Kulaté kynuté knedlíky - příloha

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
neuvedeno
4
porce
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 600
      g polohrubá mouka
    • 1
      kostka droždí cca 31 gramů - necelá
    • 0,5
      lžička sůl
    • cukr - špetka
    • 370
      ml vlažná voda dle potřeby, cca

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouku smícháme v míse se solí, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, které posypeme špetkou cukru a zalijeme necelou polovinou vlažné vody a mírně ve středu mísy promícháme na řidší kašičku, ze které necháme vzejít kvásek. Potom přilijeme zbylou vodu a vypracujeme vláčné těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě kynout cca 35 minut. Těsto pak opět zlehka propracujeme, uděláme z něj několik stejně velkých dílků (cca 10-12), ze kterých v dlaních vykoulíme menší kulaté knedlíky, které odkládáme na pomoučněný stůl, kde je necháme ještě krátce (cca 12-14 minut) kynout. Pak všechny knedlíky naházíme do mírně osolené vroucí vody ve větším hrnci, promícháme a vaříme zhruba 7-9 minut (dle velikosti knedlíků). Nejlepší je, když jeden knedlík vyndáme na zkoušku, roztrhneme vidličkami proti sobě a poznáme tak nejlépe, zda máme knedlíky hotové. Pak už musíme ihned všechny větším cedníkem vyndat z vody a IHNED propíchat jehlicí nebo špejlí, aby nám z nich vyšla přebytečná pára, která by nám knedlíky srazila.
2
Knedlíky podáváme ke gulášům, omáčkám, pečenému masu se zelím či špenátem..., ale výborně se hodí (s malou změnou v receptu) i k ovocným omáčkám, doplněné kopečkem zakysané smetany či šlehačky...
3
Pokud budeme knedlíky připravovat k ovocným omáčkám (borůvkový žahour, jahodový nebo vanilkový přeliv...), doporučuji do těsta přidat trochu citronové nebo pomerančové kůry a špetku cukru zaměnit za jeden vanilkový cukr a půl lžičky soli nahradit pouze špetkou.
4
Před podáváním knedlíky pouze přepůlíme nití či ostrým nožem a posadíme do talíře. Vzhledem ke kulatému hladkému okraji nám hned nenacucají všechnu omáčku a zůstanou tak připravené k pokrájení až do samého konce jídla.
5
Do těsta opravdu vejce není potřeba.
Zařazení: Přílohy Knedlíky

Komentáře k receptu

  • Sandra Tomanová
    Sandra Tomanová |

    11. 10. 2016 14:16

    Já je nedávala. Poslední věta v postupu přípravy.

  • Sandra Tomanová
    Sandra Tomanová |

    11. 10. 2016 14:14

    Výborné a jednoduché. Udělala jsem jich dvanáct, jeden zkusila, pak všechny nalila i s vodou do velkého cedníku a rychle je propíchala jehlicí. Parádní recept, který se osvědčil.

  • Eva
    Eva |

    2. 8. 2016 10:10

    Ty knedlíky jsou bez vejce ??