Bramborové noky - příloha ke gulášům

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 29
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Vlastina

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 300
      g brambory
    • sůl
    • 50
      g hrubá krupice
    • 100
      g hrubá mouka
    • 1
      ks vejce
    • mouka na vál
    • tuk na prolití

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Ve slupce uvařené brambory oloupeme a necháme nejlépe do druhého dne vychladit. Potom je jemně nastrouháme, přidáme ostatní přísady a tvoříme těsto.
2
Na vále posypaném moukou vyválíme slabší šišku, ze které ukrajujeme špalíčky asi 5 cm dlouhé.
3
Zavařujeme do vařící vody, hned zamícháme, aby se nelepily ke dnu a vaříme 10-15 minut.
4
Sítem vyjmeme, lehce pokapeme tukem, aby se neslepily a podáváme ke guláši.
Zařazení: Přílohy Brambory
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • kimbi
    kimbi |

    7. 2. 2015 12:27

    výborné, děkuji :-)

  • kimbi
    kimbi |

    7. 2. 2015 12:27

    výborné, děkuji moc

  • adelka
    adelka |

    2. 3. 2014 09:29

    Sracka

  • Mrs.Inkognito
    Mrs.Inkognito |

    2. 3. 2014 09:28

    Opravdu vynikajici recept :-)

  • wenda
    wenda |

    9. 11. 2013 15:29

    Omuhe ubec nruzim =-O

  • veronikacapova(a)seznam.cz
    veronikacapova(a)seznam.cz |

    6. 10. 2013 15:15

    Opravdu vynikající!!!!! určitě zopakuji!!!

  • Anonymous
    Anonymous |

    21. 5. 2011 12:00

    chhs

  • Anonymous
    Anonymous |

    21. 5. 2011 12:00

    adaj

  • sarka rudlova
    sarka rudlova |

    25. 10. 2010 12:41

    Pro ty, kdo neumí dělat knedlíky a chystají se připravit noky: brambory opravdu musí být uvařené doměkka a pozor na převaření - neustále hlídat!

  • Maruka z Vysoiny
    Maruka z Vysoiny |

    25. 10. 2010 08:01

    Vborn recept. Vera byl taky dobr recept v Italovi-maarsk kuchyn a pouvali nramnou vc-sto na haluky s lopatkou. Nala jsem ho na www.svetpriboru.cz za dobrou cenu 79,- korun. Dnes si ho jdu objednvat, mm to vyzkouen od tety ze Slovenska.

  • recepty 73
    recepty 73 |

    26. 4. 2010 14:56

    Výborná příloha,kterou doma často používám nejen ke guláši,ale i k houbové omáčce,místo ,,chlupatých,, knedlíků,ke špenátu a vepřovému na česneku... .Posílám jedničku a foto :-)).Jiří

  • Martina B.
    Martina B. |

    18. 10. 2008 22:33

    Tak delam bramborove knedliky kdyz to ma jit rychleji...je to ale v kazdem pripade se jedna o nekolik genereci predavany, osvedceny, vyborny recept.Moje nemecka rodina je miluje k madarskemu gulasiJedno jestli ve forme knedliku nebo spalicku.

  • Peta
    Peta |

    6. 1. 2008 11:49

    příspěvek o Lenči je dobrý vtip:))

  • Anonym
    Anonym |

    14. 3. 2007 12:45

    u nás jsou to odjakživa šulánky

  • Ajka
    Ajka |

    23. 2. 2007 18:57

    K vepřovému plecku na paprice je výborné

  • Kateřina Dvořáková
    Kateřina Dvořáková |

    23. 2. 2007 09:29

    Chválím chválím chválím chválím!!! Je to mňamóóózníííí :c))) Děkujiiii :c)

  • Marcela
    Marcela |

    14. 2. 2007 01:33

    Bramborové špalíčky jsou výborné se zelím, může být kysané nebo sladké, polité škvarky, výpečky, vepřovými vrabci, nebo s uzeným. Někdo je dělá i nasladko s mákem nebo tvarohem.Vyzkoušeno mnoha generacemi

  • Magdalena Moskowitz
    Magdalena Moskowitz |

    9. 2. 2007 02:34

    pozdrav pro FANY: doporucuji zajit do nejblizsi pekarny (pokud jste v USA) nejlepe Italske a pozadat o koupi nekolika pountu midium SEMOLLINE a krupici dostanete koupit mezi Hot CEREAL pod nazvem FARINA. Verte mi, ze jsem dlouho hledala, nez jsem nasla

  • J J
    J J |

    6. 2. 2007 16:55

    Je to obyčejné bramborovvé těsto.

  • Slovník
    Slovník |

    6. 2. 2007 12:54

    To je krásné české slovo označující člověka, který "si všímá jen malicherností", jak praví Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost.

  • lenča
    lenča |

    6. 2. 2007 12:02

    Moc ráda čtu všechny komentáře k receptům.Pobavím se u toho,ale taky něco dozvím.Momentálně mne pobavilPetr Kazik s "hnidopichem".Proboha,co to je...

  • Anonym
    Anonym |

    6. 2. 2007 09:36

    Půl století žiju v domnění, že noky se vykrajují lžící z těsta a najednou vidím, že se krájí na vále !

  • Petr Kazik
    Petr Kazik |

    5. 2. 2007 15:45

    noky nebo spalicky, neni tu nekdo hnidopich ?

  • Helena Stříbrná
    Helena Stříbrná |

    5. 2. 2007 15:03

    Autorka si trochu odporuje. V nadpisu ná noky a v textu krájí špalíčky. Jsou to samozřejmě klasické špalíčky k masu. Když se ten váleček trochu zploští, jsou z toho bramborové šišky, které se upravují nasladko s mákem.

  • lenča
    lenča |

    2. 2. 2007 18:46

    Asi taky použiji Solamyl.Dnes jsem dělala noky podle původního receptu.Při konzumaci jsem si vzpomněla na "Pelíšky".Źe noky jsou takové mazlavé ...zatím co vídeńské knedlíky.......Nevím jak mají noky vlastně vypadat,ale ty moje byly takové mazlavé.....

  • Anonym
    Anonym |

    1. 2. 2007 11:45

    Je pravda,že přidáním Solamylu jsou knedlíky křehčí a jemnější!Mám vyzkoušeno.

  • věra
    věra |

    1. 2. 2007 11:04

    Doporučuji:500g brambor/den dopředu uvařených/ ,70g Solamyl,70g hrubé krupice nebo hrubé mouky.Dělím 35g krupice a 35g mouky.Nejlepší se všech vyzkoušených,potvrzeno dokonce tchýní /letitou profesionální kuchařkou/

  • funy
    funy |

    30. 1. 2007 13:29

    ne vsude je hruba krupice a hruba mouka co misto toho recepty ctou lidicky nejenom z ceska

  • Vendulka
    Vendulka |

    28. 1. 2007 10:50

    vždyť to je vlastně recept na klasické šulanky (šišky s mákem)

  • Marťa z Bru
    Marťa z Bru |

    25. 1. 2007 11:55

    Pastis, děkuji. Zkusím něco koupit. Žiju v Belgii. Snad někde najdu dětskou krupičku (já znám jen instantní dětské kašičky, ale asi to tam někde taky bude). Knedlíky houskový už umím i z hladké mouky, ale ty bramborové... uvidíme :o). Jinak díky všem za rady

  • Eva
    Eva |

    23. 1. 2007 16:48

    Do těsta brambory mouka jemná,vejce,na kostičky žemle hodně,pojí

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    23. 1. 2007 08:13

    Také si dělám sama těsto na bramborový knedlí, vše od oka a používám jen dětskou krupičku. Nedávno jsem jí zapomněla koupit, tak jsem dala hrubou mouku. Taky to šlo, ale s tou krupičkou jsou jemnější.A dělám je z horkých brambor a správná rada je od Jany -zadělat a hned do hrnce. Těsto stáním opravdu řídne.

  • Marcela Kottová
    Marcela Kottová |

    22. 1. 2007 20:05

    jo jo bramborové knedlíky nebo noky a já používám jen hrubou mouku a taky to funguje.hodně záleží i na bramborech .je to takové kouzlo .taky dělám roládku s mletým uzeným a pak po uvaření se krájí kolečka a k tomu můžete už jen špenát nebo zelíčko .mnamky dobrou chut vanilka

  • lenča
    lenča |

    22. 1. 2007 14:32

    Eviku,děkuji za vysvětlení,vůbec jsem neměla tušení,že něco takového existuje.Přiznám se,že knedlíky zásadně kupuji.Dětskou krupičku používám docela často.Takže můžu hrubou krupici nahradit dětskou krupičkou(stejná váha)§

  • Jana Koubová Koubová
    Jana Koubová Koubová |

    21. 1. 2007 21:08

    Nevím, jestli někde upozornil na to, že jídla z vařených brambor /bramborové knedlíky, šišky, atd./ se musí vařit hned po zadělání těsta, jinak těsto řídne a musí se přidávat pořád mouka. Pak je těsto tuhé a není dobré.Jana K.

  • Uzovka
    Uzovka |

    20. 1. 2007 21:47

    Chtela bych tento recept vyzkouset, alemam moznost pouze hladke mouky a krupice. V jakem pomeru je mam navazit,aby se recept povedl? Dekuji.

  • eviku
    eviku |

    20. 1. 2007 19:56

    Lenčo, hrubá krupice je běžný obchodní název, je to napsáno na obalu - prodává se mouka hladká, polohrubá, hrubá, a krupice hrubá. Používám ji často na bramborové knedlíky (napůl s hrubou moukou - jsou pak kypřejší) a jako zavářku do polévky. Prodává se taky půlkilové balení "dětská krupička", ta je jemnější.

  • lenča
    lenča |

    20. 1. 2007 17:55

    Co myslíte "hrubá krupice",asi používáte jiný výraz,anebo jsem b...

  • Blažena Halušková
    Blažena Halušková |

    18. 1. 2007 17:24

    Moje švagrová mi kdysi poradila mouku polohrubou a dávám do těsta tuk (máslo, Heru, Floru - co je libo). Rodině to chutná .... Jinak postup zhruba stejný. Nastrouhat brambory, sůl, polohrubá mouka, tuk. Udělat noky a hodit do vařící vody - osolené.

  • Pastis Petite
    Pastis Petite |

    15. 1. 2007 08:57

    Žila jsem dlouho v USA a používala mouku zn. WONDRA, do které jsem na 2 cups přidala vrchovatou polévkovou lžíci dětské krupičky. Není to česká hrubá mouka, ale na houskové knedlíky a bramborové těsto to stačí.

  • Marťa z Bru
    Marťa z Bru |

    14. 1. 2007 22:30

    To zní úžasně, tak ráda bych receptík vyzkoušela, ale žiju v cizině a o hrubé mouce či krupici si můžu nechat jen zdát :(. Z hladké mouky to asi nepůjde, že - nezkoušel jste to někdo? Navíc tady je mouka ještě víc "hladká" než v Česku.

  • Ivana
    Ivana |

    10. 1. 2007 19:57

    Doporučuji do těsta přidat ještě před vařením špenát. Pak stačí přidat smetana s česnekem nebo sýrová omáčka (případně kuřecí maso). Je to mňamka :)

  • Anonym
    Anonym |

    10. 1. 2007 17:06

    Tak u nás,na Hané,se tomuhle říká "šulánky" a jsou fantastické posypané mákem s cukrem a přelité rozředěnými povidly!Povidla dám na trochu rozpuštěného másla ,za tepla rozmíchám.Pokud se zdají ještě pořád tuhá,kápnete trochu vody.Prostě aby vznikla omáčlka. Samozř.,že šulánky se už potom nemastí,jsou omaštěny povidly.A je to mňamka.

  • Hanah
    Hanah |

    10. 1. 2007 10:11

    Na Hlučínsku se tyto noky podávají k e svíčkové omáčce, zprvu jsem měla výhrady, po ochutnání svíčkovou už nikdy jinak.Skvělé.

  • Lubor Hájek
    Lubor Hájek |

    9. 1. 2007 18:49

    Výborné ke kuřeti na paprice, doporučuji vyzkoušet. Také dělám k moravským vrabcům se zelíčkem a cibulkou

  • Terezie Kouřilová
    Terezie Kouřilová |

    9. 1. 2007 15:47

    Nocky jsou to dobre, my je pouzivame i ke spenatu s kurecim masem :-)

  • jana ponáhlá
    jana ponáhlá |

    8. 1. 2007 14:09

    To jsou klasické bramborové šišky- "šlejšky". Jak píše Jaruš Nová , my je také doma děláme s opraženou strouhankou, pocukrované a omaštěné máslem.Na slano jsou dobré s brynzou nebo s kysaný zelím či špenátem.

  • envy
    envy |

    7. 1. 2007 08:58

    U nás v Krkonoších se tomu říká bramborové špalíčky..zkuste také jako přílohu k pečenému vepřovému se zelím nebo špenátem i k uzenému jsou dobré.Špalíčky dělám místo klasického bram.knedlíku..

  • Josef Vaníček
    Josef Vaníček |

    6. 1. 2007 19:51

    Chlupaté knedlíky jsou opravdu "věda". V houbařské sezoně je zkuste s klasickou smaženicí, smíchat vše dohromady a nechat chvilinku odstát, jen aby jídlo nevystydlo.

  • Jana V.
    Jana V. |

    6. 1. 2007 09:40

    Zkuste klasický chlupatý knedlík ke guláši,já jsem nevěřila,ale je to dobré.

  • Anonym
    Anonym |

    4. 1. 2007 14:29

    A u nás se tomu říká ŠLÉŠKY. Na sladko jsou výborné. Také se tím vykrmují kačeny a husy.....

  • Anonym
    Anonym |

    4. 1. 2007 13:54

    To je nápad na sladko, to vyzkouším. Dík za nápad. Já to dělám k omáčkám a to je také dobré

  • Jaruš Nová
    Jaruš Nová |

    4. 1. 2007 11:15

    Z takto připraveného těsta se u nas špalíčkům říká "nahé děti" a dělám je s mákem a cukrem-nasladko.Nebo opraženou strouhankou.Dobré.

  • Vlastimila Vacková
    Vlastimila Vacková |

    7. 10. 2005 21:08

    Ke guláši fajn dobré, i k vepřovému na paprice, je to nezvyklé, ale dobrá změna