypávám cukrem, až se hmota nelepí a je jako modelína. Celkem se tam ještě vpracuje skoro 100g moučky cukru.

  • ANNA POLÁKOVÁ
    ANNA POLÁKOVÁ |

    27. 9. 2008 14:11

    Simčo, můžete tedy napsat,jak ji přesně děláte Vy?? Zkoušela jsem ji několikrát ale dopadlo to tak,že buď se mi drolila, nebo praskala.Díky Anna

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    22. 9. 2008 23:09

    Varnu používám, ale recept jsem na ni nedával (já resepty podepisuji :-) ). Já ale dělám Varnu trochu upravenou - nedávám tolik cukru, ale na uvedené množství bych dala 300 g cukru a 200 g sušeného mléka.

  • Zdena Lehká
    Zdena Lehká |

    22. 9. 2008 21:04

    Tak to je určitě recept od Simči :-)