Autor:

Podzimní hruškový koláč pro srdnaté kuchaře

Obtížné
Těsto
Špaldová mouka
pšeniční celozrnná
1 hrnek
Žitná mouka 1 hrnek
Pohanková mouka 1/2 hrnek
Müsli 1/2 hrnek
Perníkové koření 1 lžička
Cukr 1 lžíce
Sůl
mořská
1 špetka
Rostlinný olej
2-4
4 lžíce
Studená voda
dle potřeby
 
Náplň
Hrušky 8 ks
Arónie
+1
1 hrst
Hnědý cukr 5 lžíce
Melasa
třtinová
1 lžíce
Skořice 1 lžička
Kokosová moučka
2-3
3 lžíce
Zálivka
Vanilkový pudink
nebo 2 lžíce kukuřičného škrobu
1 balíček
Hnědý cukr 2 lžíce
Zázvor 1 špetka
Voda 400 ml
Podzimní hruškový koláč pro srdnaté kuchaře

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Koláče

Těsto: smícháme všechny sypké suroviny, přilijeme olej a promneme, postupně dolíváme studenou vodu a prohněteme rukou přímo v míse do hustého těsta. Vzniklou kouli hodíme na dno velké Remosky. Do mísy po těstu nalijeme trochu vody, ve které si namáčíme ruku a těsto v Remosce roztáhneme po dně a vytvoříme cca 4 cm vysoké okraje, asi jako na hrnčířském kruhu. Remosku přiklopíme a necháme stát nezapnutou, 1-8 hodin.

Náplň: oloupeme a na kousky nakrájíme hrušky, smícháme s ostatními surovinami, pouze 1 hrst arónie necháme stranou.

Zálivka: smícháme suroviny a postupně za stálého míchání dolijeme vodu.

Pečení: zapneme Remosku s těstem. Po 15 minutách přisypeme ovocnou náplň a navrch nasypeme zbytek arónie. Po 30 minutách, nebo když ovoce na povrchu zlátne, promícháme zálivku a prolijeme jí koláč. Dopečeme cca 30 minut, až se mezi ovocem vytvoří želé.

Poznatky z praxe: nezáleží na složení a poměru mouky, hlavní je použít celozrnnou a doplnit čímkoliv - klíčky, műsli, semínky, ... a nechat stranou prášek do pečiva a jiné chemie. Hrušky lze nahradit jablky nebo jiným sezónním ovocem, koláč osvěží vložka z něčeho říznějšího - arónie (černý jeřáb), rybíz... V létě lze přidat mátu a citrón, v chladnějším období zahřívá zázvor, skořice, badyán.

Srdnatým kuchařům přejeme tímto mnoho zdaru, radost z improvizace a odvahu hřešit proti zaběhnutým pravidlům :-)

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 2x)
Reklama
Lahodná dámská jízda Lahodná dámská jízda Články z

Komentáře k receptu: Podzimní hruškový koláč pro srdnaté kuchaře

Komentáře

  1. MartinV   16.11.2007 | 15:10 | reagovat | závadný

    Oli, dík za zprávičku; experimenty přináší překvapení a patří to k věci :-) Používám teflonovou mísu a proto jsem zatím neměl problém s vyklopením mých výtvorů, ale zase si ušetřila nádobí ...

  2. Olga   29.10.2007 | 7:58 | reagovat | závadný

    Pasovala jsem se na srdnatou kuchařku a musím říct, že když nic jiného, tak ta finta s těstem na hrnčířském kruhu za to stála. To se dělalo přímo úžasně, vše ostatní šlo jak na drátku..., zvolila jsem variantu s jablky a čerstvým zázvorem, no ale v úplném závěru přišla zrada. Přesto že jsem těsto vytáhla v míse 4 cm vysoko, pudinková voda teplem nabyla a přelila se přes okraje a "přicementovala" koláč k remosce. Takže to bylo na lžičku a ne na řezy, ale chuťově dobré.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web