Jablečný (hruškový) hřích - dort

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto na formu 22 cm:
    • 100
      g máslo nebo Hera (změklé)
    • 80
      g cukr krupice
    • 1
      lžíce vanilkový cukr
    • 1
      lžička skořice - mletá
    • 2
      ks vejce
    • 100
      g hladká mouka
    • 0,5
      balíček prášek do pečiva
    • mléko dle potřeby (cca 2 lžíce)
    • 2
      lžíce mandlové lupínky - loupané
    • 1
      lžíce skořicový cukr
    • tuk
  • Ovocná náplň:
    • 400
      g jablka nebo hrušky
    • 40
      g cukr
    • 2,5
      dl voda
    • 1
      ks vanilkový pudink necelý
    • 2
      lžíce citronová šťáva
    • 1
      lžička citronová kůra (není nutné)
  • Smetanová náplň:
    • 250
      ml smetana ke šlehání 33 %
    • 1
      lžíce vanilkový cukr
    • 1
      ks ztužovač šlehačky pokud máme smetanu s nižším obsahem tuku než 33%, jinak nemusí být

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Vejce utřeme s cukry do husté pěny, přidáme skořici, změklé máslo, mouku s práškem do pečiva a podle hustoty těsta i trochu mléka. Těsto není řidké, spíše se musí nechat do formy zlehka rozetřít. Uhlazené těsto ve formě posypeme mandlovými lupínky a skořicovým cukrem. Takto připravené dáme do předehřáté trouby péct na střední teplotu dozlatova, po vychladnutí prokrojíme a naplníme nejprve jablečnou (hruškovou) náplní a pak ušlehanou smetanou, zaklopíme a dáme do chladna proležet.
2
Náplň: Oloupaná jablka nebo hrušky dáme do kastrolu společně s citronouvou šťávou(kůrou), cukrem a 1,5 dcl vody krátce povařit. V 1 dcl vody rozmícháme pudink a vmícháme ho do jablek(hrušek), provaříme a naneseme na spodní díl korpusu, necháme zchladnout.
3
Smetanová náplň: Smetanu vyšleháme s cukrem(ztužovačem) do tuha a šlehačkou potřeme jablečnou(hruškovou) náplň a vrchním dílem mandlového korpusu přiklopíme.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Marie Hladká
    Marie Hladká |

    28. 2. 2017 12:16

    Nezbývá než poděkovat za recept, protože dort je vážně úžasný hřích. Děkuji.

  • zu.chy.
    zu.chy. |

    8. 3. 2016 14:22

    jednoduchy,jemny,senzacni <3

  • Řeřichová
    Řeřichová |

    13. 7. 2015 09:21

    Vynikající.Vláčný a jemný.

  • Veronika Zahajská
    Veronika Zahajská |

    11. 10. 2014 17:20

    To je taaaaaaaakdoooooooobrý!!!!!!!!!! Děkuji vám za skvělý receptík.

  • sofinka
    sofinka |

    12. 2. 2013 12:48

    ten fakt nemá chybu <:-)

  • Školová
    Školová |

    24. 10. 2012 19:36

    Moooc dobré a taky snadné, dělala jsem do teflonového pekáčku a dortovou formu si co nejdřív pořídím :)

  • mamina
    mamina |

    16. 8. 2012 18:28

    takhle bychom hřešily dost často :-)) <3 , dort je skvělý a po dlouhé době jsem opět použila formu na dorty :-)) , díky

  • Barková Eva
    Barková Eva |

    10. 1. 2012 19:53

    Já dělala taky jablečný hřích. Jablek máme dost a v takové podobě jsou prudce žravé. :-*

  • Lenka Krňáková
    Lenka Krňáková |

    31. 10. 2011 08:00

    Naprosto úžasná záležitost!!!!!!!!!!!! S hruškama taky určitě vyzkouším.