Autor:

Povidlové knedlíky kynuté - bez vajec

Snadné
Porce: 5
Ingredience
Polohrubá mouka 600 g
Vanilkový cukr 1 ks
Sůl
- špetka
 
Droždí 30 g
Vlažná voda
cca 300 -
320 ml
Švestková povidla
nebo jablečná, hrušková, cca
500 g
Dále dle chuti
Perník na strouhání  
Zakysaná smetana  
Hrudkovitý tvaroh
nebo tvrdý tvaroh
 
Rozpuštěné máslo  
Mák mletý  
Skořice - mletá  
Moučkový cukr  
Povidlové knedlíky kynuté - bez vajec

Postup přípravy:

Mouku nasypeme do mísy a promícháme se špetkou soli. Uprostřed mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zasypeme vanilkovým cukrem a zalijeme cca polovinou vlažné vody (ne horké!) a mírně promícháme na řidší kašičku. Z droždí necháme vzejít kvásek, pak přilijeme zbylou vodu a vše promícháme v hladké těsto, které necháme v teple, v míse zakryté utěrkou cca 35-40 minut kynout.
Pak těsto opět propracujeme na pomoučněném stole a rozdělíme ho na cca 20 stejně velkých dílků, které plníme do středu těsta plnější lžičkou povidel, pevně kraje spojíme k sobě a knedlíky klademe na pomoučněný stůl, kde je necháme ještě krátce (10-13 minut) kynout.
Knedlíky házíme do vroucí vody (nejlépe na dvakrát - nabudou!), po vyplavání opatrně promícháme a vaříme cca 5 minut. Během vaření ještě jednou opatrně promícháme. Poté všechny knedlíky vyndáme cedníkem a IHNED propícháme vidličkou nebo jehlicí, aby z nich vyšla přebytečná pára a nesrazily se. Hotové dáme do mísy, posypeme moučkovým cukrem nebo zakapeme máslem, aby se k sobě neslepily.

Podáváme dle chuti přelité máslem, posypané mákem, skořicí, strouhaným perníkem nebo moučkovým cukrem. Knedlíky můžeme přelít zakysanou smetanou nebo slazeným bílým jogurtem, posypat rozdrobeným olešnickým tvarohem...

Těsto můžeme ochutit i citronovou kůrou.

Pokud máme povidla příliš tekutá, zahustíme je strouhaným perníkem nebo rozdrobenými piškoty.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 2x)
Jablíčka v těstíčku s vanilkovou omáčkou Oblíbené ingredience na zahřátí Články z

Komentáře k receptu: Povidlové knedlíky kynuté - bez vajec

Komentáře

  1. Jitka Radová   15.11.2016 | 9:48 | reagovat | závadný

    Udělala jsem manželovi radost a po dlouhé době byly sladké knedlíky.Ty byly!

  2. Vendula   26.02.2016 | 15:17 | reagovat | závadný

    Sice byly naplánované palačinky, ale po shlédnutí tohohle receptu jsem je odložila na příště. Teď už jsme po o. a knedlíky byly absolutně :-* . Měla jsem trochu strach, aby povidla natekly ven, ale dobrý. Vřele doporučuji, knedlíky byly jak peříčko a za pár kaček jsme se najedli jak na nejlíp to šlo. Povidla totiž milujeme všichni.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web