Autor:

Podzimní hruškový koláč pro srdnaté kuchaře

Obtížné
Těsto
Špaldová mouka
pšeniční celozrnná
1 hrnek
Žitná mouka 1 hrnek
Pohanková mouka 1/2 hrnek
Müsli 1/2 hrnek
Perníkové koření 1 lžička
Cukr 1 lžíce
Sůl
mořská
1 špetka
Rostlinný olej
2-4
4 lžíce
Studená voda
dle potřeby
 
Náplň
Hrušky 8 ks
Arónie
+1
1 hrst
Hnědý cukr 5 lžíce
Melasa
třtinová
1 lžíce
Skořice 1 lžička
Kokosová moučka
2-3
3 lžíce
Zálivka
Vanilkový pudink
nebo 2 lžíce kukuřičného škrobu
1 balíček
Hnědý cukr 2 lžíce
Zázvor 1 špetka
Voda 400 ml
Podzimní hruškový koláč pro srdnaté kuchaře

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Koláče

Těsto: smícháme všechny sypké suroviny, přilijeme olej a promneme, postupně dolíváme studenou vodu a prohněteme rukou přímo v míse do hustého těsta. Vzniklou kouli hodíme na dno velké Remosky. Do mísy po těstu nalijeme trochu vody, ve které si namáčíme ruku a těsto v Remosce roztáhneme po dně a vytvoříme cca 4 cm vysoké okraje, asi jako na hrnčířském kruhu. Remosku přiklopíme a necháme stát nezapnutou, 1-8 hodin.

Náplň: oloupeme a na kousky nakrájíme hrušky, smícháme s ostatními surovinami, pouze 1 hrst arónie necháme stranou.

Zálivka: smícháme suroviny a postupně za stálého míchání dolijeme vodu.

Pečení: zapneme Remosku s těstem. Po 15 minutách přisypeme ovocnou náplň a navrch nasypeme zbytek arónie. Po 30 minutách, nebo když ovoce na povrchu zlátne, promícháme zálivku a prolijeme jí koláč. Dopečeme cca 30 minut, až se mezi ovocem vytvoří želé.

Poznatky z praxe: nezáleží na složení a poměru mouky, hlavní je použít celozrnnou a doplnit čímkoliv - klíčky, műsli, semínky, ... a nechat stranou prášek do pečiva a jiné chemie. Hrušky lze nahradit jablky nebo jiným sezónním ovocem, koláč osvěží vložka z něčeho říznějšího - arónie (černý jeřáb), rybíz... V létě lze přidat mátu a citrón, v chladnějším období zahřívá zázvor, skořice, badyán.

Srdnatým kuchařům přejeme tímto mnoho zdaru, radost z improvizace a odvahu hřešit proti zaběhnutým pravidlům :-)

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1
Reklama
Arašídy v růžové vodě Báječné chutě Maroka. Vyzkoušejte jejich speciality Články z

Komentáře k receptu: Podzimní hruškový koláč pro srdnaté kuchaře

Komentáře

  1. MartinV   16.11.2007 | 15:10 | reagovat |

    Oli, dík za zprávičku; experimenty přináší překvapení a patří to k věci :-) Používám teflonovou mísu a proto jsem zatím neměl problém s vyklopením mých výtvorů, ale zase si ušetřila nádobí ...

  2. Olga   29.10.2007 | 7:58 | reagovat |

    Pasovala jsem se na srdnatou kuchařku a musím říct, že když nic jiného, tak ta finta s těstem na hrnčířském kruhu za to stála. To se dělalo přímo úžasně, vše ostatní šlo jak na drátku..., zvolila jsem variantu s jablky a čerstvým zázvorem, no ale v úplném závěru přišla zrada. Přesto že jsem těsto vytáhla v míse 4 cm vysoko, pudinková voda teplem nabyla a přelila se přes okraje a "přicementovala" koláč k remosce. Takže to bylo na lžičku a ne na řezy, ale chuťově dobré.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Halina Pawlowská: Když člověk hubne, není s ním sranda! Halina Pawlowská: Když člověk hubne, není s ním sranda!
To je láska! Muže jeho psi neopustili ani po vážném úrazu To je láska! Muže jeho psi neopustili ani po vážném úrazu
Za bolestivou menstruaci může vážná nemoc, nebo dokonce i partner Za bolestivou menstruaci může vážná nemoc, nebo dokonce i partner
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web