Autor:

Luxusní punčák

80 minut PT0H80M
Střední
Porce: 16
Těsto
Vejce 6 ks
Polohrubá mouka  
Cukr krystal  
Olej 3 lžíce
Voda 3 lžíce
Nálev
Cukr krystal
přibližně
300 g
Voda 250 ml
Hnědý rum
dle chuti
 
Bílý punč
není nutný
 
Citronová šťáva  
Potravinářské barvivo
červené a žluté
 
Ingredience
Marmeláda
nejlepší rybízová, ale můžete i jinou kyselejší
 
Poleva
Moučkový cukr  
Citronová šťáva  
Hnědý rum
nebo punč
 
Čokoláda  
Luxusní punčák

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Dorty

Upečte piškotový korpus. Existuje spousta rad i různých receptů - pokusím se tedy něco shrnout a napsat, jak jsem to dělala já (a povedlo se to). Použila jsem kulatou formu o průměru 22 cm, můžete použít i menší.

1. Zvažte vajíčka i se skořápkou. Budete potřebovat stejné množství mouky i cukru. Měli byste použít vajíčka pokojové teploty.

2. Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

3. Rozehřejte troubu asi na 170°C.

4. V druhé míse vyšlehejte téměř bílou pěnu ze žloutků a cukru - to potrvá trochu déle. Přidejte olej a vodu. Začněte pomalu přisypávat mouku. Vzniknu hustší těsto. Vmíchejte opatrně část sněhu, když je těsto vláčnější vmíchejte zbytek.

5. Vymažte a vysypte dno formy a nalijte těsto. Pokuste se od okrajů ke středu, aby vám to neudělalo ten „bobánek“ uprostřed.

6. Při přenosu formy do trouby byste s ní neměli nikde ťuknout.

7. Pečte asi 30 minut (kontrolujte špejlí), ale hlavně prvních 20 minut neotvírejte troubu. Může se péct déle, záleží na průměru formy.

8. Po upečení vyndejte z trouby a nechte vychladnout, než to vyklopíte z formy.

9. Pokud se vám udělá ten „bobánek“ položte to vzhůru nohama na nějakou mřížku. Gravitace udělá svoje.

10. Nakrájejte dlouhým nožem na 3 pláty.

Pozn.: Můžete upéct z více vajec, nebo 2 korpusy (3-4 vajíčka každý) zvlášť.


Nálev:

1. V průběhu pečení piškotu si můžete uvařit nálev.

2. Zahřejte vodu a rozpusťte v ní cukr. Měl by vzniknout hustší sirup.

3. Rozdělte sirup do 2 středních/větších misek.

4. Do každé nalijte rum a punč podle chuti. (já dala 6+2 lžíce do každé)

5. Do jedné mísy začněte opatrně přidávat červené barvivo, dokud nejste spokojení se sytostí barvy.

6. Do druhé přidejte žluté barvivo (nemusí být) a citronovou šťávu.


Skládání:

1. Spodní plát piškotu potřete marmeládou a vložte zpátky do formy, ve které jste to pekli.

2. Prostřední plát překrojte na půl a pak rozřízněte na pruhy asi 2-3 cm široké.

3. Každý pruh namočte do nálevu (pokud nechcete mít moc nasáknutý punčák, lehce to stiskněte jako houbu na mytí) a skládejte tak, aby to vypadalo trochu jako šachovnice. Pokládejte na spodní plát do formy.

4. Pokud vám nálev zbyde, můžete lžičkou ještě pokapat pruhy, nebo místo rumu použít v kroku číslo 5.

5. Vrchní plát lehce pokapejte rumem, potřete marmeládou a přiklopte.

6. Je nutné to zatížit. Položte například talíř navrch a na něj dejte něco těžkého. Nálev se přes noc hezky nasákne.

Pozn.: Pokud to zatížíte dobře a na dostatečně dlouhou dobu, nemusíte se bát, že se vám to při krájení bude rozpadat.


Poleva:

1. Druhý den smíchejte moučkový cukr s trochou citronové šťávy a rumu a vytvořte hustší směs. Mělo by jí být poměrně dost. (Nebo můžete po troškách a postupně přidělávat. ;-) )

2. Opatrně potřete vrch a stěny dortu (pokuste se tak, aby se drobky z korpusu nezamíchaly do polevy. (Já vršek potřela ještě trochou marmelády, ale pak se mi to míchalo s polevou.)

3. Rozpusťte si trochu čokolády (já jsem použila ty cukrářské čokoládové knoflíčky) a nalijte na cukrovou polevu podle vašeho vkusu.

4. Nechte zatuhnout.

(Omlouvám se za kvalitu fotografie, v budoucnu bych dodala lepší - nebo můžete vy, pokud chcete.)

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
1
5 3 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 3x)
Bylinková polévka s fialkovými listy v těstíčku Jarní menu dozelena Články z

Komentáře k receptu: Luxusní punčák

Komentáře

  1. Klára   01.12.2015 | 10:16 | reagovat | závadný

    Jen se umisťují. Když zvazim vajíčka a budou mít váhu placnu 150g tak musím přidat 150g cukru a mouky? Chápu to dobře? Děkuji

  2. Beyonce   10.04.2015 | 9:32 | reagovat | závadný

    Haha, to je dobrý :-D vyfotit koupený punčák :-$ :-D

    1. TheKacabi   04.10.2015 | 11:55 | reagovat | závadný

      Jak jste přišli na to, že je vyfocený koupený punčák???

    2. TheKacabi   04.10.2015 | 11:57 | reagovat | závadný

      Lichotí mi, když si myslíte, že jsem fotila koupený punčák... :-* :-D :-P

  3. Hanka   23.02.2015 | 14:40 | reagovat | závadný

    Děkuji za skvělý a výborně rozebraný recept - punčák dostojí svému názvu, je opravdu luxusní a v podstatě i jednoduchý. Všem u nás velmi chutnal! Zkusila jsem dříve už i jiné recepty, ale jediný tento je opravdu jako z cukrárny, možná ještě o malinko lepší... DÍKY!!!

    1. TheKacabi   28.02.2015 | 1:58 | reagovat | závadný

      já děkuji za tak pěkný komentář a jsem ráda, že se povedl (taky to svědčí i o vašich pekařských schopnostech ;-) ) Kdybyste měla lepší obrázek, můžete ho připojit, mě se zrovna moc nepovedl :-( ... Mě osobně porovnávání různých receptů, postupů a triků trvalo několik dní, nikde to nebylo "kompletní" tak jsem to chtěla usnadnit dalším...

      1. Hanka   03.03.2015 | 14:14 | reagovat | závadný

        Neumím zde přidat obrázek :-( Tento Váš recept jsem přidala na Toprecepty, snad Ván to nevadí? Pod stejným názvem, i s fotkou. Tahle Vaše mravenčí práce, než jste přivedla recept k dokonalosti, mi přišla velmi vhod - sama bych tu trpělivost neměla... Výsledek je báječný - máte můj obdiv!

  4. Lea150   02.07.2014 | 18:53 | reagovat | závadný

    děkuji za tak detailní popis

  5. Jarka   19.05.2014 | 14:08 | reagovat | závadný

    Prášek do pečiva se nedává

    1. TheKacabi   19.05.2014 | 17:49 | reagovat | závadný

      a kde to čtete? prošla jsem si jak ingredience, tak postup, tak komentáře - ale nikde známka prášku do pečiva... možná jsem ale jen slepá...

      1. TheKacabi   19.05.2014 | 17:50 | reagovat | závadný

        a to jsem zkoušela použít i ctrl+F

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci
Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru! Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru!
Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web