Jablkový mřížkový koláč

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 8
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 300
      g polohrubá mouka
    • 100
      g moučkový cukr
    • 70
      g máslo
    • 1
      ks vejce
    • 1
      ks žloutek
    • 2
      lžíce mléko
    • 1
      lžíce ocet
    • 1
      balíček prášek do pečiva
  • Náplň
    • 6
      ks jablka
    • 2
      lžíce cukr krystal
    • skořice
    • zavařenina
    • vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do mouky prosáté s práškem do pečiva rozsekáme máslo, přidáme cukr, vejce, žloutek, mléko a ocet. Na vále vypracujeme hladké těsto. 2/3 těsta rozválíme a vyložíme jím vymazanou dortovou formu, uděláme zvýšené okraje. Poklademe jablečnou náplní, ze zbylého těsta vytvoříme na povrchu mřížky. Prázdná okénka ozdobíme zavařeninou a pečeme v troubě při 200 °C dorůžova. Ještě teplý koláč posypeme vanilkovým cukrem.
2
Jablečná náplň: oloupaná jablka pokrájíme na dílky, nepatrně podlijeme vodou (asi 2 lžíce), zasypeme 2 lžícemi krystalu a částečně rozdusíme (ne do úplné kaše). Do částečně zchladlé náplně vmícháme skořici a použijeme na koláč.
Zařazení: Moučníky Koláče
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Mirka
    Mirka |

    8. 10. 2014 18:01

    Výborný, mě moc chutná. Udělala jsem přesně podle receptu :-*

  • pe3
    pe3 |

    27. 10. 2012 14:13

    Taky jsem dělala bez octu a myslím,že to není znát.Je sice křehký,ale moc dobrý :-)

  • Lucie
    Lucie |

    13. 10. 2012 16:10

    Zkoušela jsem tento recept na naši Baby shower party a všichni pochválili, celý koláč hned zmizel. nedávala jsem akorát ocet. Výborný, křehký !!! doporučuji <:-)

  • LLenkaa
    LLenkaa |

    24. 1. 2012 19:37

    Příprava je tedy časově náročná, ale jinak jsme spokojení. Nemohu říct, že je to bomba, ale je to vláčný, velice chutný dezert, kterým návštěvu neurazíte. Akorát se těsto hrozně drobí, takže je to na lžičku 8-)

  • recepty73
    recepty73 |

    31. 5. 2011 20:25

    ...výborný, dělám z dvojté dávky na velký plech :-P :-* . Na koláč jsem ještě přidal zbytky tvarohu a borůvkové marmelády co strašily v lednici... Teď je rebarborová sezona a ten samý ovocný rozvar se dá udělat i ní místo jablek...

  • Irena Simonová
    Irena Simonová |

    27. 6. 2007 17:06

    Vzala jsem si z vašeho receptu pouze těsto, a jako náplň natřela marmeládou a posypala směsí červeného a černého rybízu plus trochu cukru. Koláč byl výborný a hlavně takle asi spotřebujem všecko sezonní ovoce. DOBROTA

  • Michaela V
    Michaela V |

    5. 5. 2007 15:00

    Dnes jsem vyzkoušela....je vynikajíííícííííí.Dávám za jedna :-)

  • Zdeňka Raindlová
    Zdeňka Raindlová |

    18. 4. 2007 12:01

    Simčo, je to přesně tak, jsem autorkou receptu, ale nedopatřením není uvedeno moje jméno. Ocet se také přidává do řady závinových těst a těsta se lépe "táhnou". Ještě jsem nezkoušela těsto připravovat dopředu, ale je pravda, že po odležení se s ním lépe pracuje. Může se však připravovat i hned.

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    18. 4. 2007 10:24

    Ivanko, ten ocet tam není vůbec cítit, dělám podobné těsto a "funguje" bezvadně na sladké věci. Ten ocet slouží k uvolnění lepku z mouky, čímž se těsto stane tažnější, lépe se s ním pracuje. Já bych se po svých zkušenostech přimlouvala k tomu, udělat těsto alespoň hoďku - dvě dopředu a zabalené ve fólii nechat odležet v lednici. Dělávám si ho většinou den dopředu, ale klidně i 2 - 3 dny v lednicic vydrží, takže udělám 2násobnou dávku, půlku upeču hned druhý den a ten zbytek za další dva dny... Mělo by se s ním lépe pracovat....

  • Ivana Přikrylová
    Ivana Přikrylová |

    17. 4. 2007 21:11

    Je tam ten ocet nutný? Do sladkých koláčů nebo buchet jsem nikdy nic kyselého nepřidávala. Není to těsto pak moc kyselé?