Pomerančový dort

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 150
      g hladká mouka
    • 150
      g mleté mandle
    • 2
      lžička prášek do pečiva
    • 3
      ks vejce
    • 100
      g cukr
  • Pomerančový základ
    • 2
      ks pomeranč
    • 400
      ml voda
    • 350
      g cukr
  • Krém
    • 100
      g cukr
    • 100
      g máslo
    • 8
      ks žloutek
    • šťáva a kůra z 1 pomeranče a 1 citronu

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Pomeranče vydrhneme a nakrájíme na půlcenimetrové plátky, zalijeme vodou, přidáme cukr a necháme asi půl hodiny táhnout na mírném ohni. Formu na dort vymažte máslem, dno vyložte papírem a na dno rozložte ty nejhezčí plátky pomeranče.
2
Zbytek pomerančů sceďte a rozmixujte na jemný krém. Pak rozšlehejte vejce s cukrem na hustý krém, přidejte rozmixované pomeranče, velmi opatrně také přidejte ostatní přísady. Nalijte do formy a pečte. Nechte vychladnout ve formě a pak vyklopte. Pomeranče musí být navrchu. Ten je krásný, že?!
3
A teď krém. Ve vodní lázni prošlehejte žloutky a přecezenou šťávu z citrusů. Nechte vychladnout. Pak ušlehejte máslo s cukrem a nastrouhanou kůrou a pomalu zašlehávejte vaječný krém. Dort dvakrát prokrojte, každé patro zakapte sirupem z pomerančů, natřete krémem a slepte. Nakonec sirupem zalijte i povrch dortu. Nechte alespoň tři hodiny zaležet v chladu.
Zařazení: Moučníky

Komentáře k receptu

  • ivana madrova
    ivana madrova |

    5. 3. 2007 23:27

    Je tam i kůra a vůbec to nevadí, jen si dejte pozor na semínka, ta jsou hořká.

  • Majklina
    Majklina |

    3. 3. 2007 12:35

    Zní to lákavě ale opravdu je tam i ta kůra z pomerančů?Nebo jsem to špatně pochopila?

  • Andra
    Andra |

    28. 2. 2007 13:09

    Už recept vyzerá dobre. Ešte neviem kedy, ale určite čoskoro vyskúšam. Thanks

  • Ifča
    Ifča |

    27. 2. 2007 22:09

    To Andra:Vyložila jste si to dobře, sirup z pomerančů je ta voda, ve které se pomeranče vařily. Žloutky jsem šlehala se sirupem, dala jsem jen půl cukru. Je třeba ve vodní páře šlehat i 30 minut, ale nemusíte stále šlehat. Rozhodně však krém neopouštějte tak, že byste odešla z kuchyně :). Dort zalít sirupem není přesné, myslí se pokapat. A pomeranče na povrchu neoschly ani za 2 dny (kousek jsem schovávala pro syna, jinak bych to nemohla ověřit - dort byl rychle sněden). Je moc dobrý, neobvyklý, svěží :)

  • Andra
    Andra |

    27. 2. 2007 13:35

    "Táhnout na mírném ohni" znamená trochu povariť? Plátky pomarančov, ktoré dáme na dno formy sú tie "povarené"? Ako dlho asi šľaháte žĺtky nad parou? Nezrazí sa tá hmota po pridaní šťavy z citrusov? Predpokladám, že sirup z pomarančov je voda s cukrom, v ktorej sa varili pomaranče. Nechápem to zaliatie torty sirupom. Akým množstvom? Neobsušía sa tie pomaranče na povrchu? Viem, veľa otázok naraz, aj moja dcéra by to povedala... ospravelňujem sa.. :)