Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 6x
1 1 5
Autor:

Pražský koláč

90 minut
Střední
Těsto
Hladká mouka 250 g
Polohrubá mouka 250 g
Bílý jogurt 250 g
Cukr krupice 3 lžíce
Vejce 1 ks
Droždí 30 g
Mléko 150 ml
Sůl 1 špetka
Ingredience
Vejce
na potření
1 ks
Na žmolenku
Cukr krupice 120 g
Hrubá mouka 200 g
Máslo 120 g
Skořicový cukr 2 lžíce
Na krém
Mléko 200 ml
Vanilkový cukr 1 balíček
Škrobová moučka 1 lžíce
Moučkový cukr 3 lžíce
Máslo
studené
100 g
Smetana ke šlehání 500 ml
Pražský koláč

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Koláče

Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte mléko s trochou soli, v míse smíchejte mouku, cukr, bílý jogurt a vejce, vlijte vzešlé droždí a vařečkou zpracujte vláčné těsto, nechte v míse přikryté utěrkou asi 45 minut kynout na teplém místě.
Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C, z vykynutého těšta utvořte dva kulaté koláče, přeneste je na vymaštěný plech a nechte ještě asi 10 minut kynout.
Do misky vsypte hrubou mouku a cukr na žmolenku, přidejte máslo nakrájené na kousky a nejlépe pomocí prstů směs zpracujte na drobečky, povrch koláčů potřete rozšlehaným vejcem, posypte žmolenkou i skořicovým cukrem a pečte asi 20 minut do zlatova.
Mezitím vlijte do kastrolu mléko, 2 lžíce si nechte stranou, vsypte moučkový i vanilkový cukr a máslo nakrájené na kousky, za stálého míchání rozpusťte.
Ve 2 lžících mléka rozmíchejte škrob a vlijte ho k horkému mléku, stále míchejte a nechte jednou přejít varem, až krém zhoustne, kastrol sejměte z ohně a krém dejte vychladnout.
Smetanu ušlehejte tak, aby měla pevné špičky, a pak ji opatrně vetřete do krému.
Koláče nechte trochu vychladnout, pak je rozřízněte a naplňte krémem. Pokud se vám nechce připravovat krém, můžete si místo něho udělat třeba vanilkový pudink

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Oznámkujte recept jako ve škole 1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 6x)
Reklama
Mirabelky s piškotovou drobenkou Kouzelné dezerty ve skle Články z

Komentáře k receptu: Pražský koláč

Komentáře

  1. lada   24.03.2013 | 14:24 | reagovat | závadný

    Ahojky, právě jsem to zkusila a souhlasím s Dobrou.Myslím si, že tam šlehačka nemá co dělat.Zkusím to příště jen cukr, vařený puding, tučný tvaroh a kapka rumu. Ve Světozoru je ten krém neskutečně lehký.

  2. pekařka   17.03.2013 | 21:45 | reagovat | závadný

    Drobná oprava k receptu - droždí nikdy nemá být v přímém kontaktu se solí (při kynutí). Osolte mouku, do které dáte vzešlý kvásek.

    1. Simča S.   19.09.2014 | 12:05 | reagovat | závadný

      Také mne to zaujalo, já bych do mléka na vzejití kvásku dala spíš 1 - 2 špetky cukru...
      Ale vím, že už jsem viděla pár receptů, kde bylo uvedeno přímo rozetřít droždí se solí, proto se ptám odborníků: "proč nemá droždí přijít do přímého kontaktu se solí?"

  3. Dobra   11.11.2012 | 20:19 | reagovat | závadný

    Koláč se nedá vůbec srovnat s tím který prodávají ve Světozoru, vsadím boty,že v krému je alespoň trochu tvarohu - tento krém je bez chuti a celý koláč tak ztrácí na kvalitě

  4. Estee   07.08.2011 | 14:29 | reagovat | závadný

    je to dobré, ale já to měla málo sladké:-(...a nakynulo to do neskutečných rozměrů a to jsem měla 4 bochánky..příště přidám více cukru a bochánků udělam alespoň 12:-D

  5. Zita Matejkova   19.11.2010 | 11:47 | reagovat | závadný

    Tento koláč je výborný, ale těsto dělám ze 100 ml mléka a 200 ml zakysané smetany. Krém je vynikající z pudinku, tvarohu a šlehačky: uvařím pudink v 300ml mléka, vychladlý smíchám s tvarohem a ušlehanou šlehačkou se ztužovačem, cukr podle své chuti. Za 1

    1. sisi   03.06.2013 | 10:49 | reagovat | závadný

      hm, tvoj krémik sa mi hodne pozdáva, musím si ho uložiť

1 2 3 4 Další

Přihlášení

zapoměl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Jak aktivovat svůj účet

Pokud již máte účet v předchozí verzi webu, přihlašte se pomocí svých původních přihlašovacích údajů. Při prvním přihlášení Vás web vyzve k nové registraci, pomocí které se aktivuje Váš účet. Po aktivaci účtu se již budete přihlašovat pomocí emailu a hesla.

Jak aktivovat svůj účet?

Další weby Mladé fronty

Dialog
X