Autor:

Okurkový salát na uskladnění

Snadné
Ingredience
Okurky nakladačky
větší, které se už nehodí na klasické zavaření
2,5 kg
Cibule 300 g
Ocet
- lze ubrat
200 ml
Cukr krupice
- lze ubrat
220 g
DeKo
nebo Nako, Lako
50 g
Okurkový salát na uskladnění

Postup přípravy:

Okurky, které nám přerostly omyjeme, odkrojíme špičky a ochutnáním zjistíme, zda nejsou okurky hořké (jedna hořká okurka může zkazit celý salát).

Pak na struhadle okurky nastrouháme na plátky (i se slupkou) do čisté větší mísy (hrnce), přidáme oloupanou a velmi drobně pokrájenou cibuli (nestrouhat!), přidáme přes cedník prosáté Deko (půl balení), přisypeme cukr a přilijeme ocet.

Vše dobře promícháme a zakryjeme utěrkou nebo poklicí. Necháme v chladnu (stačí na zemi na dlažbě) proležet cca 10 hodin a během proležení okurkový salát občas promícháme.

Po proležení okurkový salát naplníme do čistých suchých sklenic i s nálevem, který nám pustit z okurek, uzavřeme čistými suchými víčky a uskladníme v temné chladné místnosti.

Odebíráme dle chuti a potřeby, prý vydrží do další sezóny, ale to se u nás nikdy nestalo, protože se snědl většinou dřív než přišly Vánoce. Uchovávám v kamenném sklepě.

Pokud neholdujete výraznějším chutím, doporučuji o necelou čtvrtinu ubrat na cukru a octu a po rozmíchání a ochutnání případně přidávat.

Do salátu můžeme přimíchat i na drobné nudličky pokrájenou červenou papriku (2 - 3 kusy = odebrat na váze okurky) a tím budeme mít salát pestřejší a s jinou chutí.

Žádný lák nebo nálev není třeba vařit a naplněné sklenice (cca centimetr pod víčko) ani nezavařujeme.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
1
5 3 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 3x)

Komentáře k receptu: Okurkový salát na uskladnění

Komentáře

  1. Pavlína   19.08.2016 | 9:10 | reagovat | závadný

    Je výborný. Nic jsem neubírala, nechala jsem množství jak je napsané a jsem spokojená :-)

  2. Marková   18.08.2016 | 21:38 | reagovat | závadný

    Vynikající! Děkuji za recept.

  3. Renáta Kubů   25.07.2016 | 19:29 | reagovat | závadný

    Je to velmi chutný salát. Podobá se zeleninové čalamádě, je chuťově výrazný a můj muž neustále krouží kolem mísy odložené v chladničce a má nutkavou potřebu neustálé kontroly. Děkuji za recept, který je už teď velmi jedlý.

  4. Martina Plachá   10.06.2016 | 7:35 | reagovat | závadný

    Děláme hodně podobný salát, přesné složení si nepamatuji, ale je vynikající a docela pikantní.

  5. Gabina   04.09.2015 | 18:53 | reagovat | závadný

    Okurky bohuzel uz nemam a salat taky ne. Z peti kil bylo salatu i tak pro nasi rodinu pri neustalem ochutnavani malo, posledni sklenice zmizela dneska taky a to je ponauceni pro priste. Je to neco jineho nez na co jsme nauceni a asi i proto nam tolik chutnal. Dekuji za skvely recept, ktery pristi okurkovou sezonu nenecham na posledni chvili jako ted.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
Čeká vás velká láska? Na Vánoce si ji můžete přičarovat! Čeká vás velká láska? Na Vánoce si ji můžete přičarovat!
Cukroví z bílků: Jak nejlépe využít zbytky z pečení Cukroví z bílků: Jak nejlépe využít zbytky z pečení
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web