Autor:

Valašské frgále

Obtížné
Porce: 3
Na 3 frgále
Polohrubá mouka 500 g
Žloutek 2 ks
Máslo 125 g
Moučkový cukr 75 g
Mléko 1/4 l
Droždí 35 g
Sůl 1 špetka
Citronová kůra
čerstvě nastrouhaná nebo koupená sušená
1 lžička
Valašské frgále

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Koláče

Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. Přidáme k tomu vykynutý kvásek a ostatní suroviny a necháme vykynout cca 2-3 hodiny. Vykynuté těsto rozválíme přímo na vymazaném plechu do průměru cca 35 cm a vykrojím kruh. Okraje frgálu se snažíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Na těsto se může dát náplň tvarohová, maková, ze sušených hrušek, nebo třeba pouze borůvky.

Nejoblíbenější je asi tvarohová: na jeden frgál smícháme lžíci cukru, vanilkový cukr a cca 50 g tuku, přidáme 2 tvarohy (nejlepší jsou klasické kostky, s vaničkovým mám špatné zkušenosti - je řídký), 2 žloutky, rozinky namočene v rumu, popř. rozředíme trochou mléka. Na tvaroh se může nastrouhat perník na strouhání.

Nakonec frgál posypeme drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo), necháme ještě chvíli dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C. Opravdový frgál ma mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Po upečení a krátkém vychladnutí se může omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.

Je to docela pracný koláč, ale námaha stojí za to. Asi každá rodina na Valašsku má svůj vlastní a nejlepší recept na frgál, takže se výsledek tohoto receptu může odlišovat od frgálu, který jste již někde jedli.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 71 x
1-
4.73 71 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1- (hodnoceno 71x)
Reklama
Vánočka Jak uplést vánočku Články z

Komentáře k receptu: Valašské frgále

Komentáře

  1. Leňa   27.09.2015 | 16:58 | reagovat | závadný

    Luxusní koláče a zvlášť s hruškovými povidly vlastní výroby...děkuji za recept ;-)

  2. Hejsa   20.06.2014 | 18:07 | reagovat | závadný

    Výborný kynutý koláč podle české normy č.19531 z roku 1973 místo hladké polohrubá mouka a menší
    úpravy, jak si každá hospodyňka právě vymyslí 8-)

  3. mejsa   03.05.2014 | 17:24 | reagovat | závadný

    Tak tenhle recept je vskutku vyjimecn. Dekuji autorce za skvely tip. Mam pritele z Valmezu a pry lepsi nikdy nejedl :-) opravdu doporucuji kazdemu.

  4. Pepa   14.03.2014 | 11:13 | reagovat | závadný

    Už podle fotky, takhle frgál nevypadá :'(

  5. já   08.03.2014 | 23:28 | reagovat | závadný

    Počítala jsem náklady k dnešním cenám včetně el. energie. Z uvedeného množství jsem upekla 4 frgále a jeden vychází na max. 45 Kč. Svoji práci nepočítám - je to zábava a "super čištění hlavy". :-) Přidaná hodnota je, že vím, co jsem použila a nemusím se bát technické soli, či jiných polských dobrot. :-) Považiji tedy názor, že frgále podle uvedeného receptu vyjdou na 300 Kč za "úlet".

1 2 3 4 ... 6 ... 11 ... 15 ... 20 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí 10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí
Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou
Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu! Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web