Autor:

Povidlové buchty

40 minut PT0H40M
Střední
Ingredience
Mouka
(hladká, polohrubá nebo hrubá)
500 g
Sůl 1 špetka
Droždí
(čerstvé)
21 g
Cukr krupice 60 g
Mléko
(lehce ohřáté)
200 ml
Žloutek 3 ks
Máslo
(50 g na potírání)
150 g
Citronová kůra
(z jednoho citrónu)
1 ks
Na náplň
Povidla
(nebo jakákoliv oblíbená nádivka)
 
Povidlové buchty

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Buchty

1.

Do mísy prosejte mouku (z hladké budou buchty jemnější, z hruběji mleté nadýchanější) se solí. Uprostřed vytvořte důlek, vsypte do něj asi třetinu cukru, citronovou kůru, rozdrobte droždí (nebo vsypte sušené) a zalijte je většinou mléka. Mléko nesmí být horké, protože by kvasnice zahubilo a těsto by vám pak vůbec nevzešlo.

2.

Hnětacími metlami (nebo vařečkou) pak promíchávejte tekutý střed s moukou. Postupně přidávejte zbylý cukr, jeden po druhém žloutek, přilijte vlahé rozpuštěné máslo (to můžete nahradit také kvalitním rostlinným olejem) a zbylé mléko tak, aby vzniklo pružné polotuhé těsto, které se nelepí ani na hnětací metly, ani na mísu.

3.

Povrch těsta lehce poprašte trochou mouky a zakryté nechte kynout na teplém místě stranou průvanu, až přibližně zdvojnásobí svůj objem. Chcete-li mít opravdu nadýchané těsto, můžete je po prvním vykynutí propracovat ještě jednou a nechat znovu vykynout.

4.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál nebo pracovní plochu, vytvořte z něj válec a ten pak rozdělte na 12 až 15 kousků. Ty pak rozprostřete na placičky, plňte je povidly nebo marmeládou a tvořte z nich buchty, tedy jakési oválné bochánky. Těsto můžete také rozválet, nakrájet na čtverečky, do středu dát náplň a rohy spojovat jako balíček.

5.

Buchty skládejte těsně k sobě do zapékací mísy nebo pekáče. Každou jednotlivě potřete rozpuštěným máslem (nebo je v něm můžete tak, jak vidíte na obrázku, celé omočit) a pak je nechte jestě asi 20 minut kynout. Omočením v tuku se povrch těsta zatáhne a jednotlivé buchty se k sobě nespečou.

6.

Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, až buchty na povrchu zpevní, vyběhnou a krásně a lákavě zezlátnou. Nechte je trochu vychladnout ve formě na mřížce a vlažné je posypte směsí moučkového a vanilkového cukru.



Know-how

* Kynuté těsto je kypřeno kvasnicemi (droždím), ať už čerstvými, nebo v sušeném stavu. Po upečení je nadýchané, s charakteristickou drožďovou vůní. Podle definice, resp. poměru surovin a postupu přípravy se dělí na lehké, těžké a třené. Lehké kynuté těsto se peče vytvarované na plechu a lze ho plnit jako v případě buchet. Těžké kynuté těsto má větší obsah tuku a pečou se z něj hlavně vánočky, mazance nebo vánoční štoly.

* Všechny suroviny je třeba připravit předem, aby měly pokojovou teplotu. Nejdříve se připravuje kvásek (droždí, lžička cukru a vlažné mléko). Pokud přidáte i trochu mouky, bude kvásek lépe kynout. Pak nechte kvásek na teplém místě vzejít.

* Všechny suroviny smíchejte dohromady. Rozpuštěný tuk, který nesmí být příliš horký, přidávejte ho nakonec. To proto, že mouka se skládá z drobných zrníček, která nejdříve musí nasáknout tekutinou. Pokud byste jako první přidali tuk, zrníčka mouky by se jím obalila a tekutina by do nich nemohla prostoupit. To by způsobilo špatné bobtnání mouky a těsto by bylo málo pružné.

* Péci začínejte v již vyhřáté troubě a po krátkém zapečení teplotu můžete zmírnit. Vyšší počáteční teplota je důležitá pro rychlé ukončení procesu kynutí, jinak by výrobek mohl v troubě ještě příliš vykynout a pak zpětně klesnout.


Galerie + Reklama ...

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 13 x
1
4.85 13 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 13x)
Ořechová miminka Milujeme vánoční cukroví - díl II. Články z

Komentáře k receptu: Povidlové buchty

Komentáře

  1. Petra   15.09.2016 | 20:24 | reagovat | závadný

    Přidala jse trochu mléka, másla, těsto mi kynulo 6 hodin, ale bezva, je to moc dobré, mám radost, budu opakovat.

  2. adriama   23.05.2016 | 0:01 | reagovat | závadný

    dobry kolik ml oleje? dekuji zitra bych chtela vyzkouset ale newim kolik ml oleje :-\

    1. ma   25.05.2016 | 21:59 | reagovat | závadný

      dala bych 1 dcl + něco na pomazání buchet zvlášť

  3. to je jedno   14.03.2016 | 19:22 | reagovat | závadný

    Bohužel ale nekyne mi těsto. Co mám dělát? pros porad´te mi :-( :-)

    1. ma   18.05.2016 | 14:29 | reagovat | závadný

      Nevzešly správně kvasnice nebo něco bylo moc teplé nebo kyne moc pomalu? Když potřebuji, aby mi těsto vykynulo docela rychle, vytopím si troubu na 100°C. Mísu s těstem a utěrkou zavřu dovnitř, kyne tam moc dobře.

  4. Suzi   11.03.2015 | 22:59 | reagovat | závadný

    Zdravím,
    buchty jsou výborné jen jsem se trochu prala s plynovou troubou,ale žůžo labůžo :-)

  5. Lukáš   30.07.2014 | 17:16 | reagovat | závadný

    Moc moc moc dobré buchty, normalne nekomentuji recepty ,ale tohle si opravdu zaslouži pochavalu :) diky za recept :)

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web