Uzený losos na grilu

30 minut PT0H30M
Snadné
Ingredience
Losos 500 g
Hnědý rum
třtinový
 
Mořská sůl
hrubozrnná
1 hrnek
Hnědý cukr 1/2 hrnek
Pepř mletý
čerstvě drcený
1 lžička
Uzený losos na grilu

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Grilování, Rybí

Osušený filet zbavený případných zbylých kostí namočíme na 15 minut do rumu kůží nahoru. Filet nemusí v rumu plavat, stačí na dně misky 0,5 centimetru. Misku s filetem umístěte do lednice.
Po 15 minutách filet opláchněte, osušte papírovou utěrkou a použitý rum z misky vylijte. Misku vytřete do sucha a připravte si marinovací směs, což není nic jiného než směs hrubozrnné mořské soli a hnědého cukru. Doporučený poměr je 2 díly soli a 1 díl cukru, ale můžete si ho upravit dle chuti. Na 500g filet dejte hrnek soli a půl hrnku cukru a navíc 1 lžičku čerstvě drceného pepře.
Na dno vysušené mísy, ve které se filet marinoval, vsypte třetinu této směsi a položte na ní filet kůží dolů. Zbytek směsi nasypte na filet a vklepejte jemně do masa. Mísu překryjte potravinářskou folií a nechte 4 hodiny marinovat v lednici.

Losos se často udí na dřevěných lupíncích na ryby a zeleninu z řady Best of Barbecue od Stevena Raichlena. K vyuzení postačí 1 hrnek lupínků. Postupem času si vyzkoušíte, zda chcete mít lososa více nebo méně uzeného a s množstvím lupínků budete experimentovat. Hrnek lupínků předem namočte na 1 hodinu do vody. Poté lupínky sceďte a nechte okapat.

Lososa po 4 hodinách vyjměte, opláchněte od směsi soli a cukru a osušte papírovou utěrkou. Rozpalte uhlí nebo brikety v komínovém startéru a gril připravte na nepřímé grilování.
Pro grilování budete také potřebovat hliníkovou misku, kterou umístíte doprostřed grilu. Brikety nebo uhlí vysypte po stranách grilu vedle misky a umístěte grilovací rošt do svojí polohy.
Filet umístěte na grilovací rošt doprostřed nad hliníkovou misku a na rozžhavené uhlí nebo brikety vhoďte okapané lupínky. Lososa grilujte při 200°C cca 20-30 minut.
Maso by mělo být na stisk prstem tuhé a jednotlivé svaly by se měly od sebe oddělovat.
Nemusíte se bát, že lososa ugrilujete „do sucha“; proto je na grilování tak oblíbený a hlavně výborně chutná.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1
Báječné recepty z hub Články z

Komentáře k receptu: Uzený losos na grilu

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nehubnete? Můžete si za to sama! Výmluvy, na které už to neuhrajete Nehubnete? Můžete si za to sama! Výmluvy, na které už to neuhrajete
Dcera Dády a Felixe Slováčka o tom, jak prožívá rozvod svých rodičů! Dcera Dády a Felixe Slováčka o tom, jak prožívá rozvod svých rodičů!
Tento týden v Ulici: Adriana vyhodí Eddieho z Coolny a znovu sáhne po drogách! Tento týden v Ulici: Adriana vyhodí Eddieho z Coolny a znovu sáhne po drogách!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web