Škubánky s mákem

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg brambory
    • 1
      špetka sůl
    • 250
      g hrubá mouka
    • 200
      g sádlo
    • 150
      g mák
    • 200
      g moučkový cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Oškrábané brambory opláchneme ve vlažné vodě, překrojíme v půli, zalijeme vodou, osolíme a vaříme téměř doměkka. Vodu z brambor zpola scedíme, obrácenou vařečkou uděláme v bramborách několik otvorů, zasypeme hrubou moukou a pod poklicí necháme na mírném ohni vařit(pařit). Pak brambory rozšťoucháme a rozmícháme, aby bylo těsto hladké. Z takto připraveného těsta vykrajujeme noky lžící, kterou namáčíme v rozehřátém sádle, a klademe je na teplé talíře. Jednotlivé porce posypeme mletým mákem, moučkovým cukrem a omastíme rozehřátým sádlem.
Zařazení: Pokrmy Sladké Z brambor
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Iveta
    Iveta |

    12. 2. 2017 22:01

    Nerada kritiizuju - né že by byly špatné, to vůbec, ale jsou takové jemné jako bramborová kaše bez mléka.... tj.klasické šulánky to nejsou.... Určitě chuťově dobré, ale jsme zvyklí na něco jiného, tak se budu držet svého receptu....

  • Lidka
    Lidka |

    29. 1. 2017 14:06

    Maminka zbylým, opečeným škubánkům říkávala šusterky.

  • Pavel Martin
    Pavel Martin |

    22. 9. 2016 01:37

    Mám radost! Upřímně! "Pokecanda", málem zapomenutá, manželka mého spolužáka vzpomínala, že "škubánky s pokecandou" miloval její tatínek, který pocházel z Vysočiny. :-)

  • Pavel Martin
    Pavel Martin |

    22. 9. 2016 01:33

    :-) Jen to písmenko P se Vám tam dostalo nepatřičně, není to pucmouch, ale KUCMOCH, někdy méně správně kucmouch - viz: http://www.nulk.cz/ek-obsah/vestnik/html/knihy/vestnik11/texty/vest11-0300.htm ;-)

  • Jitka
    Jitka |

    27. 8. 2016 11:03

    Tyhle kombinaci znám od své maminky taky a dodnes to tak vaříme :-)

  • Jitka
    Jitka |

    27. 8. 2016 11:03

    Tyhle kombinaci znám od své maminky taky a dodnes to tak vaříme :-)

  • Trimila
    Trimila |

    13. 6. 2015 16:00

    Bezva recept. Delší dobu jsem škubánky nedělala, prostě jsem na ně zapomněla, tak jsem si potřebovala osvěžit paměť. Byly výborné! ;-)

  • MílaO
    MílaO |

    13. 6. 2015 15:52

    Výborný recept, škubánky byly jedna báseň. Delší dobu jsem je nedělala, tak jsem si potřebovala ověřit množství surovin. Byly jedna báseň. ;-)

  • naďa
    naďa |

    14. 5. 2015 21:38

    nikde jsem v příspěvcích nečetla recept na škubánky jak je dělala moje máma a jak je máme rádi celá rodina. Škubánky posypu nastrouhaným tvarohem a dost je osolím a mastím máslem. Tato zvláštní kombinace nám moc a moc chutná.

  • fri
    fri |

    17. 1. 2015 17:17

    ano .... palec nahoru, tak to mám i já rád :-)

  • Helena
    Helena |

    15. 11. 2014 12:18

    Já škubánky taky miluju,ale ve vesničce kde bydlím se spíš dělají rozmíchánky,to jsou uvařené brambory do měka a rozštouchané se smaženou cibulkou,když se k tomu dá jakékoliv kyselé mléko nemá to chybu :-)

  • Eda
    Eda |

    1. 10. 2014 05:00

    Víte co je to "pucmouch"? Ano, je to právě to těsto na škubánky. Moje maminka, vždy když dělávala škubánky, říkala: Kolik šťouchů do pucmouchu? Pět. Tak s Pánem Bohem holka jeď! .. že prý to znamenalo, že nevěsta umí vařit a mohla se vdávat. Škubánky miluji a navíc je zalévám teplým mlékem.

  • Eda
    Eda |

    1. 10. 2014 04:59

    Víte co je to "pucmouch"? Ano, je to právě to těsto na škubánky. Moje maminka, vždy když dělávala škubánky, říkala: Kolik šťouchů do pucmouchu? Pět. Tak s Pánem Bohem holka jeď! .. že prý to znamenalo, že nevěsta umí vařit a mohla se vdávat. Škubánky miluji a navíc je zalévám teplým mlékem.

  • Eda
    Eda |

    1. 10. 2014 04:58

    Víte co je to "pucmouch"? Ano, je to právě to těsto na škubánky. Moje maminka, vždy když dělávala škubánky, říkala: Kolik šťouchů do pucmouchu? Pět. Tak s Pánem Bohem holka jeď! .. že prý to znamenalo, že nevěsta umí vařit a mohla se vdávat. Škubánky miluji a navíc je zalévám teplým mlékem.

  • Eda
    Eda |

    1. 10. 2014 04:57

    Víte co je to "pucmouch"? Ano, je to právě to těsto na škubánky. Moje maminka, vždy když dělávala škubánky, říkala: Kolik šťouchů do pucmouchu? Pět. Tak s Pánem Bohem holka jeď! .. že prý to znamenalo, že nevěsta umí vařit a mohla se vdávat. Škubánky miluji a navíc je zalévám teplým mlékem.

  • Eda
    Eda |

    1. 10. 2014 04:56

    Víte co je to "pucmouch"? Ano, je to právě to těsto na škubánky. Moje maminka, vždy když dělávala škubánky, říkala: Kolik šťouchů do pucmouchu? Pět. Tak s Pánem Bohem holka jeď! .. že prý to znamenalo, že nevěsta umí vařit a mohla se vdávat. Škubánky miluji a navíc je zalévám teplým mlékem.

  • Eda
    Eda |

    1. 10. 2014 04:54

    Víte co je to "pucmouch"? Ano, je to právě to těsto na škubánky. Moje maminka, vždy když dělávala škubánky, říkala: Kolik šťouchů do pucmouchu? Pět. Tak s Pánem Bohem holka jeď! .. že prý to znamenalo, že nevěsta umí vařit a mohla se vdávat. Škubánky miluji a navíc je zalévám teplým mlékem.

  • Pavelka
    Pavelka |

    27. 9. 2014 17:50

    Chtěl sem se vrátit do dětských let, ale chutě se mi nějako změnily a teďka nechápu, že mi tohleto někdy mohlo chutnat.

  • petule
    petule |

    15. 9. 2014 10:16

    škubánky miluju uý od mala a stačí mě to jen s cukrem mák vubec nemusím :D :-)

  • Tonto
    Tonto |

    28. 7. 2014 09:16

    No co dodat, prostě skvělá klasika. Mňam.

  • manaser
    manaser |

    26. 5. 2014 21:09

    Pridal jsem do skubanku jeste povidla. Mnam.

  • Petr
    Petr |

    19. 3. 2014 14:08

    Babička je dělala se srouhaným perníken a byly výborné, možná i lepší jak s mákem ;-)

  • Astheart
    Astheart |

    8. 3. 2014 11:26

    :) A co pak máte k jídlu??? Brambory se strouhankou??? Fígl je v tom, že propařením brambor s moukou vznikne už uvařené bramborové těsto. :)

  • Helena
    Helena |

    23. 2. 2014 22:17

    Já melu mák v elektrickém mlýnku na kávu. ;-)

  • Moruše
    Moruše |

    29. 12. 2013 23:23

    Vodu slít DŮKLADNĚ všechnu, jen si při slívání část vody odleju do hrnečku. Pak důkladně rozšťouchám, ručním elektrickým hnětačem vypracuji dohladka. Pokud se mi zdají příliš tuhé, přidám odloženou vodu dle potřeby.

  • Jaromír
    Jaromír |

    12. 12. 2013 23:34

    Já se přežeru až je mi zle.

  • mamina
    mamina |

    15. 11. 2013 14:14

    když kupujete mletý mák, dejte si pozor na to, abyste si nekoupili mletou makovou směs, ta na sypání škubánků nebo nudlí není vhodná, nejlepší je čistý mletý mák

  • katuwu
    katuwu |

    15. 11. 2013 11:19

    Mletý mák prodávají i v Albertu, v sekci s oříšky ;-)

  • tady Hipík
    tady Hipík |

    17. 9. 2013 04:09

    hey rednecku, nejsi ztracený Mike ? :-)

  • emiliekubalová@seznam.cz
    emiliekubalová@seznam.cz |

    25. 5. 2013 12:56

    Všude je k dostání mletý mák,pokud nebydlíte někde v Tramtárii.

  • Monika
    Monika |

    20. 4. 2013 11:00

    Dneska se dá koupi už umletý mák - 200 g v jednom sáčku, měli by ho mít všude. ;-)

  • Marta
    Marta |

    17. 4. 2013 07:04

    V USA je mák k sehnání ve zdravé výživě, ale je hrozně drahý, 5 dkg vyšlo na 7 dolarů. Mlýnek jsem dceři dovezla, chtěla jsem i mák, ale to mi dcera rozmluvila. Mák je u nich skoro jako droga. Asi by to za problémy na celnici nestálo.

  • FL redneck
    FL redneck |

    7. 4. 2013 19:35

    Ahoj, usuzuji, ze jsi v USA jako ja. Tady je mak ke koupeni v polskych obchodech, je dost drahy a umlit se da v mlynku na kavu ;-)

  • Jana
    Jana |

    7. 4. 2013 13:31

    Babička byla na škubánky mistr! Nejčastěji se podávaly s mákem a cukrem, nebo strouhankou na sladko, :-P ale další varianta horké mléko a v něm škubánky :-P . Kdo mléko rád-mňamka. Brácha by se po nich utloukl. Večer ze zbytku těsta bývaly pečené na sádle

  • Ivca
    Ivca |

    23. 3. 2013 06:41

    Delal jste nekdo skubanky z bezlepkove mouky - jahlove, kukuricne, pohankove.. ? Povedly se?

  • Jarka.V
    Jarka.V |

    19. 3. 2013 10:57

    Zkuste místo máku nastrouhat pardubické perníčky.Tak to má ráda moje dcera :-)

  • Person
    Person |

    14. 3. 2013 20:30

    Doporučuji vyzkoušet vlažné, samotné se zakysanou smetanou. Moje nejoblíbenější varianta :)

  • BlueDream
    BlueDream |

    11. 3. 2013 20:57

    Ahoj, mák je dostupný v marketech Globus, Interspar i Lidl. Je mletý, někdy i s cukrem a balený ve 200 g sáčcích. Myslím, že jsem jej zahlédla balený v papírovém obalu-krabička. :-)

  • mariah
    mariah |

    8. 3. 2013 07:37

    fuuuuuuuuuuuj odporne jidlo buzeranty bili gadcovky chciply by ste tak bily hubi uple nenavidim ty :-| ty vase komantare :-[ j :-[ eee to je vyborny uvarim to rodinko a budeme to myt a tejden :-D chudaci vase detii O:-) chcipnete

  • olga-ninni henningwall
    olga-ninni henningwall |

    30. 1. 2013 17:19

    tak vám ty skubánky opravdu závidím,my totiz nemáme ke koupi mák...ani mlýnek...snad zacnu pestovat na zahrade a rozdrtím mezi kameny... :'( :'(

  • J.R.
    J.R. |

    24. 1. 2013 16:24

    VELMI DOBRY AKORAT ŠKUBANKY POLEVAM ROŘŠKVAŘENOU SLANINOU

  • Maruška
    Maruška |

    24. 1. 2013 11:30

    Mák se velmi snadno umele ve mlýnku na kávu - nástavec k mixéru ETA. Bez námahy. Dobrou chuť.

  • sissi
    sissi |

    24. 1. 2013 06:21

    Mletý mák jsem koupila jen jednou . Když jse si přečetla co vše je tam přidán - tak už nikdy !

  • ramona
    ramona |

    18. 1. 2013 14:43

    ... tak to bych souhlasila plně,až na to,že mletý mák dostanete už koupit a pak jej uskladníte v chladničce ... :-[ <:-)

  • Eva
    Eva |

    17. 1. 2013 17:39

    Recept na jihočeské šišky s mákem je jiný. Základem je škubánkové těsto, z něho se udělají šišky, ty se ale opečou na SÁDLE z obou stran,do zlatova, takže uvnitř jsou měkké, poté zasypou mletým mákem a zalijí medem. Je to kalorická bomba, ale neskutečně lahodná.

  • HelenaPa
    HelenaPa |

    27. 12. 2012 12:47

    A k nim dušená zelenina. To všichni milujeme.

  • vepe
    vepe |

    27. 12. 2012 11:55

    Na smažení dojde druhý den, pokud ještě zbydou :-P Křupavé placičky... <:-)

  • vepe
    vepe |

    27. 12. 2012 11:54

    Dělávám celkem pravidelně nesladkou variantu... abych nemusel mlít mák :) Na sladkou se na vykrajování a maštění hodí víc máslo, na moji nesladkou zase sádlo. Škubánky posypu strouhaným sýrem, omastím sádlem a připíjím acidofilní, kysané mléko, podmáslí. V dnešní době, kdy se dají koupit brambory všech varných typů, je na škubánky i kaši nejlepší používat varný typ C (škrobáky) ;-)

  • josef
    josef |

    18. 12. 2012 14:32

    Já,místo s mákem,je ze všech stran osmažím na sádle a jsou výborné.

  • Kar♥lina
    Kar♥lina |

    20. 7. 2012 12:15

    Jsou výborné :-) Zamilovala jsem si je <3

  • evelyna.x
    evelyna.x |

    8. 5. 2012 11:07

    Výborné, dělávala jsem je velmi dávno. A teď jsem na ně dostala chuť a nelituju moc chutnaly. :-)) :-)

  • adela
    adela |

    12. 4. 2012 10:06

    moc mi to chutnalo a rodině taky. mnela jsem strach ale pak ten strach zmizel a rodina mne pochválila. Moc skvělé (MNAM) :-D

  • Bu.blan
    Bu.blan |

    21. 2. 2012 17:31

    i

  • Bu.blan
    Bu.blan |

    21. 2. 2012 17:31

    i

  • Michaela
    Michaela |

    27. 1. 2012 18:55

    Výborné, ale když jsem viděla tu konzistenci toho "těsta" měla jsem strach, jak to ocení rodina. Nakonec to zmizelo raz, dva. Skvělé, chutnalo..!! ;-)

  • d
    d |

    23. 1. 2012 01:33

    :-\ :-)) to moja mama robi len s strohnkov oprazi hih

  • d
    d |

    23. 1. 2012 01:33

    :-\ :-)) to moja mama robi len s strohnkov oprazi hih

  • d
    d |

    23. 1. 2012 01:33

    :-\ :-)) to moja mama robi len s strohnkov oprazi hih

  • Simča S.
    Simča S. |

    19. 1. 2012 14:04

    No.... my taky čekáme..... akorát se nám zdá, že nějak dlouho....

  • Vlasta Novák
    Vlasta Novák |

    19. 1. 2012 12:35

    Opraveno. Víme o nich - čekám, až je vývoj opraví hromadně přes databázi.

  • Ladia
    Ladia |

    19. 1. 2012 08:25

    A že tu takových receptů je :-\

  • Simča S.
    Simča S. |

    19. 1. 2012 07:44

    :-D :-D :-D Nebo spíš :'( :'( :'( ???

  • recepty73
    recepty73 |

    18. 1. 2012 23:23

    ...halóóó ;-)

  • Simča S.
    Simča S. |

    15. 1. 2012 12:57

    Pročpak není u receptu vidět fotografie? Není sice moje, ale prostě mi to přijde škoda, když tu je, aby se nezobrazovala...

  • Marie
    Marie |

    24. 9. 2011 12:53

    Vařím je často ,muž je miluje ..a druhý den, když ovšem zbydou je opékám ..je to výborná záležitost:-)(používám pol.mouku jsou jemnější :-)

  • petronyla
    petronyla |

    24. 8. 2011 17:30

    Tento recept znám od babičky. Jako děti jsme škubánky milovaly! Babička používá hladkou mouku a škubánky kromě sypaného máku a másla polévá "pokecandou" - což jsou rozdušená jablíčka. Vyzkoušejte - je to vynikající kombinace ;-)

  • MartikK
    MartikK |

    13. 3. 2011 22:39

    Vynikající škubánky, i když prcek tomu moc nepřišel na chuť (a to většinou sní cokoli), takže je asi zase hned tak dělat nebudu :(

  • Monika
    Monika |

    4. 12. 2010 17:21

    právě jsem je dodělala....víc než po dvou letech...povedly se a byly dobré..moc..-))) :-)

  • Sylva P.
    Sylva P. |

    5. 3. 2009 07:24

    Tuhle dobrotu mi dělávala babička. No a já to naučila jíst moje děti. Dávám hladkou mouku a samozřejmě mák, cukříček a máslíčko.

  • Jana Ešnerová
    Jana Ešnerová |

    4. 2. 2009 13:28

    Pro začátečníky: věnujte dostatečný čas "rozšťouchání" a vymíchání škubánků... odmění se vám za to tím, že budou krásně hladké, nelepivé a bez kousků brambor

  • Kateřina Amasederová
    Kateřina Amasederová |

    12. 1. 2009 19:25

    Také jsou velmi dobré se směsí olivový olej a rozmačkaný česnek! Mňam:)

  • Martina Marťásek
    Martina Marťásek |

    15. 1. 2008 19:09

    Moooooc dobré to bylo :-))) Dávám jedničku :-)) Méně pracné než šišky , určitě si to brzy zopakujeme :-) Mouku jsem dala hrubou a vody nechala asi jen jednu třetinu a bylo to akorát :-) Jen soli jsem mohla přidat , ale příště už budu vědět :-))

  • Anonym
    Anonym |

    15. 1. 2008 08:23

    Také tomu říkáme kucmoch.Když se povedou jsou jemné nelepivé jen se rozplývají.A druhý den udělat placičky a opéct dorůžova na sádle.:-p.K tomu kysaná smetana s česnekem nebo jiný dresink či jen trocha nastrouhaného sýra.:-)PS

  • Hela -
    Hela - |

    10. 1. 2008 16:02

    Taky dělám s hladkou moukou, sleju všechnu vodu. udělám díry, nasypu do nich mouku a pak tu mouku zaleju slitou vodou, propařím, pak zamíchám. Kdysi byla o škubánkách taková říkanka, už si z ní pamatuju jenom ..kolik šťouchů do kucmouchu... Někde se totiž škubánkám říká kucmoch.Jinak všechny tyhle jídla, bramborou kaší, nastavovanou kaši atd. dělám zásadně ručním elektrickým šlehačem .

  • Máří
    Máří |

    10. 1. 2008 15:20

    Škubánky jsou u nás oblíbené jídlo, ale používám zásadně hladkou mouku - podle mé maminky, babičky i podle Kuchařky naší vesnice. Včera jsem je tedy zkusila z polohrubé (hrubá došla) a jsou takové méně hutné. Děti to tedy nepoznaly, ale mě víc chutnají ty tuhé a lepivé... Dělala jsem z 1,5 kg brambor, vodu sleju všechnu a 1/4 l pak vracím do hrnce. Na to mouku a propařovat aspoň 15 minut. Špatně propařené škubánky brzy zřídnou a jsou dost nechutné. A pak rozšťouchám úplně dohladka - to mám místo posilování. Kromě máku s cukrem a sádlem je dobrá i kombinace s máslem a strouhaným tvarohem a cukrem nebo na slano s osmaženou cibulkou.

  • Martina Marťásek
    Martina Marťásek |

    9. 1. 2008 13:15

    Jarko , Ivi , já jen četla ty dva komentáře , že při neslití vody je to moc řídké , tak zkusím udělat kompromis . Vyzkouším je o víkendu , tak mi držte palce , pak napíšu :-) Zkusím mák i jablíčka , strouhanku nechám na šišky :-)) Děkuji za rady i přání a přeji hezký den :-)

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    9. 1. 2008 11:29

    Martino, když slijete všechnu vodu, budou škubánky moc tuhé. Recept, respektive postup, se mi zdá v pořádku, na Vašem místě bych ho neměnila. Jako mladá holka jsem škubánky vařila, doma u našich jsme je mívali docela často a jak už jsem psala, s rozvařenými jablky. Teď mi to nikdo jíst nechce a občas se mi po nich stýská:-))

  • Ivana Samcová
    Ivana Samcová |

    9. 1. 2008 10:35

    Ahoj Marti, voda /část/ ti tam musí zůstat. Je potřeba pro to propařování a taky aby se to nepřipálilo. Opraženou strouhanku miluju, ale přiznám se, škubánky jím jenom s mákem. S ničím jiným jsem je nezkoušela. Šišky, to je něco jiného. Už se na ten koláč moc těším, díky. Marti, samozřejmě Tobě také vše nejlepší do nového roku, hodně štěstí, zdraví a spokojenosti a jak se říká i trochu toho pokakaného štěstíčka. Zdravím Ivana

  • Martina Marťásek
    Martina Marťásek |

    8. 1. 2008 20:25

    Tak takhle se dělají škubánky , hmmmm :-) Já dělávám jen bramborové šišky :-)) Tak já je tedy vyzkouším , ale tu vodu bych asi taky raději slila všechnu . . . :-)) A s osmaženou strouhankou smíchanou s cukrem a polité máslem budou určitě bezva - my mák neradi :-)) PS: Ivi , na ten koláč jsem nezapomněla , ale . . . :-(( A jinak Ti přeji hodně štěstí v Novém roce a koláč bude do konce měsíce - to je mé předsevzetí . . . :-))

  • Ivana Samcová
    Ivana Samcová |

    8. 1. 2008 17:50

    Ne, ty udělané škubánky se pak už nevaří. Protože brambory už byly předtím skoro uvařené a jak se pak zasypou moukou a nechá se to na velmi slabém ohni propařit, tak se to vlastně všechno udělá. Mamka mi říkala, že stačí tak 10 minut. Kdyby se stalo, že by bylo těsto husté, může se pak přidat trochu mléka. My nepoužíváme sádlo ale máslo. Sypeme jen mákem s cukrem. Nedáváme přímo na talíř , ale do mísy vykrojíme noky /jako jednu vrstvu/ zasypeme připraveným mákem s cukrem, můžeme pokapat hned máslem. Takto opakujeme další vrstvy, až máme plnou mísu a polijeme máslem. Z této mísy si pak odebíráme jednotlivé porce. Vím, že nevypadají pak tak hezky jak na této fotografii, ale je to velká mňamka.

  • Jana Remková
    Jana Remková |

    8. 1. 2008 09:14

    Ať se snažím,jak chci,tak nevím,jestli dobře chápu.Ty škubánky vykrojené tou lžící se už nevaří?Jen se dají na talíř a psypou se různě kdo co má rád?A to těsto se nemá pomačkat před tím,než tam dám tu mouku?Omlouvám se,nidy jsem to nevařila a moc bych to chtěla zkusit.Díky Jana

  • lifty
    lifty |

    5. 1. 2008 19:47

    I nám babička škubánky smažila, jako malé placičky a jedli jsme je se zavináčem nebo jinou kyselou rybou.

  • Karel Jahodac
    Karel Jahodac |

    21. 10. 2007 14:23

    Adéla si myslela, že je to nějaká tužší bramborová kaše nebo co, tak nás překvapil vzhled pokrmu, ale jinak moc dobrý.

  • Kateřina Dvořáková
    Kateřina Dvořáková |

    13. 7. 2007 09:13

    Já teda vodu slívám také všechnu. Když jsem je dělala před lety poprvé, držela jsem se přesně kuchařky - 1/2 vody slít... A byla z toho bramborová kaše :c)

  • Martin
    Martin |

    12. 7. 2007 20:53

    Jsme asi jedni z mála kdo slévá vodu všechnu.Mouku nevážíme a propařujeme 10-15.min.Starý babiččin recept.

  • Pavel
    Pavel |

    20. 4. 2007 10:55

    Dělám vetší množství těsta.Zbytek k večeři smažím asi 3cm.placky( jako brámboráky) Po osmažení z jedné strany sundavá tu usmaženou kurku a smažím znova dokola dokud to jde.Osmaženou kurku odkládám vedle na talíř a nestačím ani ochutnat jak to mi to berou pod rukama.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    31. 5. 2006 20:57

    Maminka nám je dělávala pokecané rozvařenými jablky. Nebyly vůbec suché a dusivé, jako bývají v jídelně:-))

  • Lenka
    Lenka |

    31. 5. 2006 17:03

    Škubánky vařila i moje prababička a měli jsme je naslano s uvařeným kyselým zelím a maštěné sádlem nebo rozškvařenou slaninou. Kdo chtěl, měl je nasladko s mákem.

  • Abies Alba
    Abies Alba |

    24. 5. 2006 17:49

    jarda dvorek: Stačí tak 15 minut.

  • jarda dvorek
    jarda dvorek |

    24. 5. 2006 15:34

    ...a pod poklicí necháme na mírném ohni vařit/pařit/. Ale jak dlouho?

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    27. 1. 2006 15:18

    U nás sa tomuto jedlu hovorí "džadky". Džad = žobrák.

  • Jitka Malinová
    Jitka Malinová |

    27. 1. 2006 14:12

    Mě babička učila dávat mouku hladkou a říkala tomu kucmouch. Brambory se uvaří do měkka, nechá se trochu vody na dně, zapráší se moukou a vařečkou se udělá " sedm šťouchů do kucmouchu". Přikryje se pokličkou a nechá se odpařit pára, která zpaří tu mouku. Pak se brambory rozšťouchají a udělý se lepivá kaše. Lžicí namočenou v másle se vykrajují škubánky, na talíři se posypou mletým mákem s cukrem, přelijí máslem a já mám ještě ráda horké mléko. Tak se to vařilo u nás na chrudimsku.

  • Iva
    Iva |

    27. 1. 2006 13:20

    Jsou výborné, takhle je já dělám taky, s mákem a sladké. Ale dobré jsou opečené na sádle, posolit a kyselá okurka, to je taky bašta. A nemusí být jen maso! Dobrou chuť.

  • Eva
    Eva |

    28. 5. 2005 13:01

    Taky jsou moc dobré se strouhaným tvarohem a nebo se strouhaným balkánským sýrem zalité trochou másla.

  • Ivana Auffahrtová
    Ivana Auffahrtová |

    25. 4. 2005 11:08

    Myslím si ,že než moukou je lepší posypat je opraženou strouhankou a polít máslem.

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    25. 4. 2005 09:33

    Je možné je posypat místo mákem, hladkou moukou nasucho dohněda opraženou, pocukrovat a polít máslem.

  • Martin
    Martin |

    24. 4. 2005 23:07

    Tradice skubanku trochu vymizela, ale je to vyborny a dnes uz pro mnohe ponekud zapomenuty pokrm. Je laciny a dobry. Zbyle jsou vyborne opecene na sadle.