Autor:

Bramborové noky s dušeným špenátem

Snadné
Porce: 3
Bramborové noky:
Vařené brambory
oloupané a jemně nastrouhané
800 g
Sůl 1 lžička
Vejce 2 ks
Hrubá mouka
dle moučnatosti brambor, cca 300 -
350 g
Špenát:
Cibule
větší
1 ks
Špenátový protlak - mražený
lze použít i sekaný listový
450 g
Pepř mletý  
Olej  
Sůl  
Česnek
dle chuti, cca 2 -
3 stroužek
Vejce 1 ks
Smetana ke šlehání 100 ml
Hladká mouka
cca
1 lžíce
Uzené maso
250 gramů nebo Niva 150 gramů
 
Muškátový květ
dle chuti
 
Bramborové noky s dušeným špenátem

Postup přípravy:

Vařené brambory ve slupce necháme zchladnout, oloupeme, nastrouháme do mísy, osolíme, přidáme vejce, promícháme a přidáváme mouku dle potřeby. Těsto by mělo být nelepivé a vláčné. Během přípravy těsta si dáme vařit vodu, protože až budou noky pokrájené, ihned je budeme házet do vroucí, osolené vody.
Z těsta vyválíme delší válečky, které pokrájíme na stejně velké dílky a ty naházíme do hrnce s vroucí vodou. Opatrně je ode dna podebereme, promícháme, počkáme až vyplavou a krátce povaříme. Jeden nok po půlminutě až minutě (dle velikosti) vyndáme a ochutnáme na zkoušku, pak budeme vědět, zda jsou vařené. Poté zcedíme a podáváme. Vařené noky můžeme také ještě před podáváním krátce osmažit na trošce oleje.

Na pokrájené cibuli osmažené dorůžova necháme zvolna rozpustit špenát, který ochutíme solí, pepřem a česnekem. Krátce ho podusíme, pak vmícháme vejce, které necháme ve špenátu srazit a nakonec vlijeme smetanu smíchanou s hladkou moukou a špenát ještě krátce povaříme.

Pokud chceme pokrm bezmasý, přimícháme nakonec do špenátu nastrouhanou Nivu nebo Gorgonzolu, kterou necháme rozpustit a dle chuti muškátový květ (ten už při dušení).

Pokud chceme pokrm masitý, do špenátu vmícháme na kostičky pokrájenou uzenou rolovanou plec nebo krkovici, moravské uzené..., které se špenátem dostatečně prohřejeme.

A pokud chceme, můžeme podávat noky v kombinaci se sýrovým špenátem a plátkem uzeného masa.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 5 x
1
5 5 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 5x)
Báječné recepty z hub Články z

Komentáře k receptu: Bramborové noky s dušeným špenátem

Komentáře

  1. Miluše   15.03.2016 | 8:44 | reagovat | závadný

    Noky dělám stejně,ale ten špenát s uzeným uvnitř mě mile překvapil a bylo to opravdu výborné zpestření :-)

  2. Jajda   26.01.2016 | 9:06 | reagovat | závadný

    Super!!

  3. Kratochvílová   30.09.2015 | 8:41 | reagovat | závadný

    Naše výborná včerejší večeře. Manžel si úplně rochnil jak byl spokojený :) děkuji :)

  4. Věra   29.06.2015 | 12:25 | reagovat | závadný

    Velká pochvala za recept. Špenát s uzeným byl vynikající a na to že uzeného bylo ve špenátu hodně, tak množství co je normálně potřeba ke špenátu s knedlíkem je podstatně vyšší, takže další plusové body :-D .

  5. Petka   18.06.2015 | 13:43 | reagovat | závadný

    Nazvala bych to spise "bramborove spalicky s uzenym a spenatem". Noky se delaji z hladke mouky, z hrube se dela knedlík . To samozrejme nedela recept spatnym. Jen ten nazev...

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web