Autor:

Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.

Obtížné
Ingredience
Hladká mouka 500 g
Máslo
(rozkrájené na kousky)
125 g
Sůl 1 špetka
Citronová šťáva 1 ks
Voda 250 ml
Na mezivrstvu
Máslo
(rozkrájené na dvacet plátků)
500 g
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Ostatní

I když jeho příprava není zrovna z rodu těch „hotovo za 15 minut“, přesto se čas věnovaný magické přeměně mouky a másla v křehounké lístkující těsto bohatě zúročí. Nevěříte? Přesvědčte se!


Nejpohodlněji v kuchyňském robotu nechte dobře promísit mouku, 125 g másla a špetku soli, až se začnou tvořit hrudky. Přidejte 250 ml vody s citronovou šťávou a hněťte ještě tak dlouho, až se těsto začne spojovat. Vyklopte na pomoučněný vál a rukama vypracujte v hladké těsto (obr. 1). To zabalte do potravinářské fólie a v ledničce nechte přes noc odpočívat.

Po vybalení z fólie těsto na pomoučněném válu rozválejte na plát o velikosti asi 25 x 60 cm, užší stranou k sobě. Plát těsta si pomyslně rozdělte na třetiny a prostředek poklaďte polovinou máslových plátků (obr. 2). Překryjte vrchní třetinou těsta ( obr. 3) a poklaďte zbylým máslem. Spodní třetinu těsta překlopte přes máslo, otočte proti směru hodinových ručiček o 90 stupňů a přehněte na polovinu.

Opět rozválejte na velikost 25 x 60 cm, užší stranou k sobě (obr. 4). Vrchní třetinu přehněte a překryjte spodní třetinou. Opět otočte, přehněte na polovinu a ještě jednou na polovinu, až získáte malý balíček. Ten zabalte do potravinářské fólie a v ledničce chlaďte 2 až 3 hodiny. Celý proces od rozválení na 25 x 60 cm po zabalení do fólie a chlazení v ledničce zopakujte ještě čtyřikrát. Abyste si pamatovali,
kolikrát už jste postup provedli, vmáčkněte do posledního balíčku bříškem palce důlek, od jednoho do čtyř.


Know-how

Listové těsto lze bez nadsázky považovat za jednu z největších kuchyňských výzev, ke které i zkušení kuchaři přistupují s posvátnou úctou. I když je jeho příprava náročná na čas a preciznost provedení, ve chvíli, kdy se do ní pustíte, vás uchvátí, neboť její rytmus připomíná Ravelovo Bolero. Podle jakéhosi kulinárního a matematického vzorce se vytvářejí vrstvičky těsta.

Zdokonalení přípravy listového těsta je připisováno legendárnímu francouzskému šéfkuchaři jménem Antonin Carême. Jeho metoda vytváření vrstevnaté struktury pomocí šesterého otáčení těsta mu dává báječnou lehkost a křehkost. Použití másla pak ničím nenapodobitelnou vůni a lahodnost. Když už se do jeho přípravy pustíte, nemůžeme vám zatajit ani to, že můžete zkusit až polovinu mouky nahradit celozrnnou a i tu můžete ještě vylepšit třeba lněnými semínky.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 8 x
2+
4.29 8 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2+ (hodnoceno 8x)
Tip na víkendový dezert: Sladké léto Články z

Komentáře k receptu: Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.

Komentáře

  1. Pavlina   28.10.2015 | 7:56 | reagovat | závadný

    Testo jsem vyzkousela a je to naprosta katastrofa.....zakladni testo je "kejda", je tam moc vody i citronu a nejsem si jista tim maslem :-X

  2. Pravolevák   06.02.2015 | 11:41 | reagovat | závadný

    Nyní vážně.
    V receptu je chyba, kterou by stálo za to opravit.
    V ingrediencích je uvedeno 125g másla. V prvním odstavci receptu mouku promícháme se 125g másla a špetku soli, to znamená, že použijeme všechno máslo uvedené v ingrediencích.
    Ovšem v druhém odstavci receptu používáme navíc ještě další máslo rozrájené na plátky.
    Buď je chybně uvedeno v množství másla v ingrediencích, nebo je chybně uvedeno v množství másla v prvním odstavci. :-* :-* :-* :-* :-* :-*

    1. luda   16.03.2015 | 21:43 | reagovat | závadný

      Je tam cele maslo na mezivrstvy :-|

  3. Pravolevák   23.01.2015 | 19:53 | reagovat | závadný

    "Spodní třetinu těsta překlopte přes máslo, otočte proti směru hodinových ručiček o 90 stupňů a přehněte na polovinu. "
    Ano, je naprosto zásadní otočit těsto proti směru hodinových ručiček. Kdybyste otočili opačným směrem, vznikne něco úplně ale úúúúúplně zcela jiného než chcete a to přece nechcete. Čistá magie.

  4. Denisa   15.10.2014 | 22:08 | reagovat | závadný

    Špatný postup. Do listového těsta se do základu nepřidává máslo.

    1. Venda   05.10.2016 | 20:20 | reagovat | závadný

      Omyl, klasické listové těsto se dělá ze 2 druhů těst. Jedním z nich je ,,tukové", což je pouze máslo s moukou.

  5. Ditka   06.09.2014 | 10:24 | reagovat | závadný

    Těsto už se chladí v lednici . tak jsem zvědavá .

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Pacientů s HIV stále přibývá: V Praze hrozí epidemie! Jak se nemoci vyhnout? Pacientů s HIV stále přibývá: V Praze hrozí epidemie! Jak se nemoci vyhnout?
Ideální dárek pro vašeho partnera – strojek na holení! Který je ten správný? Ideální dárek pro vašeho partnera – strojek na holení! Který je ten správný?
Rychle a jednoduše k dokonalému oblečení Rychle a jednoduše k dokonalému oblečení
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web