Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb

Střední
Ingredience
Špaldová mouka 375 g
Ovesné vločky 125 g
Sůl  lžička
Pšeničné klíčky 50 g
Lněná semínka  lžíce
Sezamová semínka  lžíce
Dýňová semínka  lžíce
Jedlá soda  lžička
Podmáslí 500 ml
Slunečnicová semínka 1 lžíce
Med
+ semínka dle chuti na posypání chlebového těsta před pečením
1 lžíce
Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb

Postup přípravy:

Ideální je samozřejmě použít bio suroviny. Troubu předehřejeme na 220 °C. Mouku smícháme s vločkami, solí, sodou, klíčky a semínky. Přidáme podmáslí, med a zpracujeme vláčné těsto (5 minut ruční práce stačí). Formu na chléb vyložíme pečícím papírem, těsto přemístíme do formy, uhladíme povrch mokrou rukou, nožem vytvoříme tři zářezy napříč formou, posypeme semínky dle chuti (já mám nejraději dýňová a slunečnicová semínka).

Pečeme v troubě 20 minut, poté snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme 25-30 minut. Díky medu a podmáslí je chléb opravdu tmavě hnědý, nebojte se, nepálí se. :-) Ještě teplý chutná fantasticky. Vychladlý ale též, je kyprý a nadýchaný.

Výhody špaldové mouky oproti pšeničné snad nemusím zmiňovat...

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
2+
4.5 2 5 1
Reklama
Pečené kuřecí kousky na medu Leden mnoha chutí Články z

Komentáře k receptu: Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb

Komentáře

  1. Dáša   31.12.2016 | 17:57 | reagovat |

    žádné kvasnice :-\

  2. mikhail911   23.11.2015 | 22:11 | reagovat |

    vymenil jsem klicky za pohankovou mouku a fakt se chleba povedl, jen trvalo dyl (celkem cca hodinu) nez se propekl

  3. Lenka   15.05.2015 | 16:45 | reagovat |

    Byl vynikající... :-)

  4. MartinV   07.03.2007 | 21:27 | reagovat |

    Do podobného chleba přidávám i trochu pohankové mouky, je báječný :-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chilli papričky: Jak je snadno vypěstovat i v panelákovém bytě Chilli papričky: Jak je snadno vypěstovat i v panelákovém bytě
Domácí pleťový peeling: Jak si ho vyrobit? Domácí pleťový peeling: Jak si ho vyrobit?
Origami jeřáb: Vyrobte si symbol dlouhověkosti Origami jeřáb: Vyrobte si symbol dlouhověkosti
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web