Houbová žemlovka

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 800
      g houby
    • 70
      g slanina
    • 1
      ks cibule
    • 550
      g veka
    • 250
      ml mléko
    • 4
      ks vejce
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 1
      špetka oregáno
    • 40
      g máslo
    • 1
      ks kapie
    • 1
      špetka petželka
    • 1
      špetka cibulová nať
  • Na vymazání
    • 5
      lžíce máslo

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Houby očistíme a rozkrájíme na kousky. Důkladně je ve studené vodě propláchneme a necháme okapat. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Slaninu nakrájíme na kostičky. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo a kostičky slaniny, nejdříve na ní zpěníme cibuli, potom přidáme houby. Dusíme pod pokličkou až se všechna tekutina z hub odpaří. Veku nakrájíme na plátky. Ve 150 ml mléka rozšleháme 1 vejce, přidáme sůl, pepř a oregano. Misku z varného skla vymažeme máslem. Plátky veky namočíme v rozšlehané vaječné směsi a v jedné vrstvě urovnáme do pekáčku. Na ni dáme vrstvu dušených hub, opět poklademe vekou a vrstvy postupně střídáme (poslední tvoří veka). Zapékáme v předehřáté troubě (elektrický sporák 225 °C/plyn stupeň 4) asi 15 minut. Nakonec ve zbylém mléce rozšleháme vejce a žemlovku zalijeme. Pečeme 10-12 minut při teplotě asi 180 °C. Na talířích ji zdobíme petrželkou, kapií a cibulovou natí. Žemlovku podáváme teplou, ovšem chutná i studená.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Kamila B.
    Kamila B. |

    29. 10. 2012 11:24

    Opraveno, díky.

  • Martina V.
    Martina V. |

    29. 10. 2012 10:51

    Maso, Zdravě i chutně. Spíš bych to zařadila do houbových jídel...

  • Martina V
    Martina V |

    15. 9. 2007 19:03

    Je to velice dobré, přidávám tam ještě prolisovaný česnek nebo česnekovou pastu a majoránku.Nádivku používám místo knedlíku, uvařím k tomu kys.zelí a a peč. maso.

  • Martina S.
    Martina S. |

    23. 8. 2006 14:55

    Velice dobré jídlo z hub. Poslední vrstvu jsem ještě před pečením pokapala rozpuštěným máslem. Za jedna.

  • Míla
    Míla |

    8. 6. 2005 20:39

    Je to opravdu výborné.

  • Peca
    Peca |

    10. 11. 2004 14:03

    Super papání!!!!