Autor:

Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

75 minut PT0H75M
Střední
Porce: 4
Těsto:
Hladká mouka 400 g
Hrubá mouka 200 g
Sůl 1 špetka
Moučkový cukr 120 g
Rozpuštěné máslo 120 g
Citronová kůra  
Mléko 150 ml
Droždí 30 g
Máslo
rozpuštěné (na pokapání)
 
Náplň:
Sušené hrušky 300 g
Sušená jablka 200 g
Cukr 150 g
Badyán  
Hnědý rum
(možno)
 
Drobenka:
Polohrubá mouka 250 g
Máslo 200 g
Moučkový cukr 200 g
Hnědý rum  
Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Koláče

Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky si připravte kvásek.
Přidejte jej k mouce se solí a zbylými surovinami a zpracujte na vláčné, nepříliš tuhé těsto. Po vykynutí těsto rozdělte na zhruba 4 díly. Na moukou posypaném vále vyválejte kulaté placky a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete připravenou náplní, posypte drobenkou smíchanou z uvedených surovin.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Ještě horké pokapejte rozpuštěným máslem s trochou rumu.
Na náplň uvařte všechno sušené ovoce ve vodě s kořením. Sceďte a umelte na masovém mlýnku. Podle potřeby zřeďte trochou vývaru, ve kterém se ovoce vařilo, a rumem.

Tip: Valašské frgály ale nemusí mít náplň pouze sladkou (používají se také tvaroh, povidla, mák či rozvařená jablka zahuštěná strouhaným perníkem). Velmi oblíbená a tradiční je též zelná náplň. Tu připravíte, když 500 g najemno nakrouhaného zelí spaříte a ve velmi malém množství vody podusíte doměkka s troškou soli. Pak přidáte zhruba 40 g másla, 50 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíte mletou skořicí, možná i malinko dosolíte, po vychladnutí ji nanesete na koláčové těsto a upečete.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1
Reklama
Francouzský jablečný koláč s mandlemi Jak zpracovat bohatou jablečnou úrodu? Články z

Komentáře k receptu: Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

Komentáře

  1. Ann   01.05.2016 | 10:20 | reagovat |

    Zelníky se ale na Valašsku dělají uplně jinak ;) zelí se nevaří, ale praží v troubě, po vychladnutí se nedává na povrch koláčů, ale dovnitř....

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chilli papričky: Jak je snadno vypěstovat i v panelákovém bytě Chilli papričky: Jak je snadno vypěstovat i v panelákovém bytě
Domácí pleťový peeling: Jak si ho vyrobit? Domácí pleťový peeling: Jak si ho vyrobit?
Origami jeřáb: Vyrobte si symbol dlouhověkosti Origami jeřáb: Vyrobte si symbol dlouhověkosti
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web