Autor:

Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí

Obtížné
Porce: 8
Kvásek
Mléko 1/2 l
Droždí 100 g
Cukr 1 lžíce
Těsto
Polohrubá mouka 750 g
Hladká mouka 250 g
Žloutek 6 ks
Vejce
celá
2 ks
Moučkový cukr 3 lžíce
Sůl 1 lžička
Hera 1 ks
Olej
asi 1 dl
100 g
Posýpka
Polohrubá mouka 150 g
Hladká mouka 150 g
Moučkový cukr 150 g
Máslo
rozpuštěné
300 g
Tvarohová nádivka
Tvaroh
plnotučný
2 kostka
Máslo
rozpuštěné
100 g
Vejce
našlehat sníh
1 ks
Rozinky
dle chuti
1 hrst
Hnědý rum
nebo tresť
1 lžíce
Hrušková povidla
Hrušky
sušené
 
Švestková povidla  
Jíška
polohrubá mouka a olej
 
Badyán
mletý
1 špetka
Skořice 1 špetka
Hřebíček
mletý
1 špetka
Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Buchty

Připravíme kvásek a smícháme ho s ingrediencemi na těsto. Těsto propracovat do hladka a nechat vykynout. Minimálně jej ještě jednou promísíme a necháme znovu vykynout. Mezitím připravíme nádivky, posýpku a plechy. Babička má kulaté plechy (cca průměr 30 cm), které tence vymaže sádlem, protože těsto je dost tučné. Já si pořídila plechy na pizzu (také o průměru 30 cm), plechy mají děrované dno, které překrývám pečícím papírem.

Kynuté těsto rozdělíme na bochánky (cca 220 g), které opět necháme vykynout. Bochánky přendáme na plech a rozválíme malým jednoručním válečkem (rozťapkáme) od středu až po kraje plechu na tenko. Kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a na těsto rozetřeme nádivku (necháme asi 1/2 cm okraje). Nakonec posypeme posýpkou a dáme opět trochu kynout.

Troubu rozehřejeme na 200-250 °C a jednotlivé plechy s frgálama pečeme každý tak 6 minut, až jsou okraje dozlatova. Po vytažení frgála z trouby ještě potřeme lehce okraje sádlem. Po vychladnutí (nejlépe až večer) zalijeme koláče rozpuštěným máslem, ve kterém je rum a přidat trochu tresti a trochu vanilkového cukru (máslem nešetřit).

Hrušková nádivka: sušené hrušky namočit, povařit a nakonec jemně pomlít. Vývar z hrušek nevylijeme, později jej smícháme s pomletými hruškami. Nachystáme trochu jíšky: polohrubá mouka a olej (stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme do růžova). Jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které promícháme se švestkovými povidly (v poměru 2/3 : 1/3). Švestková povidla se přidávají hlavně kvůli tmavší barvě. Pokud jsou povidla tuhá, rozvaříme je předtím v kastrůlku, aby se to dobře spojilo. Nakonec do směsi přidáme dle chuti badyán, skořici a hřebíček (vše mleté - největší část koření tvorí badyán).

Pokud máte pouze čerstvé hrušky, udělejte si z nich povidla takto: doporučuji den předem hrušky odjadřincovat, neloupat, povařit do měkka. Poté hrušky scedíme, rozmixujeme a předáme na pekáč do trouby (cca 150 °C) vařím 3-4 hodiny. Po vystydnutí připravujeme nádivku podle výše uvedeného návodu (přidáme jíšku... atd.).

Osobně dělám frgále 4 (tj. z poloviční dávky) a zabere mi to 3 hodiny včetně upečení, a to mám povidla připravená (zamražená).

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 27 x
1-
4.59 27 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1- (hodnoceno 27x)
Cizrnová polévka s citronovou kůrou a ricottou Sváteční menu pro přátele po italsku Články z

Komentáře k receptu: Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí

Komentáře

  1. Dana   28.09.2016 | 9:02 | reagovat | závadný

    Moc děkuji za recept, jsou fakt luxusní

  2. Napalsko   18.09.2016 | 16:59 | reagovat | závadný

    Dělala jsem je poprvé v životě a doma měli velký úspěch. Jsou velmi výborné. Děkuji za super recept :-)

  3. Lenka   26.07.2016 | 15:26 | reagovat | závadný

    Vynikající,vynikající opravdu jsem vděčná je tady zveřejněný :-) :-) :-)

  4. jasrdicko   03.12.2015 | 6:22 | reagovat | závadný

    Mám několik receptů na frgály, tenhle je luxus, nic jiného už ani nezkouším, samozřejmě záleží i na vymíchaní těsta. :-))

  5. kamisek   10.07.2015 | 12:59 | reagovat | závadný

    Něco tak výborného jsem dlouho nejedla...Díky... :-*

1 2 3 4 5 ... 7 ... 9 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci
Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru! Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru!
Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web