Autor:

Bramborové noky s dušeným špenátem

Snadné
Porce: 3
Bramborové noky:
Vařené brambory
oloupané a jemně nastrouhané
800 g
Sůl 1 lžička
Vejce 2 ks
Hrubá mouka
dle moučnatosti brambor, cca 300 -
350 g
Špenát:
Cibule
větší
1 ks
Špenátový protlak - mražený
lze použít i sekaný listový
450 g
Pepř mletý  
Olej  
Sůl  
Česnek
dle chuti, cca 2 -
3 stroužek
Vejce 1 ks
Smetana ke šlehání 100 ml
Hladká mouka
cca
1 lžíce
Uzené maso
250 gramů nebo Niva 150 gramů
 
Muškátový květ
dle chuti
 
Bramborové noky s dušeným špenátem

Postup přípravy:

Vařené brambory ve slupce necháme zchladnout, oloupeme, nastrouháme do mísy, osolíme, přidáme vejce, promícháme a přidáváme mouku dle potřeby. Těsto by mělo být nelepivé a vláčné. Během přípravy těsta si dáme vařit vodu, protože až budou noky pokrájené, ihned je budeme házet do vroucí, osolené vody.
Z těsta vyválíme delší válečky, které pokrájíme na stejně velké dílky a ty naházíme do hrnce s vroucí vodou. Opatrně je ode dna podebereme, promícháme, počkáme až vyplavou a krátce povaříme. Jeden nok po půlminutě až minutě (dle velikosti) vyndáme a ochutnáme na zkoušku, pak budeme vědět, zda jsou vařené. Poté zcedíme a podáváme. Vařené noky můžeme také ještě před podáváním krátce osmažit na trošce oleje.

Na pokrájené cibuli osmažené dorůžova necháme zvolna rozpustit špenát, který ochutíme solí, pepřem a česnekem. Krátce ho podusíme, pak vmícháme vejce, které necháme ve špenátu srazit a nakonec vlijeme smetanu smíchanou s hladkou moukou a špenát ještě krátce povaříme.

Pokud chceme pokrm bezmasý, přimícháme nakonec do špenátu nastrouhanou Nivu nebo Gorgonzolu, kterou necháme rozpustit a dle chuti muškátový květ (ten už při dušení).

Pokud chceme pokrm masitý, do špenátu vmícháme na kostičky pokrájenou uzenou rolovanou plec nebo krkovici, moravské uzené..., které se špenátem dostatečně prohřejeme.

A pokud chceme, můžeme podávat noky v kombinaci se sýrovým špenátem a plátkem uzeného masa.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 4 x
1
5 4 5 1
Plněné lososové brambory Brambory - podzimní královny. Tradiční i neobvyklé recepty Články z

Komentáře k receptu: Bramborové noky s dušeným špenátem

Komentáře

  1. Miluše   15.03.2016 | 8:44 | reagovat |

    Noky dělám stejně,ale ten špenát s uzeným uvnitř mě mile překvapil a bylo to opravdu výborné zpestření :-)

  2. Jajda   26.01.2016 | 9:06 | reagovat |

    Super!!

  3. Kratochvílová   30.09.2015 | 8:41 | reagovat |

    Naše výborná včerejší večeře. Manžel si úplně rochnil jak byl spokojený :) děkuji :)

  4. Věra   29.06.2015 | 12:25 | reagovat |

    Velká pochvala za recept. Špenát s uzeným byl vynikající a na to že uzeného bylo ve špenátu hodně, tak množství co je normálně potřeba ke špenátu s knedlíkem je podstatně vyšší, takže další plusové body :-D .

  5. Petka   18.06.2015 | 13:43 | reagovat |

    Nazvala bych to spise "bramborove spalicky s uzenym a spenatem". Noky se delaji z hladke mouky, z hrube se dela knedlík . To samozrejme nedela recept spatnym. Jen ten nazev...

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii
Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce! Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce!
Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy? Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web