Autor:

Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí

Obtížné
Porce: 8
Kvásek
Mléko 1/2 l
Droždí 100 g
Cukr 1 lžíce
Těsto
Polohrubá mouka 750 g
Hladká mouka 250 g
Žloutek 6 ks
Vejce
celá
2 ks
Moučkový cukr 3 lžíce
Sůl 1 lžička
Hera 1 ks
Olej
asi 1 dl
100 g
Posýpka
Polohrubá mouka 150 g
Hladká mouka 150 g
Moučkový cukr 150 g
Máslo
rozpuštěné
300 g
Tvarohová nádivka
Tvaroh
plnotučný
2 kostka
Máslo
rozpuštěné
100 g
Vejce
našlehat sníh
1 ks
Rozinky
dle chuti
1 hrst
Hnědý rum
nebo tresť
1 lžíce
Hrušková povidla
Hrušky
sušené
 
Švestková povidla  
Jíška
polohrubá mouka a olej
 
Badyán
mletý
1 špetka
Skořice 1 špetka
Hřebíček
mletý
1 špetka
Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Buchty

Připravíme kvásek a smícháme ho s ingrediencemi na těsto. Těsto propracovat do hladka a nechat vykynout. Minimálně jej ještě jednou promísíme a necháme znovu vykynout. Mezitím připravíme nádivky, posýpku a plechy. Babička má kulaté plechy (cca průměr 30 cm), které tence vymaže sádlem, protože těsto je dost tučné. Já si pořídila plechy na pizzu (také o průměru 30 cm), plechy mají děrované dno, které překrývám pečícím papírem.

Kynuté těsto rozdělíme na bochánky (cca 220 g), které opět necháme vykynout. Bochánky přendáme na plech a rozválíme malým jednoručním válečkem (rozťapkáme) od středu až po kraje plechu na tenko. Kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a na těsto rozetřeme nádivku (necháme asi 1/2 cm okraje). Nakonec posypeme posýpkou a dáme opět trochu kynout.

Troubu rozehřejeme na 200-250 °C a jednotlivé plechy s frgálama pečeme každý tak 6 minut, až jsou okraje dozlatova. Po vytažení frgála z trouby ještě potřeme lehce okraje sádlem. Po vychladnutí (nejlépe až večer) zalijeme koláče rozpuštěným máslem, ve kterém je rum a přidat trochu tresti a trochu vanilkového cukru (máslem nešetřit).

Hrušková nádivka: sušené hrušky namočit, povařit a nakonec jemně pomlít. Vývar z hrušek nevylijeme, později jej smícháme s pomletými hruškami. Nachystáme trochu jíšky: polohrubá mouka a olej (stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme do růžova). Jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které promícháme se švestkovými povidly (v poměru 2/3 : 1/3). Švestková povidla se přidávají hlavně kvůli tmavší barvě. Pokud jsou povidla tuhá, rozvaříme je předtím v kastrůlku, aby se to dobře spojilo. Nakonec do směsi přidáme dle chuti badyán, skořici a hřebíček (vše mleté - největší část koření tvorí badyán).

Pokud máte pouze čerstvé hrušky, udělejte si z nich povidla takto: doporučuji den předem hrušky odjadřincovat, neloupat, povařit do měkka. Poté hrušky scedíme, rozmixujeme a předáme na pekáč do trouby (cca 150 °C) vařím 3-4 hodiny. Po vystydnutí připravujeme nádivku podle výše uvedeného návodu (přidáme jíšku... atd.).

Osobně dělám frgále 4 (tj. z poloviční dávky) a zabere mi to 3 hodiny včetně upečení, a to mám povidla připravená (zamražená).

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 20 x
1
4.95 20 5 1
Kolik toho víte o kávě? Články z

Komentáře k receptu: Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí

Komentáře

  1. Dana   28.09.2016 | 9:02 | reagovat |

    Moc děkuji za recept, jsou fakt luxusní

  2. Napalsko   18.09.2016 | 16:59 | reagovat |

    Dělala jsem je poprvé v životě a doma měli velký úspěch. Jsou velmi výborné. Děkuji za super recept :-)

  3. Lenka   26.07.2016 | 15:26 | reagovat |

    Vynikající,vynikající opravdu jsem vděčná je tady zveřejněný :-) :-) :-)

  4. jasrdicko   03.12.2015 | 6:22 | reagovat |

    Mám několik receptů na frgály, tenhle je luxus, nic jiného už ani nezkouším, samozřejmě záleží i na vymíchaní těsta. :-))

  5. kamisek   10.07.2015 | 12:59 | reagovat |

    Něco tak výborného jsem dlouho nejedla...Díky... :-*

1 2 3 4 5 ... 7 ... 9 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy? Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy?
5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš 5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš
Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit! Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web