Slaný koláč s lilkem

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • lilek 1 velky nebo 2 mensi
    • 2
      ks rajčata 2-3 kusy, podle velikosti
    • 200
      g smetanový sýr typu Lucina,Gervais, muze byt i mozzarella
    • 3
      lžíce strouhanka nejlepe strouhana nahrubo, pokud mame starsi chleba, tak pouzijeme rozmixovanou stridku
    • 3
      lžíce strouhaný parmazán
    • oregáno
    • 1
      stroužek česnek
    • panenský olivový olej
  • Testo
    • 100
      g ječná mouka
    • 100
      g polohrubá mouka
    • 100
      g máslo
    • studená voda cca 60 ml
    • prášek do pečiva na spicku lzicky

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouky, prášek do pečiva, necelou lžičku soli a změklé máslo dáme do mísy, začneme zpracovávat. Po malých částech přiléváme studenou vodu a vypracujeme hladké těsto, které dáme odpočinout na minimálně 30 minut do lednice.
2
Lilek nakrájíme na kolečka cca 0,5 cm. Nasolíme a necháme vypotit. Po vypocení osušíme ubrouskem, kolečka naklademe na plech vyložený pečícím papírem a dáme do předehřáté trouby na cca 180°C dokud nezměknou a lehce změní barvu. Necháme vychladnout.
3
Těsto rozválíme na pečícím papíru a i s papírem přeneseme do kolačové formy (28 cm). Těsto musí pokrýt i okraje. Dno propícháme vidličkou, jemně potřeme olejem a poklademe kolečky lilku tak, aby se částečně překrývala. Na lilek dáme kousky sýru, dále na kolečka nakrájená rajčata, osolíme, posypeme oregánem a nadrobno nakrajeným česnekem. Strouhanku smícháme s parmezánem a směsí koláč posypeme. Pokapeme olejem, přehneme okraje a dáme péct do předehřáté trouby na 180-200°C po dobu cca 40 minut. Podáváme vlažné či studené.

Komentáře k receptu

  • Marcela Matejkova
    Marcela Matejkova |

    16. 9. 2013 08:53

    Tento kolac rozhodne musim upect. Je v nem vse co mi chutna a co jsem naucila postupem casu jist i meho omackoveho manzela. Dekuji vam za inspiraci. Marcela