Kynuté těsto od babičky

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 15
40 minut
neuvedeno
neuvedeno
autor: Bukovská

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Na kvásek
    • 0,3
      l mléko
    • 1
      kostka droždí
    • 100
      g cukr
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 1
      dl olivový olej
    • 2
      ks žloutek
    • sůl
    • 1
      lžíce sádlo nejlepší je z drůbeže, může být i vepřové, nebojte se, v těstu cítit nejde, ale kdo opravdu sádlo ne

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na kvásek: droždí rozmícháme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem a přidáme mouku. Necháme vzejít v teple. Kvásek přidáme k ostatním surovinám, pořádně promísíme a necháme na teplém místě kynout. V průběhu kynutí můžeme ještě dvakrát promíchat.
2
Z tohoto těsta dělám všechny druhy koláčů a koláčků, záviny i plněné buchty.
3
Pokud potřebuji řidší těsto na litý koláč s ovocem a drobenkou přidám ještě 1/4 l mléka. Protože jsme všichni buchtoví, dělám je každý týden v pátek z dvojité dávky, aby bylo na oběd a zbylo i na snídani.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Danda
    Danda |

    5. 6. 2015 16:38

    Kde vemu drubeží sádlo?,Děkuji.Danda

  • Dášča
    Dášča |

    16. 5. 2015 15:44

    Já dělala přesně podle receptu a vše se povedlo...kynutou litou buchtu dělám už poněkolikáté :D

  • Kateřina
    Kateřina |

    12. 5. 2015 19:48

    Upozornění: potřeba min. 750g mouky!!! Těsto bylo neskutečně lepivé, vůbec ne krásně hladké, jak to bývá. Dala jsem teda ještě druhou dávku sádla a oleje + přisypávala mouku, dokud nedrželo těsto hezky pohromadě. Ovšem kvásek nakynul krásně, až jsem se divila.

  • Radka
    Radka |

    4. 9. 2014 18:15

    Já nevím, ale když dám 1/4 litru mléka, deci oleje, sádlo a dva žloutky a k tomu 500g mouky, tak už to řídké mám..Těsto se strašně lepilo, tak jsem přidávala a přidávala mouku..Nakonec to vyšlo a těsto je chuťově moc dobré i na druhý den...Ještě ke kvásku, opravdu je dobré zalít droždí vším tím mlékem? Jsem zvyklá vždy udělat něco jako kašičku..Tak to byla jsem tekutina, která nijak moc nechtěla vzejít...:-)

  • Karolina
    Karolina |

    15. 3. 2014 12:10

    Děkuji za recept, zkousim ho v zemi, kde nemam ani polohrubou mouku, ani drozdi, vyrabim tedy z hladke mouky se susenym drozdim a vypada to, ze testo kyne, tak jsem zvedava na vysledek. Kdyz se podari, vyfotim a zaslu. Kucharkam a kucharum zdar!

  • Gába
    Gába |

    14. 3. 2013 15:55

    jsem nemehlo,ale těsto se podařilo i mě,je vynikající a doporučuji všem,všechny kamarádky ho už mají taky :-)

  • Marcela
    Marcela |

    10. 3. 2013 08:50

    Těsto je vynikající ;-) dělala jsem kynuté poprvé a dopadlo to obrovským úspěchem,teď je dělám pravidelně pro všechny v okolí ;-)

  • CERKA7
    CERKA7 |

    2. 12. 2012 12:35

    Dobré těsto měkčí než obyčejné

  • Markéta9773
    Markéta9773 |

    25. 6. 2012 18:08

    Výborné těsto. Dávám 1. :D

  • Bukovská
    Bukovská |

    18. 6. 2012 17:12

    Samozřejmě že olivový olej babičky nepoužívalY. Babička měla napsáno stroze olej. Já sama jsem dole napsala slunečnicový nebo olivový, to kvůli všem těm možnostem, které narozdíl od našich babiček máme a po několikerém odzkoušení. Pokouším se pouze ulehčit všem začínajícím. Doufám, že jste taky napekl a nečetl jen začátek receptu. Jinak se mějte hezky, takové rýpání je opravdu úsměvné.

  • Bukovská
    Bukovská |

    18. 6. 2012 16:58

    Dobrý den, myslím si, že na vině bylo opravdu horké máslo, které mohlo spálit kvasnice. To podle toho, že těsto vůbec nevykynulo. Ani dvojnásobné množství másla by nemělo těsto poškodit. Pokud je tuků moc, těsto samotné je nepřijme a vypustí je na okraj. Těsto se dá použít, ale pak už je v těstě tuk moc cítit a záleží jaká je náplň, jestli chuť přerazí. Po horkém másle by mohly ještě uškodit třeba starší kvasnice. Samotné se mi párkrát stalo, že jsem si nepřečetla trvanlivost kvasnic a těsto mi taky nevykynulo. Po upečení bylo cítit po kvasnicích. Nenechte se ale od pečení odradit, přeju hodně pekařských úspěchů. Petra Bukovská

  • Freya
    Freya |

    16. 6. 2012 20:02

    Dobrý den, mám na Vás dotaz... Dělala jsem recept na kynutý koláč http://recepty.vareni.cz/kynuty-rebarborovy-kolac/ Bohužel jsem z nepozornosti a dost velké hlouposti připálila máslo... Bylo hodně černé, ale přecedila jsem jej a zbytek dala do těsta. Pro jistotu jsem rozpustila dalších - nakonec asi 70 g. Teď jsem zoufalá, protože mi těsto vůbec nenakynulo.. nedá se míchat, je tuhé, nemám možnost tam nijak vehnat vzduch, aby se v těstě vytvářely bublinky. Na lžíci se od začátku vůbec nelepilo. Myslíte, že to připálené máslo mohlo nějak zlikvidovat kvasnice? Nebo je to proto, že jsem tu následující dávku nalila do těsta aniž bych dostatečně dlouho počkala, až zchladne (že bylo moc horké)? Nebo že másla bylo nakonec příliš mnoho? Předem moc děkuji za odpověď

  • Freya
    Freya |

    16. 6. 2012 20:02

    Dobrý den, mám na Vás dotaz... Dělala jsem recept na kynutý koláč http://recepty.vareni.cz/kynuty-rebarborovy-kolac/ Bohužel jsem z nepozornosti a dost velké hlouposti připálila máslo... Bylo hodně černé, ale přecedila jsem jej a zbytek dala do těsta. Pro jistotu jsem rozpustila dalších - nakonec asi 70 g. Teď jsem zoufalá, protože mi těsto vůbec nenakynulo.. nedá se míchat, je tuhé, nemám možnost tam nijak vehnat vzduch, aby se v těstě vytvářely bublinky. Na lžíci se od začátku vůbec nelepilo. Myslíte, že to připálené máslo mohlo nějak zlikvidovat kvasnice? Nebo je to proto, že jsem tu následující dávku nalila do těsta aniž bych dostatečně dlouho počkala, až zchladne (že bylo moc horké)? Nebo že másla bylo nakonec příliš mnoho? Předem moc děkuji za odpověď

  • black
    black |

    1. 6. 2012 17:52

    to bych chtěl vidět, jak naše babky používali olivový olej

  • univerzi
    univerzi |

    31. 5. 2012 12:09

    Moc dobré těsto. Pustila jsem se do kynutého poprvé v životě trochu s obavami. Ale tohle těsto je tutovka. Na jeden plech jsem dala tvaroh a broskve, posypala drobenkou. Na druhý plech povidla a půlené zavařené švestky, posypala drobenkou - úžasné ! ;-)

  • petronyla
    petronyla |

    7. 1. 2012 12:55

    Těsto je opravdu výborné a velmi jednoduché - vláčné a nelepí se. Použila jsem na závin - 1/2 na tvarohový a 1/2 na jablečný. Určitě použiju znovu.

  • mila
    mila |

    10. 10. 2011 16:41

    opravdu vyborne testo! dnes jsem delala a naplnila jako repanky... moc velika dobrota <3 davam 100% za 1 a dekuji

  • jarča
    jarča |

    5. 10. 2011 16:05

    to přečtení této diskuze ,,se pouštím do kynutého těsta litého,,,sama jsem zvědavá jak to dopadne,,,,vypadá to snadně a je to napsané moooc pěkně pro nás začátečnice,,,,,mám pc otevřené tak chodím nakukovat ,abych nic nezapomenula,,,,DÍKY

  • recepty73
    recepty73 |

    18. 10. 2010 16:55

    1*

  • Marie Svobodová
    Marie Svobodová |

    30. 7. 2010 21:55

    Dělala jsem lité těsto na táč s ovocem a drobenkou. Těsto je opravdu výborné. Dávám 1

  • recepty 73
    recepty 73 |

    15. 2. 2010 14:26

    S těstem se krásně pracuje a sádlo není cítit ani trošku.Posílám důkaz a 1* :-)

  • Katka
    Katka |

    5. 1. 2008 19:23

    Nejlepší těsto jaké jsem kdy dělala.

  • Hela -
    Hela - |

    8. 8. 2007 12:09

    Pro p. Dagmar a všechny, komu chybí uvařený brambor. Brambor oloupete, nakrájíte na čtvrtiny, zabalíte do mokrého papíru a dáte na 3 min. do mikrovlnky. Ne že by byl jako den předem vařený, ale v nouzi.. a ještě když ho pak nastrouháte...

  • Dagmar
    Dagmar |

    8. 8. 2007 10:04

    Milá Petro. Moc děkuji za návod, hned v pátek na to jdu a dám vědět, jak to dopadlo.Dělám i těsto s vařeným bramborem, ale na to musí člověk myslet dopředu, aby měl studený brambor. Fakt jsem zvědavá, já jsem velká kamarádka s kynutým těstem, tak určitě budu kamarádit i s tímto litým. Přeji hezký den a dám vědět

  • Petra Bukovská
    Petra Bukovská |

    7. 8. 2007 12:54

    Děkuji R. Schultze.

  • Petra Bukovská
    Petra Bukovská |

    7. 8. 2007 12:51

    Dagmar, postup na lité (řidší) kynuté těsto: kvásek: kostičku droždí smíchám se 100 g cukru na kašičku, přidám 1/4l vlažného mléka a lžíci polohr. mouky. Nechám v teple vzejít. Do mísy (hnětače) nasypu 500g polohr. mouky se špetkou soli, přidám 2 žloutky, lžíci sádla, 100 ml oleje a 1/4 l vlažného mléka. Vše zaliju vykynutým kváskem a pořádně rozmíchám až je těsto vláčné. Nechám kynout na teplém místě až zdvojnásobí objem. Těsto naliju na 2 plechy.Rozválím spíše urovnám přímo na plechu hodně naolejovaným válečkem. Pokladu ovocem a posypu drobenkou. Kraje nepotírám, záleží na Vás, jestli chcete mít zlatavé okraje. Nechám ještě 1/4 h kynout a dám péct do vyhřáté trouby, peču na 190C dokud okraje nezčervenají. Nebo zkusíte špejlí, musí po ní zůstat vpich. Po vychladnutí zakryji čistou utěrkou. A nebojte se, zkoušením se z Vás stane mistr. Já se to taky učila sama před 5 lety metodou pokusů. Zdravím.

  • R. Schultze
    R. Schultze |

    7. 8. 2007 11:30

    Petro, to testo je vyborne. Z Vaseho testa jsem upekla boruvkovy kolac, vcera pizzu. Podobne testo znam od maminky. Je opravdu vlacne i druhy den.

  • Dagmar
    Dagmar |

    7. 8. 2007 10:50

    Milé dámy. Děkuji všem za tolik rad a příspěvků na můj dotaz. Nechci fakt vypadat jako blb, ale to lití mi nějak nejde do hlavy. Když přidám ještě 1/4 mléka, tak to také nechám klasicky kynout ? A po nalití do pekáče potřu kraje vajíčkem jako to dělám běžně? Mám moc ráda tuto kuchařku on line, ale některé recepty jsou popsané jen tak halabala. Vždyť jsou mezi námi i začátečnice nebo lidi jako já, které nemají zkušenosti s litým těstem (já to mimochodem ještě neslyšela). To se týká i jiných receptů. Něco najdu, je mi nějaký detail nejasný a můsím čekat než mi někdo odpoví. Někdy se stane, že ani odpověď nedostanu, takže recept založím a nechám si zajít chuť. Tak litému těstu zdar a děkuji

  • Petra Bukovská
    Petra Bukovská |

    2. 8. 2007 16:27

    Milé dámy, lité těsto se u nás užívá opravdu ve významu řídké. Toto kynuté s přidáním dalšího 1/4 litru mléka opravdu mírně "teče". Na plechu ho rozválím malým válečkem hodně poolejovaným, stejně válím i tužší těsto na velké koláče přímo na plechu. Lité kynuté těsto je skvělé v kombinaci ovoce (+tvaroh) + drobenka.Sádlo, pokud je kvalitní, se u nás netají, kuchyně jižní Moravy vychází z původních surovin: máslo, sádlo atd. A kynuté buchty jsou díky nim opravdu jako peříčko. Je fakt, že králičí sádlo jsem ještě nezkoušela, ale myslím si, že je to živočišnými tuky obecně. Pro Helu: brambor opravdu pomáhá, jenže ho mám málokdy po ruce, zrovna když peču. Toto těsto bývá dobré (přikryté utěrkou) i další dny.

  • Hela -
    Hela - |

    2. 8. 2007 15:16

    Pokud chcete mít jistotu vláčného kynutého těsta další dny, přidejte do něj vařený strouhaný brambor (je zde několik takových receptů na koláče)

  • babka Anna
    babka Anna |

    2. 8. 2007 14:49

    Kdysi mi jedna paní poradila, abych do kynutého těsta nebo cukroví, kde má být sádlo dávala sádlo z králíků. (králičí sádlo schovávám v marazáku a najednou vyškvařím, mám ho v lednici ve sklenici, a kynuté buchty jsou jako peříčko. (před dětmi to tajím, určitě by to nejedly, takhle zmizí plech hned.)

  • Anonym
    Anonym |

    2. 8. 2007 13:38

    Kynutého těsta je více druhů - lité se říká tomu např. na táče s ovocem a drobenkou, je zkrátka řidší.

  • ELA
    ELA |

    2. 8. 2007 13:23

    dámy, myslím, že jde o to, že "lité" těsto se používá ve dvou odlišných smyslech.Lité - jako typ těsta "na palačinky, bublaniny"a lité ve smyslu jakékoliv řídké těsto (tedy i kynuté), které je tak řídké, že se už nedá rozválet, ale na plech se více méně "vylije" (tedy přesněji vyškrábne z mísy). paní Petra tady určitě myslí toto řídké kynuté těsto (a zkuste to , je to výborné!)krásný den

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    2. 8. 2007 13:16

    Z kynutého těsta se dělají přece i lívance a taky se lijí na pánvičku.

  • barča
    barča |

    2. 8. 2007 13:10

    Také jsem dosud žila v domnění, že lité těsto nemá s kynutým nic společného. Je to jinak ?

  • Hospodyňka
    Hospodyňka |

    2. 8. 2007 10:53

    I kynuté těsto může být lité...

  • Dagmar
    Dagmar |

    2. 8. 2007 10:38

    Petro moc se mi zamlouvá recept, ale nerozumím, výrazu litý koláč. Když je těsto kynuté, tak se přece nedá lít.Můžete mi podat vysvětlení?. My jsme také buchtoví atak zkouším všechna kynutá těsta a hledám takové,které bude i druhý den vláčné. Děkuji