Valašské frgále

Hodnocení:

Moje:

-
3
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Na 3 frgále
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 2
      ks žloutek
    • 125
      g máslo
    • 75
      g moučkový cukr
    • 0,3
      l mléko
    • 35
      g droždí
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      lžička citronová kůra čerstvě nastrouhaná nebo koupená sušená

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. Přidáme k tomu vykynutý kvásek a ostatní suroviny a necháme vykynout cca 2-3 hodiny. Vykynuté těsto rozválíme přímo na vymazaném plechu do průměru cca 35 cm a vykrojím kruh. Okraje frgálu se snažíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Na těsto se může dát náplň tvarohová, maková, ze sušených hrušek, nebo třeba pouze borůvky.
2
Nejoblíbenější je asi ** tvarohová**: na jeden frgál smícháme lžíci cukru, vanilkový cukr a cca 50 g tuku, přidáme 2 tvarohy (nejlepší jsou klasické kostky, s vaničkovým mám špatné zkušenosti - je řídký), 2 žloutky, rozinky namočene v rumu, popř. rozředíme trochou mléka. Na tvaroh se může nastrouhat perník na strouhání.
3
Nakonec frgál posypeme drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo), necháme ještě chvíli dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C. Opravdový frgál ma mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Po upečení a krátkém vychladnutí se může omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.
4
Je to docela pracný koláč, ale námaha stojí za to. Asi každá rodina na Valašsku má svůj vlastní a nejlepší recept na frgál, takže se výsledek tohoto receptu může odlišovat od frgálu, který jste již někde jedli.
Zařazení: Moučníky Koláče
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • honza
    honza |

    26. 4. 2017 00:07

    díky moc paní, potvrdila jste můj přibližný odhad, že suroviny by mohly vyjít do 40,- kč /frgál. Nechápu, kdo straší těmi 300,-kč. Všude se asi najdou lidi, co nepřejí činorodým lidem, co si rádi něco sami udělají doma.

  • Leňa
    Leňa |

    27. 9. 2015 16:58

    Luxusní koláče a zvlášť s hruškovými povidly vlastní výroby...děkuji za recept ;-)

  • Hejsa
    Hejsa |

    20. 6. 2014 18:07

    Výborný kynutý koláč podle české normy č.19531 z roku 1973 místo hladké polohrubá mouka a menší úpravy, jak si každá hospodyňka právě vymyslí 8-)

  • mejsa
    mejsa |

    3. 5. 2014 17:24

    Tak tenhle recept je vskutku vyjimecn. Dekuji autorce za skvely tip. Mam pritele z Valmezu a pry lepsi nikdy nejedl :-) opravdu doporucuji kazdemu.

  • Petra
    Petra |

    18. 3. 2014 19:40

    A kde bydlíš? že nevíš jak vypadá frgál?

  • Pepa
    Pepa |

    14. 3. 2014 11:13

    Už podle fotky, takhle frgál nevypadá :'(

  • já
    |

    8. 3. 2014 23:28

    Počítala jsem náklady k dnešním cenám včetně el. energie. Z uvedeného množství jsem upekla 4 frgále a jeden vychází na max. 45 Kč. Svoji práci nepočítám - je to zábava a "super čištění hlavy". :-) Přidaná hodnota je, že vím, co jsem použila a nemusím se bát technické soli, či jiných polských dobrot. :-) Považiji tedy názor, že frgále podle uvedeného receptu vyjdou na 300 Kč za "úlet".

  • Petra
    Petra |

    8. 3. 2014 21:45

    :-) Díky za skvělý recept, právě jsem dopekla svoji "prvotinu" a jsem naprosto nadšená. :-) :-) :-) Určitě si recept zařadím do oblíbených. :-*

  • kuki
    kuki |

    10. 2. 2014 17:40

    Tohle ale neni frgál,to je jenom tvarohovej koláč.

  • Lenka
    Lenka |

    21. 10. 2013 12:12

    Vynikající recept. Dělala jsem frgál poprvé a povedl se na výbornou :-)

  • ŠKORNÍKOVÁ
    ŠKORNÍKOVÁ |

    19. 6. 2013 01:13

    Skvělé.Nedělala jsem kvásek a přímo jsem použila droždí do těsta a mléko jsem ohřála tak aby nebylo horké ani studené.Těsto nádherně vykynulo.

  • jahoda
    jahoda |

    17. 6. 2013 12:16

    ty si línej

  • dacan76
    dacan76 |

    10. 3. 2013 18:07

    vynikajici

  • marry121
    marry121 |

    2. 1. 2013 21:06

    300? no jo, pražák! :-D

  • Anděla
    Anděla |

    15. 12. 2012 09:41

    pane Jendo,co Vám výjde na 300?Vy jste asi pěkný osel :-D

  • Jenda z Prahy
    Jenda z Prahy |

    8. 12. 2012 20:34

    Jste tady normální, vždyť to vyjde na 300,- . To si ho radši koupím na frgály.cz za 79,- a mám to bez práce!

  • pesoso
    pesoso |

    13. 9. 2012 11:08

    krávo

  • Drago
    Drago |

    11. 8. 2012 18:32

    jak to mam vytisknout vzdyt to nejde :-\

  • Zdenka
    Zdenka |

    5. 5. 2012 20:56

    Dnes jsem dělala poprvé frgále a těsto naprosto výtečné. Už jiný recept dělat nehodlám. Naprostá spokojenost a pochvala přátel a receptík posílám dál. Děkuji.

  • dospeta
    dospeta |

    7. 4. 2012 19:19

    Ahoj, taky jsem zkusila a nelituji, ať už někdo trvrdí, že jsou nebo nejsou 'pravé'. S těstem se skvěle pracovalo, krásně vykynulo, prostě paráda. Děkuji za recept a přikládám foto :o)

  • ELIŠKA
    ELIŠKA |

    21. 10. 2011 09:43

    výborné, už na poprvé se podařil a všem moc chutnal. :)

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova |

    15. 9. 2011 02:38

    Toto těsto je opravdu výborné, používám i se švestkama nebo borůvkama, fota přiložena. ;-)

  • anička
    anička |

    21. 6. 2011 18:44

    moc super jen sem je upekla a byly fuč..čim to bude asi tym že je to recept od vas ;-) ;-) <3

  • Sarka
    Sarka |

    19. 4. 2011 01:43

    Musim s vami souhlasit. Zila jsem nekolik let v Irsku a Anglii a ted jsem v Australii kam jsem se vdala. manzelovi chutna ceska kuchyne, Protoze kdyz byl v Cechach babicka ho rozmazlovala. Snazim se to napodobit, ale nikdy to neni ono ackoliv varit umim. Sehnat ty same ingredience je nemozne a i s podobnymi je casto svizel. Zatim jsem vice mene uspela, jen hrubou mouku se mi zatim sehnat nepodarilo. Casto ctu prispevky v dizkuzich ze bez toho a onoho to neni to prave, ale zkuste si to nekdy. Hodne stesti v dalsich kuchrskych pokusech.

  • mishiczka
    mishiczka |

    7. 3. 2011 23:05

    Dnes jsem zkoušela poprvé a slavily obrovský úspěch. Jen se po nich zaprášilo :-)

  • Zdeněk Heřman
    Zdeněk Heřman |

    22. 7. 2010 16:09

    Vážení přátelé,mám vdanou dceru v Mořkověu Nového Jičína,když tam jedeme na pout´v dubnu vždy pečou tuhle dobrotu,pečou vždy několik druhů(tvaroh,hružka,mák zeln´ák)a jáse po nich můžu utlouct je to jeden z nejlepších koláčů co znám každému doporučuji ochutnat.

  • John Paul MALIK
    John Paul MALIK |

    18. 7. 2010 12:37

    Delal sem ho totkaj (hruskovy aj tvarohovy) a toz musim rect ze nema chybu ten recept a ani ten frgal. Dekuju moc krat.

  • gaba hajkova
    gaba hajkova |

    17. 6. 2010 13:22

    vyzkoušejte i moji variantu ;-) recept najdete pod názvem "Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí"

  • Mirek Tomschik
    Mirek Tomschik |

    4. 5. 2010 20:06

    Diky za skvely recept, testo jsem delal z cele davky se susenym drozdim a nechal odezet v lednici pres noc, nemuselo se moc hnist a jde s nim dobre delat. Zkusil jsem opakovane udelat imitaci povidel z americkych susenych svestek, ktere se rozvari s trochou vody az zmeknou a jdou rozmackat vareckou. Tvaroh jsem zkusil udelat z bileho jogurtu, ktery jsem nechal vykapat zatizeny v ubrousku pres noc. Americke vyrobky se tomu nedaji prirovnat. Trik s rumem v masle je super!

  • Dagmar Krejčiříková
    Dagmar Krejčiříková |

    7. 3. 2010 07:45

    Já mám podobný recept od babičky z Valašska a jsou to ty nejlepší frgále co znám! :-) Dodávám jen, že do makové náplně přidává lžíci povidel a kousek hořké čokolády - má to zajímavější chuť. Hrušková nápň: uvařit sušené hrušky a sušená jablka, umlít najemno, přidat 2lžíce švestkových povidel, rozpuštěné máslo, badyán, hřebíček,citr.kúra, skořice a trocha rumu nebo navrch rozdrobit rumový perníček. Když se frgál vytáhne z trouby pokape se rozpuštěným máslem s rumem a okraje se ještě za horka potřou smetanou. Jsou pak vláčnější.

  • Barbora Greplová
    Barbora Greplová |

    1. 4. 2009 15:00

    Díky moc za recept, dělala jsem frgále podle vás a na každý jsem dala tři různé náplně - tvarohovou - také podle vás, makovou a povidlovou. Manžel mlaská ještě teď. Byly opravdu výýýbornéééé DÍKY!!!

  • Lucie Bernardova
    Lucie Bernardova |

    15. 3. 2009 18:06

    pro ostatní žijící v Británii, mouku neřeším, dávám Plain, (jen na buchty s kypřícím práškem kupuji Supreme Sponge Premium od McDougalls). "Živé" droždí kupuji v Sainsbury's od pekařů, dají mi toho vždy veliký kus, tak to nakrájím na kostky velickosti českých a jednotlivé zabalím do alobalu či folie a zmrazím a pak už s tím zacházím jako s čerstvý, ani ho předem nerozmrazuji a vždy to funguje. Místi tvarohu používám Quark, je to ta nejbližší napodobenina, co jsem našla. Good luck!

  • Lucie Bernardova
    Lucie Bernardova |

    15. 3. 2009 18:00

    děkuji za recept, udělala jsem "jen" jeden frgál. Mám keramickou formu na pie a do této se to dělá ze třetinové dávky velice dobře, "vystlala" jsem ji pečícím papírem a dozvalenou placku jsem do ni přenesla a okraje vytlačila nahoru. Perfektní, po upečení to jde od papíru lehce. Ja alternativu tvarohu tady v Anglii používám Quark, jeden kelímek je 250g, tak dávám dva. Určitě se vyplatí to po upečení pomazat máslem s rumem, dá to tumu takovou šmrncovní chuť. Jenom škoda, že sem lidé píší někdy velice nevybrané věci a kritiky co je a co není originální a podobně. Ano, narážím na výrok paní Fialové. Já jsem frgále nikdy nejedla, jsem ze severu Čech, ale tenhle recept mi chutná, buchta je to dobrá a hlavně, když žijete v zahraničí a chcete si udržovat české zvyky v domácnosti, je to vždy vízva a ne vždy to vyjde tak jako "doma od maminky". Ale tenhle recept je perfektní a není vůbec náročný.

  • Sarka McG
    Sarka McG |

    7. 12. 2008 18:39

    Mile damy a pani, jsem rodacka z Roznova p.R. toho casu zijici v USA. Frgale pecu rada, velmi casto a to i na zakazku pro sve rodaky ci pocestene "Amiky". Paklize by mel nekdo zajem, volejte a objednavejte na tel.c. 202-487-7134.Rada bych udelila par rad pro pekarky v USA. Kvasnice pouzijte susene = Active Dry Yeast, nejlepsi znacka RED STAR. Mouku vubec nereste, hladka poslouzi stejne dobre jako hruba ci polohruba. Hrusky lze pouzit cerstve, dobre uzrale, ocistene od jadet, stopek atd...nakrajene na kostky, hodim do hrnce, nejlepe litinoveho, kde se vam to nepripali a varim nekolik hodin BEZ POKLICKY az se tekutina zlela vyvari, pak ponornym mixerem mixnu a je to! Koreni pridam pri vareni celou skorici a hrebicek, ZADNY EXTRA CUKR! Skorici pred mixovanim vyndam, hrebicek klidne rozmixujte. Takovato hruskova smes se da ve sklenicich uchovat az nekolik let, jen sklenici mirne povarte, aby vicko dobre prilnulo.

  • martina maškova
    martina maškova |

    18. 11. 2008 11:47

    Moc dobrý akorát ja používam na kynuté těsto vždy hladkou mouku.Na frgal je spoustu receptu ten patří k těm dobrým,z paní Fialové si nic nedělejte kdyby byla co k čemu tak by tu ten recept na pravy frgal vložila

  • Plutarco Perez
    Plutarco Perez |

    18. 11. 2008 05:34

    Vazena pani Fialova,tak hrubou kritiku co jste napsala na recept jsem jeste neslysel.Asi jste moc dobra pekarka anebo mate jen velkou HUBU.A jestli ne, tak kde je vas recept, kdyz tento pro Vas nic neznamena.....

  • Vladimíra Slámová
    Vladimíra Slámová |

    14. 11. 2008 07:49

    Dělala jsem frgále přesně podle vašeho receptu, navíc jsem jen potřela okraje máslem s kapkou rumu a byly vynikající. Opravdu jsou nejlepší druhý den. Jak mám teď ale vysvětli rodině, že je nemohu dělat každých 14 dní??? :o)))

  • Irena Zahoříková
    Irena Zahoříková |

    25. 5. 2008 18:14

    Děkuju moc za skvělý recept! Jako absolutní začátečnice jsem se dost bála kynutého těsta,ale dopadlo to skvěle! Jedinou chybkou byl tvar, protože nakonec vypadaly koláče spíš jak obr šíšáče, ale to nemění nic na tom, jak moc si na nich všichni pochutnali. ;-D Jsem z Plzně, takže naše rodina ctí tradici chodských koláčů, ale frgále je rozhodně nadchly!

  • gaba hajkova
    gaba hajkova |

    23. 5. 2008 12:59

    Nejsem sice z Valašska, ale manžel pochází z Hovězí od Vsetína a tam jsem se od jeho maminky naučila frgále podle jejich receptu - najdete ho tady v receptech pod nazvem Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí. Mám tam recept i na hrušková povidla, tip na kulatý plech, aby byly okraje měkké potírají se po upečení sádelem, a nakonec uvádím i údaj o délce pčení (mám horkovzdušnou troubu). Přeji všem dobrou chuť :-)

  • Hanka Šimmerová
    Hanka Šimmerová |

    18. 5. 2008 19:40

    Tento koláč byl naprosto úžasný, jsem severočech, takže je mi zcela jedno, jestli je pravý valašský či ne :-) Dělala jsem jen jeden, pokladla hojně třemi typy nádivky (maková, tvarohová, jablková), posypala rozinkami a drobenkou a dle receptu po upečení i polila máslem s rumem. Byl výborný, lahodný byl i obyčejný kraj, který obvykle jíme jen z povinosti!

  • Verulinka K.
    Verulinka K. |

    31. 3. 2008 19:50

    Paní Ivo - nic takového jsem napsat nezapomněla :-) Jak už tu bylo několikrát napsáno, na Valašsku má snad každá rodina ten "svůj originální" recept na frgál. U nás se prostě dělá verze - těsto, nádivka, posýpka (nikoliv jako u vás - těsto, nádivka, těsto). Ale nechci se tu přít o to, čí verze je pravější a typičtější :-))))

  • Iva Janová
    Iva Janová |

    21. 3. 2008 12:54

    Recept není špatný, ale zapomněla jste napsat, že pravý valašský frgál je zavíjaný to znamená, že tvrarohová náplň se zavine do těsta a teprve potom se rozválí na plechu.Takže tvaroh je mezi tenkými vrstvami těsta. Na vrch se dává posýpka a po upečení a vychladnutí se polévá rozpuštěným máslem s troškou rumu.

  • Verulinka K.
    Verulinka K. |

    14. 3. 2008 21:13

    Milé kuchařinky, děkuji za vaše reakce. Potěšilo mě, že se tu sešlo tolik děvčat, co to na Valašsku zná. Já i tento recept pochází právě z Rožnova :-)))Jinak co se týče hruškové náplně - sušené hrušky se umelou na masovém mlýnku, poté se uvaří s trochou vody, okoření badyánem, skořicí a dochutí cukrem, popř. rumem.

  • Petra Brethová
    Petra Brethová |

    2. 3. 2008 11:09

    Vynikající!!!

  • Petra
    Petra |

    26. 11. 2007 17:26

    Mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňam mňááááááááááááááááááám

  • Jarmila Borková
    Jarmila Borková |

    28. 10. 2007 10:53

    Ahoj Verulinko,frgále jsou výborné,je to skutečná mňamka,ale mám prosbu,jak udělat náplň z hrušek.Děkuji moc

  • Jarmila Borková
    Jarmila Borková |

    28. 10. 2007 10:52

    Ahoj Verulinko,frgále jsou výborné,je to skutečná mňamka,ale mám prosbu,jak udělat náplň z hrušek.Děkuji moc

  • Tynka
    Tynka |

    1. 10. 2007 13:56

    BEZVA RECEPT - OPRAVDU DELIKATESA!!Pravy valassky frgal jsem vzdy kupovala na Valassku v Roznove, nedaleko nasi chalupy pac ten "kupovany" chutna nejlepe. Nikdy mi doma upeceny tak nechutnal. Momentalne pobyvam ve Svycarsku a chtela pohostit navstevu pochoutkou z me domoviny. Udelala jsem svuj prvni frgal podle tohoto receptu a musim rict, ze chutnal vyborne a byl nesmirne jemny a krehky, i pres peceni z hladke mouky, pac tam jina k dostani neni. A v kulate forme o prum 28 cm i patricne tenky (1/3 mnozstvi). Doporucuju jej ale pect vzdy den dopredu a nechat zalezet. Potom je vytecne vlacny!! Navsteve se delaly boule za usima :-))))) A me taky!

  • Enja
    Enja |

    18. 9. 2007 10:54

    Manzelova maminka z Bystrice p.Hostynem ma naucila jednoduchy recept na hruskovu napln, ak nie su k dispozicii susene hrusky: neosupane hrusky zbavime jadernikov, rozkrojime na stvrtinky, dame do jenskeho skla , trosku podlejem vodou a cca 10 minut prikryte pecieme.Tekutinu po vychladnuti zlejeme, hrusky pomelieme alebo rozmixujeme , pridame mlety badyan, trosku rumu a zahustime maslovou zasmazkou (jiskou). Nie su to klasicke hruskove povidla, ale rychlovka pre frgal. Tuto hmotu si chystam do aj poharov(samozrejme neochutenu bez jisky) a sterilizujem.

  • Ivana C.
    Ivana C. |

    13. 9. 2007 11:16

    Milá paní Evo Fialová, když toto není recept na pravý frgál, tak nám prosím recept na pravý frgál napište. Jelikož recept pochválily i rodilé "Valašky", tak mě Vaše reakce poněkud překvapila. Ivana z Vysočiny

  • Šárka Tkáčová
    Šárka Tkáčová |

    13. 9. 2007 10:14

    Paní Evo Fialová,musím se autorky frgálů Verulinky zastat.Jsem z Moravy,kousek od Rožnova,frgále znám, peču je podle svého receptu ,ale 250g másla a 4 žloutky na 1 kg mouky není podle mně obyčejná kynutá buchta.Jak podle Vás vypadá ta neobyčejná? Navíc autorka tře žloutky s cukrem tak jako já a pekařinky na Valašsku,nechybí citrónová kůra a posypka z másla,já bych se za tento recept rozhodně nestyděla.Už podle ingrediencí pozná mnohá kuchařka,že je to voňavé a poctivé. To co jste popsala,že to kolem pravého frgálu ani nešlo je dost arogantní.

  • Eva Fialová
    Eva Fialová |

    13. 9. 2007 08:31

    Milá paní, to co jste popsala, kolem pravého frgálu ani nešlo. Je to recept na obyčejnou kynutou buchtu, nikoli na frgál. Máte pravdu, že každá rodina má svůj recept na frgál a jestli je toto pro vás frgál, tak prosím.

  • Nada
    Nada |

    17. 8. 2007 17:17

    prosim vas, mohl by mi nekdo z vas devcat dat recept na hruskova povidla? Myslim jak se delaj z tech susenych hrusek. Ja bych to rada zkusila.

  • Jaruš
    Jaruš |

    22. 7. 2007 19:11

    Prestože frgaly upect umim,kupuji je také v Hachovci-jsou super.Jenom poznámku-pravá hrušková nádivka se děla ze sušených hrušek-křížal,které se povaří,umelou,okoření

  • Iva
    Iva |

    13. 7. 2007 10:10

    Můj první frgál a chválí ho i kolegyně mého přítele. Dávám jedničku.

  • Anonym
    Anonym |

    11. 5. 2007 08:09

    Také dělám doma hrušková povidla,ale hrušky peču v troubě.Pečou se 3 dny za sebou,vždy tak hodinu,pak se trouba vypne a nechají se dojít,druhý a třetí den opakovat.Třetí den je vychladlé rozemelu a zavařím.Nesladí se a nepodlévají.Evam

  • Iva Dvořáčková
    Iva Dvořáčková |

    10. 5. 2007 15:11

    Katko, hrušková povidla se u nás doma dělají co pamatuji. Už babička na vdolky nedávala nic jiného a já rovněž. Dělám je po sklizni hrušek /uzrálých/. Hrušky neloupu - pouze rozkrojím, vyjadřincuji a odkrojím stopku a bubák. Dám do hrnce, zaliji vodou a uvařím. Vodu sluji a nechám vystydnout. Potom rozemelu mlýnkem na maso. Rozemletou kaši dám do pekáče a v troubě asi 150 stupnů peču za občasného promíchání, aby se povidla zbavila velkého množství vody. / peču je 3-4 hodiny. / Potom povidla nandám do sklenic a zavařuji asi půl hodiny. Do povidel nepřidávám ani cukr ani konzevvační přípravek. Nekazí se, ale po otevření se nesmí skladovat ale sníst. Před použitím se mohou přisladit, pokud to někdo má rád. My je doma ale dáváme na vdolky neslazená, na to šlehačku či smetánek a všem to moc chutná.

  • Marcipanek
    Marcipanek |

    8. 4. 2007 23:03

    Dnes jsme byli s rodinou v Rožnově na veliknočních trzích,frgále byly jedinecne - nedalo se odolat a chodili jsme porad dokola do rady:-)) Atmosfera prostředí a frgalů se nedá srovnat!!!! Super basta a výlet dohromady.Ale i domaci jsou vyborne.Byť výlet je lepší!

  • Jana Tomčíková
    Jana Tomčíková |

    1. 2. 2007 18:57

    Dávám za jedna, frgály jsou moc dobré.Zkoušela jsem s povidly, tvarohovou náplní a s černým rybízem, nejvíc mi chutnal tvarohový.Pekla jsem na 175° a z 2/3 dávky jsem udělala 1 kulatý frgál na velký plech a 1 koláč hranatý na velký plech.

  • Jana Tomčíková
    Jana Tomčíková |

    18. 1. 2007 19:03

    Jindro, máte pravdu, Cyrilovy frgály z Hrachovce jsou vynikající a mohu je s klidným svědomím doporučit, taky je kupuji, mám to z Valmezu kousek.

  • Jindra Verner
    Jindra Verner |

    18. 1. 2007 15:09

    Pro neznalé,případně trochu váhavější.Dostanete-li chuť na pravý čerstvý valašský frgál,nebo jedete na návštěvu po silnici z Valašského Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm,zastavte se v po necelých dvou kilometrech jízdy vpravo v obci Hrachovec.Po 500 metrech je vpravo prodejna i výrobna vynikajících frgálů.Tam máte možnost i nasát vůni z výrobny,případně i posedět.Pokaždé této možnosti využijeme a vezeme jich i deset najednou pro všechny známé v Čechách.Dle mne je hodně výroben frgálů na Valašsku,které jsme navštívili,ale tato je nejlepší.Jinač moje manželka je umí také udělat.Přeji dobrou chuť.

  • Ivana Šimčíková
    Ivana Šimčíková |

    13. 1. 2007 14:55

    Tak jsem dneska upekla, ochutnala a jsou opravdu vynikající. Dávám za 1.

  • M K
    M K |

    14. 12. 2006 22:06

    Frgále jsou úúúžasné. Díky tomuto receptu jsem vyhlášená výborná kuchařka. Kolegyně v práci i rodiče simoc pochutnali.

  • Maruš
    Maruš |

    24. 10. 2006 14:22

    Paní Katko,kdysi jsem použila na náplň doma dělané hruškové povidla+koření a na zahuštění str.perník.Takže bych čerstvé hrušky nastrouhala na slzičkovém struhadle a dala rozvařit,úplně vydusit+skořice,badyán,dle potřeby cukr a na zahuštění perník.Někdo dílky hrušek peče v troubě,ale musí se hlídat,rády se připalují.Pak se po vychladnutí pomelou.Ale vyzkoušené to nemám.Snad jsem Vám trošku pomohla.

  • Antonie
    Antonie |

    23. 10. 2006 18:35

    Na pečení frgálů používám klasické koláčové formy. Odpadá pracné vykrajování a frgály mají ten správný tvar Doporučuji.

  • Katka Musilová
    Katka Musilová |

    23. 10. 2006 17:14

    Prosím o radu jak udělat na frgál náplň z čerstvých hrušek, dík

  • Jarmila Vaľová
    Jarmila Vaľová |

    7. 10. 2006 22:24

    U nás na východnom Slovensku sa takémuto koláču hovorí poplanok,a robí sa tiež tak,že cesto sa potrie povidlama a na toto sa dá tvarohová plnka.Dá sa piecť bez posýpky.Daľšie varianty:dajú sa marhule alebo slivky(aj kompotované) posype sa hojne drobenkou a kraje sa potrú rozšľahaným vajcom.

  • Jana
    Jana |

    1. 10. 2006 13:18

    Katko,nikde jsem se nedočetla,že by se před pečením okraje koláče potíraly tukem-třeba máslem.To se běžně dělá a pak neztvrdnou.Případně můžete ještě potřít tukem hned po vytažení z trouby,koláči se nic nestane,tuk se vsákne a okraje budou měkčí.

  • katka
    katka |

    29. 9. 2006 16:31

    Frgále jsou vynikajicí, ale okraje koláče vždy po vytahnutí z trouby ztvrdnou.Můžete mi prosím někdo poradit, čím to může být? Peču vždy dva plechy najednou a používám horký vzduch, mohlo by to být tím?

  • Zdenka Krčková
    Zdenka Krčková |

    27. 5. 2006 13:55

    Autorka má pravdu že káždý má svůj recept na těsto Já mám skušenost z vánočkovým těstem.

  • Markéta Roubalová
    Markéta Roubalová |

    16. 2. 2006 11:55

    Souhlasím.Netvrdím, že tvarohová náplň je typický valašský frgál,jen jsem dala návod, jak nejlépe umístit tvaroh mezi těsto.:-)

  • Naďa Hurdálková
    Naďa Hurdálková |

    16. 2. 2006 09:32

    Dovolím si oponovat-valašské frgále jsou naplněné pouze z vrchu,tvarohová náplň uvnitř koláče a povidla s posypkou navrch,to jsou typické hanácké koláče.Jako kola od žebřiňáku,jak se u nás říká.Tedy ne tak tvrdé,ale velké!

  • Markéta Roubalová
    Markéta Roubalová |

    16. 2. 2006 07:42

    Já plním frgále takto:těsto rozdělím na 2 části.Z jedné vyválím natenko kruh(jde to pouze válečkem,nemusíte nic vykrajovat ani vystřihovat),potřu tvarohovou náplní,vyválím druhý kruh a položím na tvaroh.Okraj potřu rožšlehaným vajíčkem a střed potřu povidly,nakonec drobenka a péct-mňam!

  • Alice Váchová
    Alice Váchová |

    15. 2. 2006 14:20

    Výborné, plnila jsem rozvařeným sušeným ovocem a na to jsem dala žmolenku ořechovou dle borůvkového koláče

  • Verulinka
    Verulinka |

    29. 1. 2006 00:28

    Doporučuji ještě jeden tip - pokud nemáte kulatou formu - já z papíru na pečení vystřihnu kruh, dám na plech a těsto vyválím přímo na papíru. Poté potřu náplní, atd...

  • Anonym
    Anonym |

    28. 1. 2006 22:23

    Moje babicka taky dela s tvarohem dovnitr - je to velka piplacka, ale jeste vetsi mnam! Testo se musi vyvalet natenko, doprostred dat tvaroh , zabalit a znovu optarne vytvarovat kruh, opatrne vyvalet a pak znovu nechat vykynout, nazdobit nahore a posypat.... jeee, nam nam nam

  • Di
    Di |

    27. 1. 2006 09:29

    Pravý frgál je kruhový a tenounký. když jej napoprví uděláte na kruhový nebo i normální plech, určitě se nich nestane. Hodně úspěchu.

  • Monika
    Monika |

    26. 1. 2006 19:20

    Nestacim se divit, kolik lidi zijicich v USA zkousi recepty, takze se taky pridavam. Jen jsem nepochytila, jak ma konecny frgal vypadat....je to rez na plech nebo spise kolac (jak pisete vyriznout kruh)? Vsechny komentare vypadaji, ze jsem jedina, kdo to nepochopil - no jsem novacek. Dekuji za odpoved...

  • katka
    katka |

    22. 1. 2006 03:16

    muzu vsem moc doporucit, poprve v zivote jsem delala kynute testo a mela jsem z toho obavy (jsem zacinajici kucharka) a povedlo se to hned na poprve (a to jsem v zahranici a bojovala jsem s najitim tvarohu ci neslaneho masla, neexistuje tu ani polohruba mouka tak jsem mela hladkou atd).ale vse vyslo jupiii.jeste ted se obilzuju! dobrou chut i ostatnim

  • RADEK
    RADEK |

    21. 1. 2006 16:45

    Je to moc dobry

  • Misa
    Misa |

    29. 12. 2005 16:11

    Jen mozna tak naokraj. Pravy valassky frgal ma zapracovany tvaroh dovnitr - v tom se lisi od ceskeho kolace ;-). Neptejte se mne, jak se to dela, ja to jeste od sve babicky nepochytila .... snad se to stihnu naucit, protoze je to bezkonkurencni!

  • hana
    hana |

    15. 11. 2005 15:42

    Klobouk dolů. Podařilo se mi to a manžell se olizoval až za ušima. Naprosto dokonalé. Kupodivu se mi to podařilo napoprvé.-

  • kami
    kami |

    7. 11. 2005 21:37

    Stojí to za tu námahu. Jenom se rozplývaly na jazyku...

  • Petra K.
    Petra K. |

    23. 10. 2005 18:21

    Vyzkoušely jsem s maminkou. Povedly a jsou vynikající. Z uvedené dávky jsme udělaly 4 velké frgále. Náplně jsme udělali z jablek, hrušek a tvarohu. Doporučuji každému vyzkoušet

  • Verulinka
    Verulinka |

    19. 10. 2005 09:24

    Hanko, nepekla jste ho dlouho? Já to někdy "přeženu" a pak je těsto sušší, není tak kypré a už to není ono. Délku pečení jsem nikdy neměřila, takže nedokážu poradit, jaká doba je optimální. Frgál vytahuji ve chvíli, když má pěknou barvu - je do zlatova.

  • Hanka
    Hanka |

    18. 10. 2005 17:48

    Ja je pekla o vikendu. Vsichni si je pochvalovali, ale mne se zdalo, ze byly dost tvrde! Pritom jsem to delala presne podle receptu, testo mi dobre vykynulo, tak nevim...

  • Alis
    Alis |

    15. 10. 2005 22:57

    Výborné

  • RockBiter
    RockBiter |

    14. 10. 2005 13:47

    Mile damy .. jako valach bych si dovolil jen poznamku - pravy valassky frgal je bud tvarohovy nebo s hruskovyma povidlama .. zbytek je mozna take dobry, ale uz tomu nerikame fragal.A ten recept z roznovska je podobny tomu jak to delame doma, ale nerad bych vyzradil rodine stribro ;o) .. dobrou chut!

  • Verulinka
    Verulinka |

    14. 10. 2005 10:27

    Katko, já bych povidla trochu rozředila rumem a možná přidala ořechy. Jinak žádnou další úpravu povidel neznám :o)

  • Katka
    Katka |

    12. 10. 2005 22:06

    Frgál jsem upekla s jablečnou náplní a byl vynikající. Příště bych chtěla použít náplň povidlovou, ale nevím, zda koláč stačí povidly jen potřít nebo se do nich něco přidává?? Děkuji

  • Dana z Wisconsin
    Dana z Wisconsin |

    7. 10. 2005 01:47

    DROZDIEvo, ve vetsich supermarketech je k dostani v USA rovnez cerstve drozdi! Jen se zeptej a oni ti jiste radi ukazi! Kdybych vedela v kterem state zijes, napsala bych ti v jakem obchode to koupit! Peceni zdar, Dana

  • monika novotná
    monika novotná |

    6. 10. 2005 10:08

    Originál hrušková náplň se dělá zhruba takto:sušené hrušky se rozvaří v menším množství vody do měkka,okoření se mletým badyánem a skořicí,na vůni je dobré přidat i rum a máslo,popřípadě je-li směs řídká,místo másla přidat máslovou jíšku.Mám to od švagrové z rožnovska,máslovou jíšku,to samé koření a rum přidává i do makové náplně.

  • Marta
    Marta |

    6. 10. 2005 09:49

    moc dobrá je náplň z jablek:oloupat,nastrouhat rozvařit s cukrem podle chuti až zhoustne,do vychladlého nakonec přidat posekané vlašské ořechy nebo strouhaný kokos.

  • Ivka
    Ivka |

    5. 10. 2005 22:00

    Marcela, tvaroh sa v USA da kupit pod nazvom Farmer cheese. Neviem, kde sa nachadzas, ale maju ho v Harryse pri syroch ako je Cream cheese a uz ho dostat kupit aj v Publixe takisto pri syroch. V Harryse maju aj slany aj neslany a pozeraj pod znackou Friendship.

  • Václav Bělice
    Václav Bělice |

    5. 10. 2005 07:29

    Díky za recept. Vynikající

  • Iva Kindlová
    Iva Kindlová |

    4. 10. 2005 18:20

    Frgále jsou opravdu vynikající,dělala jsem makové,tvarohové a blumové s mákem,všechny nám náramně chutnali.Moc děkuji za recept a dávám za 1!!!

  • Katka
    Katka |

    4. 10. 2005 12:24

    Evo, jestli si to přečteš, tak droždí v USA seženeš sušené - Yeast, takové malé pytlíčky, výborně se s ním vaří.

  • Gabriela
    Gabriela |

    4. 10. 2005 11:52

    Já dělám makovou náplň z 200 g mletého máku, asi 100 g cukru (může být i více nebo méně podle chuti) a 1,5 dl mléka. Mléko s cukrem uvedeme do varu a přidáme mák. Za stálého míchání povaříme (pozor mák se rád připaluje) dokud se mléko nevyvaří. Můžeme dochutit skořicí.

  • Gabriela
    Gabriela |

    4. 10. 2005 11:44

    Klasický český tvaroh asi v USA neseženete. Já místo něj dávám Cream cheese.

  • marcela slamdeckova
    marcela slamdeckova |

    3. 10. 2005 04:56

    Prosim o radu z tvarohem v USA.Jsem momentalne tady a rada bych vyzkousela tvarohovou,ale nevim jak se zde jmenuje!!A prosim kohokoli o radu na tu makovou a hruskovou napln!MOC dekuji.

  • Gabriela
    Gabriela |

    1. 10. 2005 11:35

    Evo, čerstvé droždí můžete nahradit droždím sušeným. V USA ho dostanete pod názvem "active dry yeast". Mělo by být k dostání běžně v supermarketech, když ne zkuste nějaké pekařství.

  • Erika
    Erika |

    29. 9. 2005 00:47

    Souhlasim s pani Marcelou, pridejte sem prosim vas recept hlavne na tu hruskovou napln!!

  • eva
    eva |

    28. 9. 2005 02:01

    Bydlim v USA a bohuzel tu nemuzu sehnat drozdi, myslite, ze se to da necim nahradit? Dekuji, Eva.

  • pupen Hons
    pupen Hons |

    27. 9. 2005 23:05

    Frgále jsou výborné, hodnocení 1*

  • Marie
    Marie |

    22. 9. 2005 14:55

    Děkuji za recept na frgále, určitě vyzkoušíme, teď u nás hrají prim "Řezy raffaelo".Přece nebudu rodinu tak rozmazlovat a péci ještě v týdnu, stačí mi zatím neděle.

  • marcela slamdeckova
    marcela slamdeckova |

    15. 9. 2005 17:56

    Napiste jeste recept na tu makovou a hruskovou napln!!!Dekuji

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    15. 9. 2005 17:01

    Žasnu, kolik lidí je za pár hodin stačilo vyzkoušet.

  • Anna
    Anna |

    15. 9. 2005 14:12

    Doporučuji vyzkoušet. Dělám podle podobného receptu a tyhle frgále u nás mizí ještě za tepla... :o)