Hrášková polévka se šunkou

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
neuvedeno
3
porce
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 400
      g mražený hrášek nebo čerstvý
    • 1
      ks šalotka větší
    • 2
      stroužek česnek dle chuti, cca 1 -
    • máslo
    • sůl
    • 0,5
      l vývar dle požadované hustoty, cca
    • 120
      g šunka cca
    • 60
      g zakysaná smetana cca

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na kousku másla osmažíme dosklovata pokrájenou šalotku. Pak do hrnce přisypeme hrášek, nasekaný česnek a chviličku za občasného promíchání smažíme, až se nám uvolní z česneku vůně. Přilijeme vývar, osolíme, zaklopíme a vaříme do změknutí hrášku. Nevaříme příliš dlouho, aby hrášek neztratil svěží zelenou barvu. Část vařeného hrášku si odebereme stranou, ten přidáme nakonec celý do rozmixované polévky, kterou můžeme, pokud chceme maximálně hladký krém ještě propasírovat přes cedník. Jeli polévka příliš hustá, zředíme jí horkým vývarem na požadovanou hustotu.
2
Šunku pokrájíme na nudličky, které osmažíme na kousku másla. Tu pak rozdělíme do talířů společně s nočky ze zakysané smetany.
3
Pokud použijeme místo šunky uzené tofu nebo šmakouna, můžeme podávat polévku jako bezmasý pokrm.

Komentáře k receptu

  • Ivana Pýchová
    Ivana Pýchová |

    24. 4. 2017 13:41

    Byla výborná, děkuji.