Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb

Hodnocení:

Moje:

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 375
      g špaldová mouka
    • 125
      g ovesné vločky
    • sůl
    • 50
      g pšeničné klíčky
    • lněná semínka
    • sezamová semínka
    • dýňová semínka
    • jedlá soda
    • 500
      ml podmáslí
    • 1
      lžíce slunečnicová semínka
    • 1
      lžíce med + semínka dle chuti na posypání chlebového těsta před pečením

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Ideální je samozřejmě použít bio suroviny. Troubu předehřejeme na 220 °C. Mouku smícháme s vločkami, solí, sodou, klíčky a semínky. Přidáme podmáslí, med a zpracujeme vláčné těsto (5 minut ruční práce stačí). Formu na chléb vyložíme pečícím papírem, těsto přemístíme do formy, uhladíme povrch mokrou rukou, nožem vytvoříme tři zářezy napříč formou, posypeme semínky dle chuti (já mám nejraději dýňová a slunečnicová semínka).
2
Pečeme v troubě 20 minut, poté snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme 25-30 minut. Díky medu a podmáslí je chléb opravdu tmavě hnědý, nebojte se, nepálí se. :-) Ještě teplý chutná fantasticky. Vychladlý ale též, je kyprý a nadýchaný.
3
Výhody špaldové mouky oproti pšeničné snad nemusím zmiňovat...
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Dáša
    Dáša |

    31. 12. 2016 17:57

    žádné kvasnice :-\

  • mikhail911
    mikhail911 |

    23. 11. 2015 22:11

    vymenil jsem klicky za pohankovou mouku a fakt se chleba povedl, jen trvalo dyl (celkem cca hodinu) nez se propekl

  • Lenka
    Lenka |

    15. 5. 2015 16:45

    Byl vynikající... :-)

  • MartinV
    MartinV |

    7. 3. 2007 21:27

    Do podobného chleba přidávám i trochu pohankové mouky, je báječný :-)