Autor:

Thajská čočka se zeleninou

90 minut PT0H90M
Snadné
Porce: 6
Ingredience
Čočka 1/2 kg
Rajčata
střední
4 ks
Cibule
střední
2 ks
Mrkev
střední
2 ks
Červená paprika 1 ks
Pórek 1/2 ks
Mletý kmín 2 lžička
Nové koření 3 ks
Bobkový list 3 ks
Kari
thaiské
1,5 lžička
Kardamom mletý 1/2 lžička
Kurkuma
mletá
1/2 lžička
Zázvor - mletý 1 špetka
Pepř mletý 1 špetka
Mořská sůl
dle chuti
1 lžička
Panenský olivový olej 3 lžíce
Slunečnicový olej 8 lžíce
Červené víno 1 dl
Voda
dle potřeby
1 l
Thajská čočka se zeleninou

Postup přípravy:

Na rozpáleném slunečnicovém oleji, do kterého přidáme bobkový list, a nové koření, osmažíme do sklovata na kostičky pokrájenou cibuli. Ke konci smažení přidáme mletý kmín, a smažíme ještě cca minutu. Pak přidáme přebranou a ve vodě propláchnutou čočku (předem nenamáčíme), kterou smažíme za stálého míchání, na středním plameni, dalších 5 minut. Poté zalijeme studenou vodou tak, aby byla asi centimetr nad čočkou, přivedeme k varu, a přikryté vaříme dalších 10 minut.

Přidáme mrkev pokrájenou na tenká půl-kolečka, a červenou papriku zbavenou semínek a pokrájenou na kostičky. Dle potřeby přidáváme studenou vodu tak, aby se směs mohla dobře provařit, ale neděláme polévku, tak to nepřeháníme. Nyní vše vaříme přikryté pokličkou, za občasného míchání, až do úplného změknutí čočky a mrkve (cca 15-20 minut). Mezitím si připravíme čóns z koření - thajské kari, kardamom, kurkumu, zázvor, a bílý pepř zalijeme olivovým olejem, a dobře promícháme, a necháme chvíli odstát.

Nyní připravený čóns přidáme do čočky spolu s pokrájeným pórkem a rajčaty, posolíme dle chuti, zalijeme červeným vínem, a dále vaříme, na středním plameni, již odkryté bez pokličky, za občasného míchání, dalších asi 15 minut. Případně ještě dosolíme, a necháme tak 1/2 hodiny odstát. Nemělo by být potřeba zahušťovat, ale pokud je směs příliš řídká, můžete přidat na jemnou nastrouhanou střední bramboru, ještě chvíli povařit. Podáváme buď jako samostatný pokrm, s plátkem citrónu na dochucení. Případně jako přílohu - k čemu už záleží na vás.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1
Tradiční tlačenka Tradiční tlačenka krok za krokem Články z

Komentáře k receptu: Thajská čočka se zeleninou

Komentáře

  1. R   23.06.2015 | 11:22 | reagovat |

    v thajské kuchyni se nepoužívá olivový olej ani červené víno; o bobkovém listu jsem taky neslyšela, že by ho používali - nemá to být spíš kafírový list? odkud je ten recept?

  2. Zuzka   13.09.2012 | 13:46 | reagovat |

    Mňamka :)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

6 věcí z milostného života, které nikdy nedávejte na sociální sítě 6 věcí z milostného života, které nikdy nedávejte na sociální sítě
Blanka Milfaitová: Cestuje po světě a stále vaří marmelády i pro Buckinghamský palác Blanka Milfaitová: Cestuje po světě a stále vaří marmelády i pro Buckinghamský palác
Zatočte s rýmou pomocí Sinupretu! Zatočte s rýmou pomocí Sinupretu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web