Chřest s bešamelovou omáčkou

Hodnocení:

Moje:

30 minut
2
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • vařené brambory pro dvě osoby
    • 2
      ks vejce vařená natvrdo, na hniličku, ztracené...
    • 2
      ks uzené maso - plátky jen pokud nechceme pokrm bezmasý
    • 300
      g chřest cca
  • Omáčka
    • 30
      g máslo
    • 20
      g hladká mouka
    • sůl dle chuti
    • 300
      ml smetana na vaření cca
  • Dále do omáčky dle chuti
    • bylinky kopr, petrželka, tymián...
    • citronová šťáva nebo ocet
    • citronová kůra čerstvě strouhaná
    • sýr výraznější chuti: pecorino, gorgonzola... ale klidně může být i kvalitní tavený sýr
    • cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Zelený chřest omyjeme a bílý oloupeme a omyjeme. Chřest dáme povařit na skus do osolené vody na 5 - 8 minut, dle jeho tloušťky. Chřest můžeme povařit i v páře.
2
Brambory oloupeme, pokrájíme a také uvaříme v osolené vodě doměkka.
3
Vejce si připravíme na ten způsob, který nám bude k chřestu s bramborem a omáčkou nejlépe vyhovovat.
4
Pokud chceme mít pokrm s masem, plátky uzeného masa (nebo vařeného hovězího) necháme na páře prohřát.
5
Omáčka: Na rozpuštěné máslo nasypeme mouku a za stálého míchání osmažíme světlou jíšku, kterou osolíme, zalijeme smetanou a řádně promícháme. Za stálého míchání omáčku přivedeme k varu, případně přilijeme smetanu či mléko nebo vývar do požadované hustoty. Ochucování omáčky záleží na každém z nás.
6
Pokud budeme přidávat kopr (pažitku, petrželku), jemně ho nasekáme, přidáme do omáčky, kterou dochutíme ještě troškou cukru a octa a provaříme. Pokud budeme dochucovat tymiánem (rozmarýnem) můžeme dochutit jen bílým pepřem nebo sušeným česnekem. Svěží varianta je citronová, kdy do omáčky dáváme jen citronovou kůru (trošku čerstvě nastrouhané) a šťávu. Sýrová varianta je taková, že strouhaný či tavený sýr dle chuti necháme v horké omáčce mícháním rozpustit. Šunková varianta je taková, že jemně pokrájenou šunku necháme v omáčce provařit s troškou muškátového květu a případně i troškou česneku.
7
Zkrátka, fantazie a chutě nezná meze a každý vaří podle svého.
8
Na talíř dáme vařené brambory s chřestem, který přelijeme omáčku, doplníme vejcem, případně plátkem masa.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.