Autor:

Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)

Snadné
Ingredience
Listové těsto 500 g
Hladká mouka
na podsypání
 
Rozšlehané vejce
na potření
 
Semínka
, kmín nebo koření na posypání
 
Párátka
na zpevnění
 
Zelná směs
Cibule
velké (cca 150 g)
2 ks
Olej
co nejméně
 
Kysané zelí
okapaná, trochu vymačkané (neproplachovat!)
400 g
Anglická slanina
nebo moravská... - libová nebo uzené maso
250 g
Sůl  
Pepř mletý  
Cukr krupice
dle kyselosti zelí, cca
2 lžíce
Česnek
nebo tymián dle chuti - nemusí být
 
Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)

Postup přípravy:

Zelná směs: na malém množství oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, k té přisypeme pokrájenou slaninu a dále smažíme. Když je i slanina osmažená, přidáme okapané zelí (můžeme pokrájet), osolíme, osladíme, opepříme, případně přidáme česnek. Pod poklicí za občasného míchání dusíme cca 10 minut. Podlévat není nutné, cukr uvolní ze zelí dostatek tekutiny. Pokud by bylo tekutiny příliš, necháme vařit bez poklice, aby se odpařila přebytečná tekutina.

Na pomoučněném stole vyválíme těsto na slabý plát. Ten rozdělíme rádýlkem na cca 16 čtverečků. Do jejich středu nandáme lžící vychladlou zelnou směs, protilehlé rohy k sobě přitáhneme, střed zpevníme párátkem, aby se při pečení nerozvíraly, šátečky přeneseme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme dle chuti kořením, semínky... a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.

Do směsi je také dobré přidat podusit 2-3 nastrouhané stroužky česneku nebo trochu nasekaného tymiánu. Každý dá to, co mu vyhovuje.

Pokud budeme chtít udělat bezmasou verzi šátečků, můžeme použít uzené tofu nebo šmakouna.

Se zelnou směsí nešetřím, ale kdo raději méně náplně, přikoupí těsto navíc.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
1
5 3 5 1
Bramborový šumavský toč se zelím Recepty na víkend: Lidová domácí čtveřice Články z

Komentáře k receptu: Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)

Komentáře

  1. Jaru   14.08.2016 | 14:41 | reagovat |

    Skvělý recept. Děkuji O:-)

  2. Aniela   05.05.2016 | 10:17 | reagovat |

    Přidala jsem česnek dle Vaší rady v receptu a ten dal šmrnc. Šátečky posypala tymiánem. Moc dobré. Dělala jsem podruhé, a prvně jsem dala bůček, pak cibuli, ale fakt je to lepší dělat tak jak popisujete v receptu - na lžíci oleje nejdřív cibuli a později maso. Děkuji za recept.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii
Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce! Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce!
Jak se vyrovnat s nevěrou: Je to definitivní konec, nebo nový začátek? Jak se vyrovnat s nevěrou: Je to definitivní konec, nebo nový začátek?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web