Asopovo řecké Saganaki

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 3
30 minut
neuvedeno
neuvedeno
autor: Smith-P.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 200
      g sýr feta též k dostání pod názvem Apetina či sýr středomořského typu
    • 40
      ml ouzo
    • 2
      lžíce strouhanka
    • 1
      lžíce tymián
    • 0,5
      lžička pepř mletý
    • 1
      lžička oregáno nebo oregáno
  • Variace
    • 2
      lžíce panenský olivový olej
    • 1
      ks feferonka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Fetu několikrát otočíme v Ouzu a necháme v něm ležet asi 10 min.
2
Během této doby smícháme strouhanku s pepřem a bylinkami. V této směsi obalíme fetu ze všech stran a grilujeme ji na středně rozpáleném grilu do zlatova (raději ne gril v troubě). Kvalitní feta se nerozteče a zůstane vcelku.
3
Jako variace lze fetu před grilováním zabalit ještě do alobalu a před uzavřením alobalu pokapat olivovým olejem a dochutit trochou feferonky.
4
Saganaki jsou v řecku oblíbeným předkrmem.
Zařazení: Chuťovky Ze sýra

Komentáře k receptu

  • jakub
    jakub |

    18. 2. 2012 10:05

    Je to 8-) :-) :-) :-))

  • Máťa
    Máťa |

    4. 9. 2011 02:14

    Ahoj. Musím reagoavat na mylnou domněnku, že Saganaki je ze sýru Feta... Není tomu tak. Je to sýr Kefalotyri a ptal jsem se na to nezávisle minimálně ve čtyřech restauracích + tohle: http://en.wikipedia.org/wiki/Kefalotyri....... Včera jsem si přivezl z Řecka kilo téhle mňamky a chutná opravdu úúúúúžasně!!!!

  • kagkouro
    kagkouro |

    1. 4. 2011 17:36

    tento recept sem vyzkoušel i s kyperským haloumi...

  • kagkouro
    kagkouro |

    1. 4. 2011 17:31

    Místo ouza lze použít anýzové tsipouro

  • Charlie
    Charlie |

    12. 4. 2008 22:05

    Místo Ouza můžete zkusit francouzský Pastis.

  • Sylva Karešová
    Sylva Karešová |

    12. 4. 2008 14:38

    Já jsem dřív Ouzo vůbec neznala, až jednou ho dovezla moje mamka z Řecka Patrickovi, tak jsem ochutnala... Pít jako aperitiv bych jej nemohla, je to na mě příliš silné, ale je pravda, že chutná jako pendrek :-) Ouzo v jídle je zajímavé, právě pro tu svou zajímavou chuť.

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    12. 4. 2008 14:15

    Inu, ja jsem - na dovolené v Turecku - s oblibou pil Raki a tam mi velmi připomínalo řecké Ouzo, takže kvalita a chuť Raki a vůbec všech nápojů je jistě regionálně závislá. Souhlasím ale s tím, že Ouzo je tak trošku "pendrekový alkohol". Cipuro jsem tu taky ještě neviděl prodávat...Jinak děkuji za pochvalu mých receptů. :-)

  • Marsi
    Marsi |

    11. 4. 2008 22:26

    Vyborna je take feta obalena v klasickem trojobalu a osmazena jako rizek.Jinak nerekla bych,ze ouzo chutna podobne jako rakia,spise jak cipuro,ale to tady asi jen tak nekoupite.pro mne je ouzo normalne pendrekovy alkohol,muj muz se vzdy smeje,kdyz to tvrdim,ja si ouzo dam jen jako aperitiv k jidlu nebot i takto se ouzo podava.Jinak Patricku mate fajn recepty.

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    11. 4. 2008 19:39

    Ouzo lze chuťově jen těžko nahradit. Podobně chutná snad už jen Raki...

  • Alena
    Alena |

    11. 4. 2008 14:31

    Ouzo už jsme vypili, čím ho nahradíme?