Plněné kynuté knedlíky

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 52
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 400
      g polohrubá mouka
    • 1
      kostka droždí 21g
    • 1
      lžička sůl
    • 2
      dl voda vlažná
    • 1
      ks vejce
    • třešně
    • tvaroh na posypání
    • cukr na posypání
    • 40
      g máslo

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do mísy rozdrobíme kvasnice, posolíme, promneme je vařečkou a hned jak se začnou roztékat okamžitě je zasypeme částí mouky, přidáme vodu, vejce a promícháme. Za postupného přidávání mouky vypracujeme hladké pružné těsto, které se nepřichytává na stěny mísy. Je-li třeba, mouky dáme trochu víc, těsto musí být dost husté. Necháme vykynout asi 3/4 hodiny. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kousky a klademe na pomoučený vál. Každý trochu zploštíme rukou, položíme na něj 3 třešně, zabalíme a v dlaních srovnáme do tvaru koule. Knedlíky necháme ještě asi 10 minut kynout a pak vaříme v páře asi 10 minut.
2
Hotové knedlíky sypeme na talíři strouhaným tvrdým tvarohem a cukrem, a polijeme rozpuštěným máslem. Místo třešní můžeme použít i jiné ovoce. Meruňkové a švestkové knedlíky je lepší posypat místo tvarohu mletým mákem. Nemáme-li ovoce, můžeme knedlíky plnit povidly nebo povidly smíchanými s tvarohem.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • +++
    +++ |

    26. 7. 2016 09:30

    mi nechutnalo !! :-$ na chatě vaříme lepší !! :-$

  • borůvka
    borůvka |

    18. 7. 2016 19:15

    A když ty knedlíky byli výborné i krásně nadýchané?? a supeeer, s čímž souhlasím !! Tak proč ten zelený smajlík ?? To je zrovna ten, ktrému nechutnalo a je mu z toho zle !? já to chápu !! asi to byl překlep !! :-D

  • XDrea
    XDrea |

    17. 7. 2016 12:44

    Děkuji moc za recept, byli výborné, krásně nadychané. Supeeerr :-$

  • simi25
    simi25 |

    26. 1. 2015 14:43

    haha delate si srandu?? recepty se opisuji uz hodne let a nikdo je nedava jako vlastni recept...:-)

  • Sefkuchar
    Sefkuchar |

    26. 8. 2014 14:15

    Voda??? Proc pro boha voda??? Slusnej hnus jako

  • al.palat
    al.palat |

    4. 8. 2014 16:13

    dneska jsem vyzkoušela receptík na knedlíky,přítel mi nechtěl věřit, že jsem je dělala poprvé,všichni si moc pošmákli,byla jsem pochválena,dík :-)

  • inovac
    inovac |

    16. 4. 2014 10:25

    Není nad to opsat recept a vložit za vlastní :-(

  • Martina
    Martina |

    8. 3. 2014 20:46

    Vždy sem dělala ovocné knedlíky z tvarohu a jelikož mi zbylo droždí, tak jsem zkusila udělat tyto a... naprostá senzace!! I v páře jsem dělala úplně poprvé a super, na doporučení jsem pařáček potřela olejem a vůbec se nelepili. Z této dávky těsta jsem jich udělala 15 a jsou krásně nadýchané. Tento recept doporučuji :-)

  • Monika
    Monika |

    10. 1. 2014 11:15

    Jsou výborné :-)

  • Míša
    Míša |

    18. 9. 2013 13:39

    skvělé, dělala jsem poprvé plná obav a paráda, těsto chutné a nadýchané ! díky za recept

  • Dan
    Dan |

    3. 8. 2013 08:23

    Super je to a celkem jednoduche. :-) <3 :-))

  • lenka
    lenka |

    29. 7. 2013 13:29

    je tento recept vhodný i pro klasický knedlík k omáčce?

  • pismenka
    pismenka |

    1. 6. 2013 11:55

    právě jsem je dodělala, dojedla a jsou ÚŽASNÉ!!!!!! skvělý recept!!! děkuji :-D

  • pismenka
    pismenka |

    1. 6. 2013 08:23

    dnes se na ně chystám, jen mě zmátlo - jedna kostka droždí (21g) ale kostka nemá 21g, 42g.....tak dám celou a uvidíme...

  • Renata
    Renata |

    13. 4. 2013 19:43

    Knedlíky jsou nadýchané , jsem ráda že jsem našla recept,který mi vyhovuje a je levný,vždycky jsem těsto kupovala,ale po dnešku ho budu už jen dělat.Rychlé, snadné a chutově dobré.Samozřejmě za recept dávám 1.děkuji :-) :-) :-)

  • Renata
    Renata |

    13. 4. 2013 17:37

    Tak jsem zadělala a uvidíme jak to dopadne,ale věřím že si pochutnáme :-) :-) :-)

  • Lukáš
    Lukáš |

    22. 1. 2013 13:42

    Chtěl jsem poprvé zkusit uvařit ovocné knedlíky. I když příprava s vařením trvala přes 2 hodiny, výsledek byl potěšující a od teď budu tento recept používat vždy při vaření knedlíku. Děkuji.

  • tadeas
    tadeas |

    30. 11. 2012 15:59

    udobrota =D

  • Zuzana A.
    Zuzana A. |

    16. 7. 2012 13:17

    Výborý recept!!! Mám radost, že jsem konečně našla recept, kdy se nemusí nechávat vzejít kvásek, odrazuje mě to od kynutých těst.. Těsto je i tak krásně nadýchané a moc dobré. Dala jsem 1 celou kostku droždí. Borůvkové knedlíky už nebudem dělat jinak.. Díky díky :-) :-)

  • Martina J.
    Martina J. |

    7. 7. 2012 10:21

    Ráda bych se zeptala na množství droždí - v receptu je uvedena 1kostka a zároveň 21 g. Běžná kostka droždí však váží 42 g. Kolik droždí se tedy má správně použít ? děkuji za odpověď

  • Elen
    Elen |

    24. 4. 2012 17:23

    Podle komentářů jsem knedle čekala lepší. Těsto je sice jednoduché, krásně kyne a na páře se pěkně nafoukne, ale chuťově průměr. Dělala jsem dvakrát a vždy stejný výsledek, takže to není rukama...

  • sarikus
    sarikus |

    21. 9. 2011 10:09

    Nejlepší kynuté knedlíky co jsem jedla, už jsme dělali 2x, s borůvkami a jahodami. Tento týden se chystám na dvojitou dávku. :-)

  • silvie22377z
    silvie22377z |

    17. 9. 2011 03:07

    vyborne knedliky! velmi jednoduchy postup, neda se snad nic zkazit...velmi jsme se posmakly...dekuji za recept :-)

  • MartikK
    MartikK |

    12. 8. 2011 13:16

    Výborné. Poprvé jsem dělala kynuté knedlíky a podařily se krásně nadýchané. Vařila jsem je v páře a po uvaření potřela lehce tukem.

  • saxana
    saxana |

    16. 7. 2011 13:45

    Knedlíky jsem dneska vařila a byly naprosto úžasné, těsto bylo výborné, plnila jsem je čerstvými loupanými meruňkami na závěr posypané moučkovým cukrem a skořicovým cukrem a polité rozpuštěným máslem s přítelem jsme naprosto labužili každé sousto _ díky za recept :-)

  • Mortysha86
    Mortysha86 |

    13. 6. 2011 11:10

    Nemají chybu, neeeej...

  • recepty73
    recepty73 |

    7. 6. 2011 21:36

    ...u nás byly jahodové se zakysanou smetanou a cukrem :-P ;-) , po uvaření propíchnu vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se ...

  • ga
    ga |

    5. 6. 2011 22:54

    dávám za jedna, velká spokojenost, vyšlo to na první pokus! ;-)

  • Monika
    Monika |

    28. 5. 2011 11:00

    No já doufám že se povedou :D :-)

  • MUZEOLOG
    MUZEOLOG |

    17. 2. 2011 21:04

    za mne jsou to nejlepsi knedliky

  • ů§ů
    ů§ů |

    4. 2. 2011 07:45

    §§ú

  • Vrablik8
    Vrablik8 |

    3. 2. 2011 11:31

    Není co dodat!!!!!!!!!!

  • Darina Fusková
    Darina Fusková |

    14. 9. 2010 18:08

    Děkuji za výborný recept. Dělala jsem poprvé a moc se povedly. Dávám 1*

  • Eva Lamaczová
    Eva Lamaczová |

    2. 8. 2010 13:15

    Děkuji, skvělý recept, už nikdy nebudu dělat ovocné knedlíky jinak.Chválím a hodnotím jedničkou.

  • Eva Lamaczová
    Eva Lamaczová |

    2. 8. 2010 13:08

    Děkuji za skvělý recept. Dělávám kynuté knedle, obvyklým způsobem- kvásek atd. Ale tento se mi zdal lepší.Už nikdy jinak.Dávám za 1

  • jana kostalova
    jana kostalova |

    29. 6. 2010 13:59

    Včera jsem dělala poprvé v životě knedlíky, zkusila jsem tenhle recept a jiný už ani zkoušet nebudu! Knedlíky byly vynikající, jen se po nich zaprášilo!! Díky za recept a dávám 1.

  • michal jakouš
    michal jakouš |

    4. 2. 2010 16:11

    jenom podotknu pro žravé lidi dělejte z dvojnásobné dávky jinak se nenajíte-super recept

  • Kateřina Sobotková
    Kateřina Sobotková |

    15. 12. 2009 09:27

    Užasné, knedlíky nemají chybu!!!! Mají doma velký úspěch :)

  • Renáta Poláková
    Renáta Poláková |

    29. 8. 2009 13:03

    dobry den velice děkuji za recept dnes jsem je dělala a bomba ,povedli se na 1 tak moc děkuji a ať se vam daři takhle dal

  • Markéta Vajnarová
    Markéta Vajnarová |

    1. 8. 2009 14:24

    Dnes jsem dělala v pekárně, nejprve jsem dala vodu na půl s mlékem,vajíčko a pak mouku a instantní droždí.S těstem se krásně pracovalo a výsledek byl vynikající!!!Dávám za 1!!

  • Monika Š.
    Monika Š. |

    19. 7. 2009 15:51

    Výborné! Musela jsem teda přidat mouku, jinak by se těsto od mísy asi neodlepilo (a to za mne míchal robot), ale výsledek - jako od mojí maminky!!! Jsem ráda, že teď můžu dělat kynuté knedlíky i já svým dětem :-) A dělala jsem s borůvkama, do kterých jsem dala trochu mouč.cukru.

  • Renáta Sluková
    Renáta Sluková |

    17. 7. 2009 12:19

    Moc děkuji za výborný recept. Dělala jsem kynuté knedlíky poprvé v životě a hned se mi podařili na 1. Přidala jsem lžíci cukru a v páře před vyndáním jsem je propíchala, nic se tím nezkazilo. Super hodnocení za 1.

  • Katka Dudová
    Katka Dudová |

    14. 7. 2009 07:51

    Dělala jsem poprvé borůvkové blbouny podle tohoto receptu a povedly se na jedničku. Sklidila jsem obrovský úspěch :)))). Dělala jsem tak, že jsem dala půl na půl mléko a vodu, dělala na napařováku s kapesníkem, po odklopení po 10 minutách hned propíchla, vytáhla, potřela omastkem a vůbec se nezdrcly. Na talíři s máslem a skořicí chutnaly excelentně :))))). Recept dávám do oblíbených a dávám jedničku :)

  • Eva Kalkušová
    Eva Kalkušová |

    6. 3. 2009 16:29

    Mnohokrát děkuji za recept, včera jsem je příteli dělala a moc chutnaly :) Dávám tedy 1 s * :)

  • Benova Lenka
    Benova Lenka |

    3. 9. 2008 18:56

    Dnes som varila "knedlíky", boli vynikajúce, testo vláčne, nelepilo sa. Musím pochváliť veľkou jedničkou.

  • Věra Novotná
    Věra Novotná |

    2. 9. 2008 14:48

    Opět musím pochválit recept paní Lenky. Kynuté knedlíky jsem dělala asi po 20 letech a byly opravdu super. Moc chválím a oznámkovala jsem jedničkou.

  • Zdeňka Slámová
    Zdeňka Slámová |

    15. 8. 2008 21:28

    Zřejmě budu první s negativním hodnocením. Dnes jsem vařila a bohužel mi moc nechutnaly. Možná jsem někde udělala chybu? Byly sušší a tužší. Zůstanu u tvarohových pěkně vařených ve vodě :-)

  • skippy .
    skippy . |

    7. 8. 2008 18:38

    Kvůli tomuto receptu jsem se zaregistrovala, protože jsem chtěla přidat komentář. Knedlíky jsou nádherně nadýchané a lehké, to se mi u knedlíků vařených ve vodě nikdy nepovedlo. Nápad s gumou okolo hrnce a plátýnkem je zajímavý, ale já jsem schopná se opařit při dolívání vody :-). Koupila jsem si malý pařáček, na něj dala pánský kapesník a nikde se mi nic nepřilepilo. Plnila jsem je povidly a posypala strouhaným perníkem (tím sype moje babička meruňkové knedle). Dávám 1*

  • Anna Doležalová
    Anna Doležalová |

    3. 8. 2008 08:27

    My ještě děláme to, že každý knedlík když vyndáme z pařáku potřeme pírkem namočeným v oleji. To proto, aby se neslepily k sobě když zbydou a aby neokoraly. Když dělám tento knedlík k masu, vyndám z pařáku, propíchám a vezmu mezi prsty trochu sádla a celý jej přejedu. Také proto, aby neokoral. Jinak Lenko, jsme ze stejného kraje. Bydlela jsem ve stejném městě. Takhle mě naučila vařit i moje máma .

  • Ladislav Dorazin
    Ladislav Dorazin |

    2. 8. 2008 22:20

    Tak jsem vám to trochu poopravil,ten recept znám,už jsme ho dělali s přítelkyní a byl vynikající.Lidé jsou někdy opravdu hnusní,nic si z toho nedělejte,jen věřím tomu,že ani nevyzkoušeli a známkovali za 5.Já dávám 1

  • Ňulinka -
    Ňulinka - |

    2. 8. 2008 20:10

    Ale já to vím.Na tomto serveru je to normální a osobně s mými recepty s tím mám taky takovou zkušenost.Někoho prostě baví uškodit druhým,ale nenechme se otrávit.Jsou to jen.....

  • Lenka Sedlářová
    Lenka Sedlářová |

    2. 8. 2008 17:56

    Hmm, tak na chviličku se tento recept dostal v TOP 10 na první místo s průměrným hodnocením 1,00 a vzápění mu někdo bez vysvětlení udělil pětku. Docela by mě zajímalo, proč :(

  • Jana Remková
    Jana Remková |

    30. 7. 2008 21:14

    Radko,není tam sice cukr uvedený,ale já bych ho klidně malinko dala,však to jsou sladké knedlíky,tak se nic nestane.

  • Jana Remková
    Jana Remková |

    30. 7. 2008 21:10

    Terezko,Langoše se dělají i z kynutého těsta!!!Samozřejmě je jich více druhů,v restauraci dělají z kyšky,ale já dělám zásadně kynuté se smetanou.Já taky dávám většinou do kynutého těsta olej,ale u kynutých knedlí jsem to zkusila jen jednou a byly v koši.Těsto vynikající,ale,na místě,kde jsem je spojovala prstama se všechny rozlepily,tak si myslím,že to bylo tím olejem.

  • Iva Maturová
    Iva Maturová |

    30. 7. 2008 20:45

    Lenko S., děkuju moc za recept, měla jsem 4 l borůvek a nechtěla jsem je mačkat do tvarohového těsta a současně toužila po "jistotě" receptu na kynuté knedle. Nikdy jsem je dosud nedělala, a tak jsem hledala opravdu recept, který je plný kladných ohlasů. A jsem ráda, že jsem na ně u vašeho receptu dala. Knedlíků bylo asi 25 a jen se po nich zaprášilo! Vařila jsem v páře na pařáčku, na něm položený ještě slabý růžový šátek s lebkama od dcery a první knedlíky byly i s razítkama lebek ;o) Nebyly oslizlé jako z vody a po vytažení jsem je potřela rozpuštěným máslem, aby neoschly.

  • Ňulinka -
    Ňulinka - |

    24. 7. 2008 17:58

    Tak nevím,psala jsem kolem poledne pochvalný komentář a vůbec se tu neobjevil.Nevím,co se stalo.Tak to zkusím znovu.Hodnocení 1******,strašně dobré jídlo,pošmákla jsem si s klukama,mladší syn snědl 8,a to jsem dělala větší,papali jsme s máslem,cukrem,kakaem,skořicí a strouhaným tvarohem.Doporučuji a udělám zas.Jako peřinka.

  • Ňulinka -
    Ňulinka - |

    24. 7. 2008 12:44

    Mňam,to byla dobrota.Sice moc sladké obědy nemusím,ale děcka mají prázdniny,tak jsem si dala s něma a opravdu jsem si pochutnala.Dělala jsem z čerstvých borůvek,máslíčko,cukr,kakao,skořice a tvaroh.Syn si dává podruhé 4 a to jsem nedělala žádné prcky.Jako peřinka....1*****.

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    9. 7. 2008 15:17

    Tak jsem knedlíky udělala s třešněmi a byly fajn. Ještě nikdy jsem nezadělávala kynuté těsto tímto způsobem (kvasnice, sůl, mouka), ale věřila jsem receptu a SUTEČNĚ to bezva vykynulo. Z jedné dávky jsem měla asi 28 kousků (dělala jsem je spíš z menšího kousku těsta, těsně obalené ovoce) a bylo toho dost pro 4 člennou žravou rodinku.

  • martina markusikova
    martina markusikova |

    27. 6. 2008 17:07

    O pravdu moc dobré,jednoduché a levné.

  • Ivca
    Ivca |

    26. 6. 2008 15:04

    knedliky se snazim udelat uz dlouho podle jineho receptu kde se pridava jeste zakysana smetana, tuk a misto vody se dava mliko, ale jeste nikdy se mi nepodarily.tyhle jsem zkousela poprve a byly perfektni.mozna je to aji tou metodou v pare s uterkou, protoze jsem to zkousela poprve.mozna asi fakt plati pravidlo v jednoduchosti je sila.

  • Andrea Bůžková
    Andrea Bůžková |

    26. 6. 2008 14:54

    První várku jsem vyndala a je to krása, jsou nadýchané. Opravdu je třeba, aby se na pařáčku nedotýkaly a měli mezi sebou mezeru, jinak se slepí.

  • Andrea Bůžková
    Andrea Bůžková |

    26. 6. 2008 14:48

    Knedlíky nakynuly krásně, právě jsou v hrnci a testuji to prvně na páře. V hrnci není moc místa, snad se mi neslepí.

  • Alena
    Alena |

    17. 5. 2008 22:40

    dnes jsem je vařila a jsou super dobré rychlé a hlavně nejsou zdrclé....dávám 1*

  • Terka T.
    Terka T. |

    3. 4. 2008 15:47

    Těsto se mi vždy povede, krásně vykyne a celá rodinka si bezvadně pochutná. Jenom se rády lepí na pařák a na sebe, ale to napraví trocha oleje. Knedle plním švestkou a povidly z rumem, a hotové je poliji zakysanou smetanou s cukrem a grankem - místo tvarohu. Dnes se na ně chystám znova a zkusím je bez náplně, ale polité rozmixovanými jahodami s fruktozovým cukrem. díky za recept

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    16. 10. 2007 18:51

    Chvalabohu, že aspoň ja som kompletná :))) Prajem pekný večer.

  • Andra
    Andra |

    16. 10. 2007 14:35

    Nevylučujem možnosť, že šišky a langoše sa dajú urobiť aj z iného cesta, ale rovnako dobre sa dajú urobiť aj z cesta kysnutého. Keďže v tomto recepte sa bavíme o kysnutom ceste, reagovala som na vašu poznámku, pretože je buď zavádzajúca alebo nekompletná.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    16. 10. 2007 14:03

    Na langoše nerobím kysnuté cesto a šišky robím z cesta, kde sa pridáva tvaroh, takže je to, Andra, zase iné cesto, nie kysnuté. Kysnuté cesto nesmažím.

  • Andra
    Andra |

    16. 10. 2007 11:32

    Určite nie je vhodné dávať tuk do kysnutého cesta, ktoré sa ďalej smaží (napr. cesto na šišky, langoše..). Výsledný efekt je totiž taký, že cesto do seba "naťahá" príliš veľa tuku z vyprážania. Ja dávam tuk iba do kysnutého cesta, ktoré pečiem v rúre. Parené buchty robím tiež bez tuku.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    16. 10. 2007 10:35

    Do každého kysnutého cesta pridávam olej, bez ohľadu na použitie. Cesto je vláčne a dlho vydrží mäkké.

  • Jana V.
    Jana V. |

    16. 10. 2007 03:04

    Kateřino,žádný tuk do těsta nepatří,dává se při servírování navrch!Každé těsto vařené v páře je sušší než vařené ve vodě,ale já ho takhle vařím léta,jde jen o zvyk.Začala jsem vařit v páře ještě jako děvče,když jsem udělala knedlíky,ve vodě byly krásné,a po vyndání tuhly přímo před očima,ať jsem do nich píchala špejlí ostošest.

  • Lenka S
    Lenka S |

    25. 9. 2007 12:28

    Radko, těsto kyne naprosto bez problémů. Dělám je takto už dvacet let a ještě se nestalo, že by se nepodařily. Ze stejného těsta dělám i knedlíky k masu a omáčce.

  • Radka K.
    Radka K. |

    25. 9. 2007 10:31

    S kynutým těstem už mám zkušeností dost. V tomto receptu mě překvapilo, že 'kvasnice posolíme'. Nemám vůbec nic proti, jen mě zajímá, jak kvasnice kynou bez cukru?

  • Kateřina Koláčková
    Kateřina Koláčková |

    24. 9. 2007 14:05

    Honzíky se nevydařily, byly moc suché :-(, ale problém byl na mé straně, tak pro všechny ostatní: Pokud to budete chtít péct, musíte přidat nějaký tuk!

  • Kateřina Koláčková
    Kateřina Koláčková |

    20. 9. 2007 17:38

    Taktéž se připojuji s velmi kladným hodnocením. Došla mi polohrubá mouka, tak jsem jednu třetinu nahradila hladkou. Snad se nic nestane. Teď mám těsto zaděláno a chystám se zněj dělat Honzíky. Knedlíky se moc povedly, tudíž recept skončil mezi oblíbenými

  • Radka Hudská
    Radka Hudská |

    31. 8. 2007 14:28

    Včera jsem je zkoušela výborné vřele doporučuji. Dala jsem těsto kynout mezi peřiny a knedlíky byly jak peří. Zjistila jsem, protože jsem na páře vařila poprve, že je pařák lepší potřít olejem a pak se k němu nelepí :-)

  • Ivana R
    Ivana R |

    2. 8. 2007 15:28

    Výborné!!!!! Vřele doporučuji!!

  • Ivana Radvanovská
    Ivana Radvanovská |

    2. 8. 2007 10:05

    Tak jdu zkusit ty knedlíky,nikdy jsem zatim pořádné neuvařila ......!

  • JITKA
    JITKA |

    30. 7. 2007 20:07

    vyborne dekuji za recept BASTA MNAM.delala jsem je dnes na veceri pod parou vynikajici.Zasilm pozdarvy z Nemecka

  • misa
    misa |

    30. 7. 2007 15:55

    Knedliky byly vyborne,naplnila jsem je povidlama.Opravdu super recept

  • Tom
    Tom |

    27. 7. 2007 15:43

    Knedlíčky jsou vynikající, ale bavím se tím jak si tady všichni vykáte ;)

  • Daniel
    Daniel |

    23. 7. 2007 15:09

    Knedlíky moc dobré i manželce chutnali. Vůbec nevěřila , že jsem je udělal sám. Ta panečku koukala. Super recep

  • waldemara
    waldemara |

    15. 7. 2007 10:14

    Včera jsem je dělala k obědu a byly vynikající!!!Ještě nikdy se mi takhle nepovedly!Jiný recept už nechci.Děkuji :o)

  • Lenka S
    Lenka S |

    13. 7. 2007 21:34

    Renato, to je úplně jedno jak velké je uděláte, já se řídím velikostí kastrolu. A že jsou hotové poznáte vpíchnutím špejle, stejně jako u moučníků, vaří se kolem dvaceti minut. Přesný postup si můžete najít na mých stránkách: www.mamincinyrecepty.wz.cz, hledejte houskový knedlík. Jinak ten recept jsem nevymyslela, mám ho od své maminky, ta ho má od své maminky,...a dál už nevím.

  • Sarka Honzakova
    Sarka Honzakova |

    12. 7. 2007 20:01

    Lenko S, kdepak ze jste s radami prisla pozde. Chystam se je delat o vikendu, nikdy jsem kynute knedliky nedelala, vzdy jen tvarohove, takze me rady prisly vhod :-D

  • Renata Kolářová
    Renata Kolářová |

    12. 7. 2007 18:00

    Paní Lenko, jak dlouho a jak velké děláte ty klasické knedlíky, (ty jsem se ještě nikdy neodvažovala ani vyzkoušet). Ten recept na ty kynuté sladké knedlíky byste si měla dát patentovat, vážně neměly chybu.

  • Lenka S
    Lenka S |

    12. 7. 2007 15:29

    Tak vidím, že jsem se svýma radama přišla s křížkem po funuse. Ale hlavně že se povedlo. Totéž těsto používám na klasické knedlíky k masu s omáčkou, může se k němu přimíchat na kostičky nakrájený rohlík, ale není to nutné.

  • Lenka S
    Lenka S |

    11. 7. 2007 22:13

    Renato, na pařáčku je to mnohem jednodušší než ve vodě. Dejte do hrnce tolik vody, aby sahala asi půl centimetru pod pařáček, přikryjte pokličkou a zapněte plotýnku na maximum. Až bude voda hodně vařit, naskládejte knedlíky na pařák, musí mezi nimi být mezery - nafouknou se- a rychle přikryjte pokličkou. Pak můžete plamen ztlumit, ale voda nesmí přestat vařit. Nechte je vařit 10 minut (pokud je budete mít malé, můžou být uvařené dřív, ale 2 nebo 3 minuty navíc jim nijak neublíží), pak sundejte pokličku a co nejrychleji do každého knedllíku jednou nebo dvakrát píchněte a pak už s vyndáváním nemusíte spěchat. Během vaření pokličku nezvedejte! Další várku uvaříte stejně, pozor - během vytahování voda asi přestane vřít - další tam dát až znovu začne. Zrovna dnes jsem je vařila s meruňkama, ten recept je ode mne. Ať se podaří!

  • Renata Kolářová
    Renata Kolářová |

    11. 7. 2007 20:13

    Vynikající, poprvé v životě se mi podařily přímo ukázkové kynuté knedlíky. Dělala jsem je rovnou z dvojité dávky s tím, že pokud se mi první várka nepodaří, tak ostatní naskládám do pekáčku a upeču jako Honzovy buchty.

  • Renata Kolářová
    Renata Kolářová |

    11. 7. 2007 15:09

    Jdu to vyzkoušet, ale bojím se bojím jak to dopadne. Knedlíky jsem zkoušela několikrát vařit ve vodě, po vyjmutí byly buď uvnitř syrové, nebo celé rozplpkané (nevím jak to jinak nazvat), tak mi z výsledku bylo vždy spíš do breku. Ví někdo, jak na tom pařáčku poznám, že jsou uvnitř hotové?

  • Ris
    Ris |

    21. 6. 2007 04:18

    Ahojda chytré tety a paní, když si necháme udělat knedlajzy od někoho a pak si je máme vařit s bráchou sami ..... můžeme je narvat do toho parního hrnce?? .... a do všech pater? :o) Hej jak se to pak zacpe a neumyje tak je vám jasné že to asi nerozchodíme?

  • Hedvika
    Hedvika |

    3. 5. 2007 11:41

    Šárko,to je dobrý nápad s tím vařením na páře v ubrousku,ale to se Vám vahou těch knedlíků neprověsí? A ty knedle se tím pádem neskutálejí doprostřed a nenalepí na sebe? To mi nejde do hlavy,to musím vyzkoušet,ale asi nenajdu vhodné kastróly:-))

  • Alena
    Alena |

    3. 5. 2007 10:03

    Musím říst, že těsto se mi povedlo a je báječné, zatím čekám až vykyne a uvidíme. Nikdy jsem knedlíky v páře nevařila a ani jsem je nikde nejedla, tak uvidíme, jak se mi povednou,nebo nepovedou. Dám Vám vědět jak jsem dopadla

  • Anička
    Anička |

    23. 3. 2007 17:06

    Ač jsem dosud nebyla ve vaření knedlíků příliš úspěšná, tyto se mi moc povedly (dokonce v páře podle rad níže) - byly nádherně nadýchané, náplň nevytékala a hlavně se po nich hned zaprášilo ;-) Díky

  • Jana Vojkůfková
    Jana Vojkůfková |

    4. 8. 2006 12:34

    Tak dnes jsem se pokusila udelat knedliky podle vaseho receptu a jsem zvedava, jak to cele dopadne.Nikdy me totiz nevykynulo testo, at jsem to delala jakymkoliv zpusobem.:O( Tak ted prave cekam, zda dnes se mi to podari. Jinak budu delat klasicke z tvarohoveho testa, ktere mam v zaloze.:O)

  • Petra Šimsová
    Petra Šimsová |

    19. 7. 2006 09:29

    Z tohoto těsta jsou kynuté knedlíky opravdu nejlepší. Dělali jsme je vícekrát a na páře jsou opravdu skvělé a to jsme ve vaření teprve začátečníci a máloco se nám takto povede. Vaříme je také na kusu čisté pleny připevněné gumičkou k velkému hrnci a přikryté dalším hrncem. Tentokrát budou s broskvemi.

  • Šárka Tkáčová
    Šárka Tkáčová |

    19. 6. 2006 07:37

    Kristýnko,nic si z toho nedělejte,chybu udělá každý.Knedlíky se nedávají na sebe ,pokladou se 1 doprostřed a 5-6 dokola. Vykašlete se na pařáček,je většinou hodně malý.Já vařím 25 let knedle na páře tak,že vezmu čistý hadřík,dám ho na velký hrnec s vodou - asi 10 cm vody , gumou do tepláků ho přichytím na hrnec - už ji mám sešitou podle velikosti hrnce ,přikryji druhým kastrolem ,jak se voda vaří kladu knedle a 8 min.vařím .Sundávám špachtlí,kterou mám v kuchyni jen pro sebe.Na cukroví a pod.je nenahraditelná.Jsou krásné,nezdeformované,kulaťoučké a dobré.Přeji hodně úspěchů.

  • beba
    beba |

    18. 6. 2006 21:40

    Tie knedle sa nesmú položiľ na seba a tiež nesnú byť úplne natlačené vedľa seba. Ja cesto na parené buchty rozvaľkám a vykrajujem veľkým 1/2 l hrnčekom kolieska, ktoré naplním.A na parák ich dávam asi 5-6.Parím cca 8-10 min.Vôbec ich netrhám, ani do nich nepichám a ešte sa mi nikdy nezrazili.Cesto robím bez vajíčka, len múka, kvások a voda.

  • Lenka S
    Lenka S |

    18. 6. 2006 19:09

    Já uvařené knedlíky netrhám. Když jsou hotové, rychle do každého dvakrát píchnu vidličkou a to bohatě stačí aby ušla pára a nesrazily se.

  • Lenka S
    Lenka S |

    18. 6. 2006 19:06

    Na pařáček dám naráz tak pět až šest knedlíků, podle velikosti. při vaření se dost nafouknou, takže se mezi nimi musí nechat místo, aby se neslepily.A na sebe už vůbec!

  • Kristina
    Kristina |

    16. 6. 2006 21:33

    Tak jsem to s tou parou zvrzla. Natesila jsem se z vasich komentaru na jeste nadychanejsi knedliky nez kdyz je varim ve vode, a dala je na paracek prikryty uterkou. Bohuzel jsem jich dala na sebe 2 vrstvy a i vedle sebe byly asi moc blizko... zkratka jak trosku pri vareni vyrostly, nalepily se na stenu hrnce, slepily se i mezi s sebou a kdyz jsem je ted od sebe oddelovala (moc to neslo), tak ty ktere byly veprostred nebyly dodelane. Jakpak je v te pare delate? Kolik jich na ten paracek date a nechavate mezi nimy misto? Dekuji za radu (i kdyz priste asi pro jistotu zustanu stareho dobreho vareni ve vode - tam aspon vidim, co se s nimi deje :-).

  • Václav Froněk
    Václav Froněk |

    25. 5. 2006 10:20

    Je zapotřebí,aby uvařené vyndané knedlíky na talíři okamžitě roztrhli dvěmi vydlíčami,aby z nich vyšla pára.Do této průrvy můžeme dát povidla,rozvařené ovoce a pod.Ptom se to pocukruje ,posype strouhaným tvarohem (můýe být i opražená strouhaná houska) a omastí rozpuštěným máslem.

  • Kajka
    Kajka |

    31. 3. 2006 21:12

    Knedlíky jsou výborné. Dělávám opravdu často. Vařím v páře a jsou krásně péřové. Na talíři dávám kysanou smetanu a je to mňam. A také dávám do těsta mléko. je to lepší než voda

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    31. 3. 2006 19:27

    U většiny kynutých těst je nejdůležitější je vypracovat tak, aby se nechytala na stěny. Tím většinou bývá splněna i podmínka správné hustoty. Příliš řídké těsto se lepí a zůstává na vařečce i míse. Proto se přidává mouka postupně. Vždy je lepší přidat mouku než tekutinu. Tekutina se hůře zapracovává.

  • Lenka
    Lenka |

    31. 3. 2006 19:07

    Těsto musí být tak husté, aby se z něho daly ukrajovat kousky a zabalit do nich ovoce. Lepší je hustší, když je moc řídké, při kynutí knedlíky nehezky změní tvar podle ovoce,které je v něm.Já ho zpracovávám jenom vařečkou v míse,rukama ne.

  • Hana
    Hana |

    31. 3. 2006 14:40

    Jak asi má být těsto husté? Vypracovává se pouze vařečkou nebo až se přidají všechny ingredience tak rukama? Děkuji za odpověď

  • Martina Podaná
    Martina Podaná |

    22. 3. 2006 16:26

    Děkuji moc za odpověď a za radu. Určitě je vyzkouším. Vařené ve vodě mi totiž právě kvůli "oslizlosti" moc nechutnají.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    22. 3. 2006 16:17

    Ano, je to tak, já dávám na ten pařáček starou utěrku. Důležité je vůbec nezvedat celých 10 minut, co se knedlíky v páře vaří, poklici z hrnce, srazily by se.

  • Martina Podaná
    Martina Podaná |

    22. 3. 2006 15:36

    Co to prosím Vás znamená uvařit v páře? Jako když něco ohřívám na páře např. párky na pařníku? Děkuji za odpověď. Ráda bych totiž tento recept vyzkoušela. Martina

  • Jitka Malinová
    Jitka Malinová |

    5. 1. 2006 14:55

    V zimě dělám blbouny s mraženým ovocem. A protože se mi nechce dávat zmražené jahody do těsta, tak to dělám tak, že si uvařím zvlášť knedlíky bez náplně a mražené ovoce ( jahody, borůvky, ostružiny, maliny ) dám rozpustit do kastrolku spolu s máslem, případně i s cukrem. Uvařené knedlíky na talíři roztrhnu vidličkou a zaleju horkou ovocnou směsí. Takto lze zlikvidovat většina mraženého ovoce, včetně dření.

  • Jana H.
    Jana H. |

    5. 1. 2006 12:46

    Ne neobrací se .

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    5. 1. 2006 12:43

    Ne,v páře se neobracejí. Já je ale vařím kratší dobu - tak 7 - 8 minut, záleží však na velikosti.Nesmíte po dobu vaření zvedat pokličku, jinak se zdrcnou.

  • jája
    jája |

    5. 1. 2006 09:43

    kuchařinky,v páře je neobracíte?Celých 10 minut na jedné straně?

  • Denisa Vlčková
    Denisa Vlčková |

    28. 8. 2005 17:14

    Recept je výborný , také jsem použila mléko . Jako náplň jsem měla čerstvé ostružiny a všem toto můžu vřele doporučit . A protože jsme početná rodina a sladké máme rádi , udělala jsem těch knedlíku 90 kusů. Samozřejmě spousta jich zbyla , takže šli do mrazáku ... a za 14 dnu to máme oběd bez práce

  • Jana Hamalová
    Jana Hamalová |

    31. 8. 2004 18:44

    I já je vařím v páře. Jsou nadýchané a nejsou tak upatlaný. U nás se jim říká "blbouni". Zkuste je přelít zakysanou smetanou. Je to moc dobré.

  • Jana Hamalová
    Jana Hamalová |

    30. 8. 2004 21:17

    Místo vody dávám mléko. Také je vařím v páře, nejsou tak upatlaný. Vařené v páře jsou víc nadýchané. Já sladké nemusím, ale tyto knedle čili u nás se říká "blbouni", si dám. Mohou se ještě polít zakysanou smetanou. Ať žijou kalorie.