Podzimní jablečný (hruškový) koláč s drobenkou

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 400
      g polohrubá mouka
    • 1
      lžíce citronová kůra
    • sůl - na špičku nože
    • 2
      lžíce moučkový cukr
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      kostka droždí - větší polovina
    • 1
      lžička prášek do pečiva - vrchovatá
    • 2
      ks žloutek
    • 4
      lžíce hnědý rum
    • 100
      ml olej
    • 300
      ml mléko
  • Drobenka
    • 140
      g polohrubá mouka
    • 140
      g cukr krupice
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 100
      g máslo změklé
  • Náplň
    • 1
      kg jablka nebo hrušky - oloupaná, bez jadérek
    • 2
      hrst rozinky
    • hnědý rum
    • 2
      hrst vlašské ořechy - nasekané
    • 2
      hrst kokos
    • skořice - mletá
    • citronová šťáva z jednoho citronu
    • 5
      lžíce olej na vymazání plechu 4 -

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Těsto: do mísy si dáme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutky, rum, moučkový cukr a rozdrobené droždí. Přilijeme asi 100 ml mléka, trochu promícháme a necháme vzejít kvásek. Pak do mouky nasypeme citronovou kůru, sůl, prášek do pečiva, vanilkový cukr a do kvásku olej a zbylé mléko. Vše řádně promícháme, čím déle tím lépe, protože mícháním naženeme do těsta vzduch.
2
Těsto přendáme na plech s olejem, ruce si namočíme do oleje a rovnoměrně ho rozprostřeme po dně. Těsto je řidší než klasické kynuté, ale pokud máme mastné ruce, jde to dobře.
3
Jablka nebo hrušky pokrájíme na kousky a pokapeme citronovou šťávou. Na těsto nasypeme na kostičky pokrájená jablka nebo hrušky, posypeme skořicí dle chuti, přidáme rozinky předem namočené v rumu (není nutné), nasekané ořechy nebo kokos. Celý koláč pak posypeme drobenkou a BEZ kynutí dáme péct do předehřáté trouby (180°C) dozlatova.
4
Po upečení necháme zchladnout, nakrájíme a podáváme.
5
Drobenka: všechny ingredience společně v míse promícháme a mezi prsty užmouláme drobenku.
6
Těsto před posypáním jablky nebo hruškami můžeme potřít povidly nebo slazeným tvarohem.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Tůmová
    Tůmová |

    9. 1. 2017 10:17

    Skvělý recept. Děkuji

  • indianek
    indianek |

    30. 5. 2016 01:39

    Opravdu ten nejlepsi ovocny kolac. Delam z podobneho receptu, lite kynute testo, ke konci testo chvilku promicham elektrickyma metlama a po vyliti testa na pekac ho necham chvili vykynout.

  • indianek
    indianek |

    30. 5. 2016 01:39

    Opravdu ten nejlepsi ovocny kolac. Delam z podobneho receptu, lite kynute testo, ke konci testo chvilku promicham elektrickyma metlama a po vyliti testa na pekac ho necham chvili vykynout.

  • Leanne
    Leanne |

    17. 12. 2015 17:36

    Vynikající koláč, děkuji za super recept.

  • Kamča
    Kamča |

    16. 9. 2015 13:02

    J e v ý b o r n ý :-*

  • Jesterka09
    Jesterka09 |

    16. 5. 2015 11:24

    Jedna z největších dobrot co jsem jedla.. Buchta je vláčná a velice chutná. Všem moc DOPORUČUJI!!

  • sajik31
    sajik31 |

    28. 12. 2014 01:48

    Recept ,,BÁJEČNÝ " prostě BOMBA. Autorce děkuji.

  • sajik31
    sajik31 |

    28. 12. 2014 01:48

    Recept ,,BÁJEČNÝ " prostě BOMBA. Autorce děkuji.

  • sajik31
    sajik31 |

    28. 12. 2014 01:48

    Recept ,,BÁJEČNÝ " prostě BOMBA. Autorce děkuji.

  • sajik31
    sajik31 |

    28. 12. 2014 01:45

    Tento recept jsem dělala prvně, musím poděkovat aotorce. Je ,, BOŽSKÝ" a to už peču a vařím s láskou spoustu let. :-)

  • Saruska
    Saruska |

    28. 12. 2014 01:39

    Tento koláč jsem dělala prvně, jelikož mi zbylo dost hrušek ( bohužel jsem si myslela, že je mohu skladovat jako jablka - přes zimu ). Koaláč je ,, BOMBA ", lepší jsem nejedla a to jsem výborná kuchařka a ráda peču již vařím, dosta dlouho. ( kolik, radši uvádět nebudu :-) . Recept řadím mezi mé oblíbené a autorce moooc děkuji. 8-)

  • Denisa
    Denisa |

    28. 4. 2014 17:24

    Skvělý koláč, doporučuji.

  • Tomanová
    Tomanová |

    14. 2. 2014 07:39

    Vynikající koláč, z těsta jsem měla trochu strach, ale je to v pořádku a bez chyby. Děkuji <:-)

  • lenkara
    lenkara |

    7. 11. 2013 13:44

    Je opravdu vyborny. Upekla jsem presne tak, jak je zde popsano.

  • Alena
    Alena |

    24. 10. 2013 07:07

    Vybírám koláč na víkend, ale tenhle koláč musím nejdřív pochválit. Žádná velká práce s kynutým těstem a přece to byl koláč jako lusk, výborný i druhý den.