Autor:

Kynuté těsto od babičky

40 minut PT0H40M
Snadné
Na kvásek
Mléko 1/4 l
Droždí 1 kostka
Cukr 100 g
Polohrubá mouka 500 g
Olivový olej 1 dl
Žloutek 2 ks
Sůl  špetka
Sádlo
nejlepší je z drůbeže, může být i vepřové, nebojte se, v těstu cítit nejde, ale kdo opravdu sádlo ne
1 lžíce
Kynuté těsto od babičky

Postup přípravy:

Na kvásek: droždí rozmícháme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem a přidáme mouku. Necháme vzejít v teple. Kvásek přidáme k ostatním surovinám, pořádně promísíme a necháme na teplém místě kynout. V průběhu kynutí můžeme ještě dvakrát promíchat.
Z tohoto těsta dělám všechny druhy koláčů a koláčků, záviny i plněné buchty.

Pokud potřebuji řidší těsto na litý koláč s ovocem a drobenkou přidám ještě 1/4 l mléka. Protože jsme všichni buchtoví, dělám je každý týden v pátek z dvojité dávky, aby bylo na oběd a zbylo i na snídani.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 15 x
1-
4.8 15 5 1
Reklama
Koláč s tvarohem a ovocem Recept na víkend: Koláč s tvarohem a ovocem Články z

Komentáře k receptu: Kynuté těsto od babičky

Komentáře

  1. Danda   05.06.2015 | 16:38 | reagovat |

    Kde vemu drubeží sádlo?,Děkuji.Danda

  2. Dášča   16.05.2015 | 15:44 | reagovat |

    Já dělala přesně podle receptu a vše se povedlo...kynutou litou buchtu dělám už poněkolikáté :D

  3. Kateřina   12.05.2015 | 19:48 | reagovat |

    Upozornění: potřeba min. 750g mouky!!!
    Těsto bylo neskutečně lepivé, vůbec ne krásně hladké, jak to bývá. Dala jsem teda ještě druhou dávku sádla a oleje + přisypávala mouku, dokud nedrželo těsto hezky pohromadě.
    Ovšem kvásek nakynul krásně, až jsem se divila.

  4. Radka   04.09.2014 | 18:15 | reagovat |

    Já nevím, ale když dám 1/4 litru mléka, deci oleje, sádlo a dva žloutky a k tomu 500g mouky, tak už to řídké mám..Těsto se strašně lepilo, tak jsem přidávala a přidávala mouku..Nakonec to vyšlo a těsto je chuťově moc dobré i na druhý den...Ještě ke kvásku, opravdu je dobré zalít droždí vším tím mlékem? Jsem zvyklá vždy udělat něco jako kašičku..Tak to byla jsem tekutina, která nijak moc nechtěla vzejít...:-)

  5. Karolina   15.03.2014 | 12:10 | reagovat |

    Děkuji za recept, zkousim ho v zemi, kde nemam ani polohrubou mouku, ani drozdi, vyrabim tedy z hladke mouky se susenym drozdim a vypada to, ze testo kyne, tak jsem zvedava na vysledek. Kdyz se podari, vyfotim a zaslu. Kucharkam a kucharum zdar!

1 2 3 4 ... 6 7 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky? 5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky?
Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat! Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat!
Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak? Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web