Boršč III.

Hodnocení:

Moje:

120 minut
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 300
      g hovězí maso
    • 600
      g červená řepa
    • 150
      g mrkev
    • 50
      g petržel
    • 120
      g cibule
    • 600
      g hlávkové zelí
    • 90
      g rajský protlak
    • 100
      g máslo
    • 30
      ml ocet
    • 30
      g cukr
    • 40
      g světlá jíška
    • pepř celý 6 zrnek
    • bobkový list
    • sůl
    • vývar
    • zakysaná smetana
    • petrželka nebo kopr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Jde poměrně o dost pracné jídlo, ale má tu výhodu, že pokud něco zbyde, je chutné i druhý den (rozpočet je pro 6 osob). Používá se nejen jako polévka, ale i jako lehké hlavní jídlo (večeře).
2
Nejdříve si dáme do osolené vody vařit hovězí maso - vývar z něj potom použijeme na boršč.
3
Všechnu zeleninu si očistíme a nakrájíme (nastrouháme na krouhači) na hrubé nudličky. Ve větším kastrolu rozehřejeme 50 g másla, přidáme nakrájenou červenou řepu, zalijeme ji vývarem, přidáme rajčatový protlak a ocet, zakryjeme pokličkou a dusíme asi 30 až 40 minut.
4
Při dušení řepu občas zamícháme. Nakrájenou mrkev, petržel a cibuli dusíme zvlášť na zbylém másle asi 20 minut a na závěr zamícháme do dušené zeleniny cukr.
5
Do zbývajícího vývaru vložíme na nudličky nakrájené zelí a povaříme je asi 15 minut, potom přidáme udušenou řepu a ostatní zeleninu, jíšku rozmíchanou ve vodě či ve vývaru, pepř, bobkový list a sůl a povaříme společně asi 20 minut.
6
Před podáváním dáme na talíř na kostičky nakrájené hovězí maso, zalijeme hotovým borščem, přidáme lžíci smetany a povrch posypeme drobně nasekanou zelenou petrželí nebo koprem.
7
Poznámka: Místo čerstvé červené řepy můžeme použít sterilovanou červenou řepu. Není potom nutné ji dusit na počátku 30-40 minut, stačí i 15 minut.
Zařazení: Polévky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • LucyJirka
    LucyJirka |

    14. 10. 2012 18:27

    Dobrůtka :)

  • LucyJirka
    LucyJirka |

    14. 10. 2012 18:27

    Dobrůtka :)

  • zdeněk n
    zdeněk n |

    23. 3. 2012 22:22

    Buráčkový boršč je vynikající polévka.Já nedusím zeleninu tak dlouho,je to zbytečné, ztrácí se tím spousty vitamínů a pěknou červenou barvu.Na másle podusím cibulku,nastrouhaný celer,mrkev,petržel a červenou řepu,vše čerstvé.Trošku cukru a pod pokličkou bez podlévání nejdéle čtvrt hodiny.Pak dám do základního vývaru,dávám i fazole a párek.Na konci zalít sladkou smetanou,dávám půlku.

  • kiki
    kiki |

    22. 1. 2012 11:33

    Luxusní :)

  • MIGULATKO
    MIGULATKO |

    1. 11. 2011 08:53

    MNAMKA MOC DOBRÝ. :-D

  • Nikola
    Nikola |

    21. 11. 2010 10:49

    Moc nám chutnalo