Uzený losos na grilu

30 minut PT0H30M
Snadné
Ingredience
Losos 500 g
Hnědý rum
třtinový
 
Mořská sůl
hrubozrnná
1 hrnek
Hnědý cukr 1/2 hrnek
Pepř mletý
čerstvě drcený
1 lžička
Uzený losos na grilu

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Grilování, Rybí

Osušený filet zbavený případných zbylých kostí namočíme na 15 minut do rumu kůží nahoru. Filet nemusí v rumu plavat, stačí na dně misky 0,5 centimetru. Misku s filetem umístěte do lednice.
Po 15 minutách filet opláchněte, osušte papírovou utěrkou a použitý rum z misky vylijte. Misku vytřete do sucha a připravte si marinovací směs, což není nic jiného než směs hrubozrnné mořské soli a hnědého cukru. Doporučený poměr je 2 díly soli a 1 díl cukru, ale můžete si ho upravit dle chuti. Na 500g filet dejte hrnek soli a půl hrnku cukru a navíc 1 lžičku čerstvě drceného pepře.
Na dno vysušené mísy, ve které se filet marinoval, vsypte třetinu této směsi a položte na ní filet kůží dolů. Zbytek směsi nasypte na filet a vklepejte jemně do masa. Mísu překryjte potravinářskou folií a nechte 4 hodiny marinovat v lednici.

Losos se často udí na dřevěných lupíncích na ryby a zeleninu z řady Best of Barbecue od Stevena Raichlena. K vyuzení postačí 1 hrnek lupínků. Postupem času si vyzkoušíte, zda chcete mít lososa více nebo méně uzeného a s množstvím lupínků budete experimentovat. Hrnek lupínků předem namočte na 1 hodinu do vody. Poté lupínky sceďte a nechte okapat.

Lososa po 4 hodinách vyjměte, opláchněte od směsi soli a cukru a osušte papírovou utěrkou. Rozpalte uhlí nebo brikety v komínovém startéru a gril připravte na nepřímé grilování.
Pro grilování budete také potřebovat hliníkovou misku, kterou umístíte doprostřed grilu. Brikety nebo uhlí vysypte po stranách grilu vedle misky a umístěte grilovací rošt do svojí polohy.
Filet umístěte na grilovací rošt doprostřed nad hliníkovou misku a na rozžhavené uhlí nebo brikety vhoďte okapané lupínky. Lososa grilujte při 200°C cca 20-30 minut.
Maso by mělo být na stisk prstem tuhé a jednotlivé svaly by se měly od sebe oddělovat.
Nemusíte se bát, že lososa ugrilujete „do sucha“; proto je na grilování tak oblíbený a hlavně výborně chutná.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 0 (hodnoceno 0x)
Pikantní pečený bůček Tip na víkend: Oblíbené vepřové maso Články z

Komentáře k receptu: Uzený losos na grilu

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web