Autor:

Kulaté švestkové koláče

Obtížné
Těsto
Švestky 1 kg
Hladká mouka 500 g
Hera
nebo máslo
70 g
Vejce 2 ks
Cukr 70 g
Kostkový cukr
1 kostka
1 ks
Droždí 20 g
Mléko 250 ml
Sůl 1 špetka
Drobenka
Máslo 60 g
Cukr 60 g
Hrubá mouka 60 g
Kulaté švestkové koláče

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Koláče

Nejdříve si připravíme těsto a počítáme předem s tím, že bude asi hodinu kynout. Jde o klasické kynuté těsto, jehož příprava začíná kváskem. Mléko trochu zahřejeme (mělo by být vlahé), přidáme kostku cukru a rozdrobíme do něj droždí. Místo čerstvého droždí můžeme také použít přiměřené množství sušeného droždí. Počkáme, až droždí zvětší svůj objem a vyplave na povrch mléka.

Zatím si rozpustíme tuk a necháme jej zchladnout. Odvážíme si mouku, cukr, přidáme jedno vejce a špetku soli. Jakmile je tuk vlahý, můžeme ho přidat k mouce, také přilijeme vzešlý kvásek.

Vařečkou vypracujeme těsto, mělo by být hladké, lesklé a nemělo by se lepit k misce. Lehce ho na povrchu pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti.

Zatím si odpeckujeme švestky a rozdělíme je na poloviny, vymažeme si tukem plechy na pečení koláčů a suroviny na drobenku rukama promneme, aby vznikla stejnorodá hmota. Jakmile těsto zvětší asi dvojnásobně svůj objem, můžeme začít dělat koláče. Z výše uvedeného množství lze upéct asi 12 větších kulatých koláčů, ale je možné (a také jednodušší) udělat jeden koláč na celý plech a po upečení ho rozkrájet.

Chceme-li se pustit do kulatých koláčů, rozdělíme si nožem těsto na příslušný počet dílů a z každého rukama vytvarujeme hladkou kuličku. Tu necháme chvíli odpočinout na pomoučeném vále. Potom ji rukama trochu promáčkneme a vytvoříme placičku - základ koláče. Přeneseme ji na plech a tam ji ještě třemi prsty tvarujeme tak, aby se zvětšila a aby po obvodu kruhu zůstávaly asi 1 cm široké zvýšené okraje. Takto si připravíme všechny koláče na jeden plech.

V hrnečku si vidličkou rozšleháme vajíčko (můžeme k němu přidat lžičku cukru) a mašlovačkou potřeme zvýšené okraje koláčů. Na povrch koláčů poklademe švestky řeznou stranou dolů a každý koláč posypeme drobenkou. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů.

Při přípravě jednoho velkého koláče na celý plech postupujeme obdobně, pouze těsto rozválíme válečkem a položíme na celý plech.Před podáváním můžeme koláče lehce pocukrovat. Nejlepší jsou čerstvé, jsou krásně voňavé a mají příjemnou mírně kyselou chuť.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 9 x
2+
4.22 9 5 1
Reklama
S dárky do zásuvky zabodujete! Inspirujte se skvělými tipy. [Vánoce 2015] Články z

Komentáře k receptu: Kulaté švestkové koláče

Komentáře

  1. Rad Ka   31.07.2016 | 8:44 | reagovat |

    Moc hezké na pohled a určitě i moc dobré. Taky je vyzkouším.

  2. ratla   21.06.2014 | 16:07 | reagovat |

    výborné koláče,jsou dobré i s jahodovou marmeládou

  3. Monika   24.08.2013 | 17:30 | reagovat |

    Nedělám velké okraje. Koláčky jsou úžasný a kdyby byl pod švestkamá ještě mák, to by bylo ještě lepší. <3 :-P

  4. Alesh   05.02.2012 | 17:38 | reagovat |

    velmi chutne

  5. Tynka   01.09.2011 | 20:43 | reagovat |

    Vynikající a voňavé. Díky za recept!!

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nehubnete? Můžete si za to sama! Výmluvy, na které už to neuhrajete Nehubnete? Můžete si za to sama! Výmluvy, na které už to neuhrajete
Dcera Dády a Felixe Slováčka o tom, jak prožívá rozvod svých rodičů! Dcera Dády a Felixe Slováčka o tom, jak prožívá rozvod svých rodičů!
Tento týden v Ulici: Adriana vyhodí Eddieho z Coolny a znovu sáhne po drogách! Tento týden v Ulici: Adriana vyhodí Eddieho z Coolny a znovu sáhne po drogách!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web