Koložvárské zelí

moje hodnocení:

4,5

hodnotilo: 24
20 minut
4
porce
neuvedeno
autor: J.Tereza

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 300
      g vepřové maso (plecko)
    • 1
      ks cibule
    • 600
      g kysané zelí
    • 200
      g rýže
    • mletá paprika
    • sůl
    • pepř mletý
    • olej
    • zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na trošce oleje opražíme nakrájenou cibuli, přidáme lžíci papriky, mleté maso, opepříme, osolíme, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Vodou podlijeme tak, aby nám zůstalo více šťávy.
2
Rýži podusíme asi na 50%. Do vymazaného pekáče vrstvíme: kysané zelí (asi 2 cm), polovina rýže, polovina masa se šťávou, kysané zelí, druhá polovina rýže, druhá polovina masa se zbylou šťávou, kysané zelí, kysané zelí. Zelí příliš nemačkáme a šťávu z masa vylijeme všechnu.
3
Přikryjeme a v troubě zapékáme asi 40 minut, dokud rýže nezměkne úplně (proto je tam potřeba šťáva z masa). Potom zalijeme kysanou smetanou a dopečeme odkryté.
Zařazení: Maso Vepřové
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • monca
    monca |

    6. 8. 2015 17:27

    teda ja mam recept od kamaradky a nemuzu si ho vynachvalit :)) a kazdemu strasne chutna, zatim jsem se nesetkala s nekym komu by tahle dobrota nezachutnala a nechtel by odemne recept :) uvarim si ryzi, na panvy sprazim cibulku, pridam mlete maso- ochucene ( paprika,sul,pepr), necham povarit, az maso ztmavne, pridam na kostky nakrajenou klobasu - hodne mastnou a poctivou, a nakrajenou slaninu. vsechno v panvi promicham a podusim. Kdyz je maso hotove, do zapikaci misy vlozim nejprve prvni vstvu ryze ( 2-3 pytliky ), na ni pridam smes masa, potom scedim prebytecnou stavu ze zeli a zeli ( 1 velke baleni ) nalozim jako treti vrstvu na maso, zaliju smetanou ke slehani ( 1 velky kelimek nebo dva male ) dam do predehrate trouby a pecu 40 minut... nejvetsi dobrota ktera muze byt, jedla bych to fuurt !! <3 <3 <3 <3 <3

  • David
    David |

    22. 8. 2014 10:07

    Na troške oleje opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme lyžicu papriky, na kocky nakrájané mäso, okoreníme, osolíme, podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Vodou podlejeme tak, aby nám zostalo viac šťavy. Ryžu podusíme asi na 50%. Do vymazaného pekáča vrstvíme: kyslá kapusta (asi 2 cm), polovica ryže, polovica mäsa so šťavou, kyslá kapusta, polovica klobásy nakrájanej na kolieska, druhá polovica ryže, druhá polovica mäsa so zvyšnou šťavou, kyslá kapusta, druhá polovica klobásy, kyslá kapusta. Kapustu príliš nevymačkáme a šťavu z mäsa vylejeme všetku. Prikryjeme a v rúre zapekáme asi 40 minút, kým ryža nezmäkne úplne (preto je tam potrebná šťava z mäsa). Potom zalejeme kyslou smotanou a dopečieme odkryté. (převzaté z jiného webu, recept s klobásou využívám a je výbrný)

  • Martin
    Martin |

    17. 3. 2011 14:11

    No, brambory urcite ne dovnitr, ale miluji kolozvarske zeli z varenymi brambory jako prilohou.

  • Vlasta
    Vlasta |

    26. 11. 2010 20:25

    To se to zase nějak popletlo - původně to tu bylo z masa na kostky, chybí klobása a mezi vrstvama byla zakysaná smetana - kde se stala chyba??? Nemůžete to vrátit do původního stavu? Děkuji Vlasta

  • Mirka
    Mirka |

    12. 11. 2010 19:35

    Nepatří do surovin také maďarská klobása?

  • recepty73
    recepty73 |

    17. 10. 2010 16:20

    ...velice oblíbené :-))

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    13. 4. 2010 17:39

    Pani Kanila, so zemiakmi to už nebude Koložvárska kapusta, ale chutné to byť môže.

  • marie rusnokova
    marie rusnokova |

    13. 4. 2010 07:21

    Bohuže, jsem s tímto jídlem doma neuspěla. :-(

  • Kamila Tatíčková
    Kamila Tatíčková |

    12. 4. 2010 16:29

    Včera jsem dělala a dostala pochvalu, ale příště zkusím s bramborami. Uvidíme, jestli bude pochvala zas :-).

  • Vlasta Smékalová
    Vlasta Smékalová |

    9. 4. 2010 09:37

    Chtěla jsem dát 1, ale systém praví, že jsem už hodnotila... no nic, zkusila jsem to, nevyšlo to, tak aspoň Terezce dík za tuhle dobrotu (jsem taky odchovaná maďarskou kuchyní)

  • Daniella O.
    Daniella O. |

    8. 4. 2010 20:14

    Tak jsem vcera uvarila k obedu presne podle receptu a po jidle se jen zaprasilo. Mam velikou radost, protoze zeli miluji, ale manzel moc ne a tentokrat se ptal, kdy budu tuhle dobrotu varit znovu. Kdo se boji, ze je to kysele, je to zbytecne. Chute se krasne spoji, ale stavy z masa se nesmi setrit. Priste dam mozna vice cibulky, ale jidlo je na jasnou jednicku a zarazeno do oblibenych. Dekuji..... Mimochodem, na navsteve byl mazeluv kamarad, ktery rekl, ze latku jsem nasadila moc vysoko a ted je zvedavy, co bude priste.

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    8. 4. 2010 08:11

    Na tento recept jsem se dlouho dívala s nedůvěrou.Ta kombinace kysaného zelí,rýže,smetany mě nějak nelákala.Ale musím říct,že je to moc dobré a určitě bude u nás patřit mezi oblíbená jídla z kysaného zelí.Recept jsem si akorát mírně upravila.Maso jsem použila mleté,zelí jsem trochu podusila a všechny ingredience jsem nakonec smíchala a pekla asi hodinu v remosce.Jasná 1.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    5. 4. 2010 07:06

    Daniellka, kapusta nebude kyslá, pretože sa tu pekne chute premiešajú. Mäso urob tak, aby si mala dostatok šťavy, všetku ju vylej do jedla. Peč pomaly, ryža sa pekne dodusí. Myslím, že kľudne môžeš urobiť, že to manželovi chutiť bude, kyslé to nie je, pretože ostatných surovín je tam dosť a zneutralizujú chuť ryže - šťava z mäsa, vytopí sa aj šťava z klobásky. Tak nech chutí :))) Tereza

  • Daniella O.
    Daniella O. |

    4. 4. 2010 23:11

    Terezko, prosim o radu, manzel snese kysane zeli pouze v segedinu, ale minule jsem pekla Kure na zeli zase jinak, ale zeli jsem predem povarila a ochutila smazenou cibulkou, cukrem a kminem. Doslova vylizal pekac, ale moc bych chtela vyzkouset tento recept. Myslis, ze bych mela zeli take predem upravit, nebo tu kyselost vytahne stava z masa? Je to moc kysele? Recept vypada bajecne a nenecham se o nej ochudit, jenom se bojim, abych potom nejedla cely tyden zeli sama a manzel nedostal zaludecni vredy z KFC. Dekuji Daniella

  • Dana K.
    Dana K. |

    14. 3. 2010 18:31

    V závodní jídelně nám to dělali pod názvem "klužské zelí" a jako příloha byly brambory. Zdálo se mi zbytečné dávat brambory zvlášť, tak je přidávám k zelí, rýži a masu. Nevrstvím, smíchám vše dohromady a zaliju jednou šlehačkou, která lehce stáhne kyselost zelí. Máme to moc rádi, je to mňamka. U mojí kolegyně doma říkají jídlům z jednoho hrnce "nepřehledné jídlo".

  • Benova Lenka
    Benova Lenka |

    18. 1. 2010 19:43

    Jedným slovom - vynikajúce...............

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    22. 6. 2009 18:31

    Pani Ivka, koložvárska kapusta je maďarské jedlo a maďarské jedlo = dobré jedlo. U nás je kuchyňa veľmi ovplyvnená maďarskou kuchyňou, a toto je jedna dobrota z nej :)))

  • Iva Pěnkavová
    Iva Pěnkavová |

    22. 6. 2009 08:31

    Kdyby tu nebyly ty kladné kkomentáře,určitě bych do toho nešla,kombinace zelí a rýže mi přišla příšerná!Ale opak je pravdou , já miluju kysané zelí , to se krásně ,,natahlo,, do rýže , balada!Chutnalo doma všem a dala jsem samozřejmě 1!

  • Petra Kvapilová
    Petra Kvapilová |

    16. 6. 2009 11:17

    Dělám něco podobného, jen rýži uvařím stejně jako přílohovou. Maso dusím na cibulce, přidám k němu nakrájenou klobásku, překrájené zelí a navíc česnek (máme rádi) a vydusím jen na trošku šťávy. Celé pak promíchám s uvařenou rýží, dám do pekáčku a zasypu sýrem a jen krátce zapeču. Kamarádka vynechává i to zapékání, chutná to i jen promíchané.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    10. 5. 2009 18:15

    Jirko, som rada, že chutná :))) Koložvárska kapusta je jedno z najlepších jedál z kyslej kapusty. Tak nech chutí aj nabudúce:))) Prajem pekný deň

  • recepty 73
    recepty 73 |

    10. 5. 2009 17:23

    Terezko,včera jsme byli na návštěvě u sestry a pod pohrůžkou smrti jsem musel recept zopakovat,jelikož ohlasy byly jednoznačné.Já nechtěl,protože ségra měla jen mleté maso,ale jak říkám-mám život rád!Bylo to také vynikající!A to mi ty bestie(omlovám se)nechtěly dát ani ochutnat.Že jsem prý už měl doma!ŠKODA,ŽE NEMŮŽU HODNOTIT JEŠTĚ JEDNOU.Jiří

  • recepty 73
    recepty 73 |

    7. 5. 2009 08:13

    Terezo,je to fantastické.Určitě brzy zopakuji.Dávám 1*a koukám,že už zase někdo kazí zcela zbytečně hodnocení.Jiří

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    5. 5. 2009 15:18

    Ingrid, veď v recepte píšem aj ja, že ryžu podusíme napolovicu, a na vrch dávam kyslú smotanu :)))) Koložvárska kapusta je maďarské jedlo a Maďari tam slaninu nedávajú, takže to zbytočne nevylepšujeme ani my.

  • recepty 73
    recepty 73 |

    5. 5. 2009 14:41

    Paní Terezo,zítra se mi ,,postaráte,, o oběd.Tak držte palce,už teď se mi sbíhají sliny.Jiří

  • Ingrid Poslušná
    Ingrid Poslušná |

    5. 5. 2009 14:05

    Kolozvarske zeli muzeme porad.:-))Davam i angl.slaninku,ryzi varim napul,protoze mame radi,kdyz to neni suche a navrch davam kysanou smetanu..Jinak je to cuper basta.

  • Jitřenka
    Jitřenka |

    26. 8. 2007 18:42

    K obědu byly švestkové knedlíky, tak jsem k večeři uvařila tuhle dobrotu. Bylo to vážně skvělé, nikdy bych nevěřila,že nám může chutnat rýže se zelím. :-) Dávám 1.

  • Danka Snášelová
    Danka Snášelová |

    23. 8. 2007 00:22

    Koložvárské zelí milujeme. Dělám ho přesně podle receptu. Mám ho ráda i studené. Na talířku ho ještě pocákám pochoutkovou kysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Mňamka. Dávám za 1.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    20. 8. 2007 13:55

    Pani Danka, toto, čo popisujete, varím aj ja , len robím gule ( recept som pridala pod názvom Masové kuličky v zelí ), nie šišky, ale koložvárska kapusta to nie je. Je to dobré, ale predsa len iné jedlo.

  • Dana Nekvapilová
    Dana Nekvapilová |

    20. 8. 2007 13:42

    Dělám jednoduše,mleté maso do mísy,přidám syrovou rýži,okořením i kari,dělám větší šišky,osmahnu cibuli,přidám zelí i s nálevem,narovnám šišky a zaliji krabičkou rajčatové pyré a dusím,podlévám,obracím šišky a rýži ochutnávám jak je měkká,je to rychlé a výborné.

  • Dana Nekvapilová
    Dana Nekvapilová |

    20. 8. 2007 13:40

    Dělám jednoduše,mleté maso do mísy,přidám syrovou rýži,okořením i kari,dělám větší šišky,osmahnu cibuli,přidám zelí i s nálevem,narovnám šišky a zaliji krabičkou rajčatové pyré a dusím,podlévám,obracím šišky a rýži ochutnávám jak je měkká,je to rychlé a výborné.

  • Zdeňka
    Zdeňka |

    9. 7. 2006 20:52

    V sobotu jsem připravovala z dvojité dávky,protože se mi toho zdálo málo a nemusím vařit ještě zítra.Je to moc dobré,nikdy bych nevěřila,že je možné kombinovat rýži se zelím.Celé rodině chutnalo,určitě zopakuji.Dávám za 1.

  • Zuzana Bugárová
    Zuzana Bugárová |

    26. 3. 2006 17:42

    Robim to z mleteho mäsa a bez klobasy, a je to super, mame to vsetci velmi radi, aj nas 2-rocny syn si na tom pochuti a to este do nedavna o kapuste ani pocut nechcel.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    11. 3. 2006 14:24

    Dávám vařené rýže asi tak polovinu množství masa a syrové asi čtvrtinu. Takže: na 1 kg masa půl kg vařené nebo čtvrt kg syrové rýže.

  • Mária
    Mária |

    10. 3. 2006 20:34

    Surovú ryžu sa vždy bojím dať, lebo neviem, koľko jej asi bude keďa sa uvarí. Viete tak približnenapísať, koľko gramov surovej ryži sa dáva?I keď robite kuličky z mäsa a ryži?Ďakujem

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    10. 3. 2006 09:31

    Ano, syrovou rýži dávám i já, protože tuhle baštu máme raději sušší. Rýže krásně vpije tekutinu a je to mňam mňam:-)Doporučuji. Také je dobré připravit si vše do pekáčku a až druhý den péct, mezitím se chutě krásně prolnou...

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    10. 3. 2006 07:10

    Anonyme, nie je to pracné, to len tak na prvý pohľad vyzerá. Keď si všetko nachystáte, navrstvíte to do pekáča raz dva. A ak necháte v kapuste a mäse dosť šťavy, tak ryžu vôbec nemusíte predvariť. Uvarí sa pri pečení. Len to chce dosť šťavy, aby mala ryža tekutinu.

  • Romana
    Romana |

    9. 3. 2006 21:20

    Dělám přesně tak jako Marcela, akorát nedávám klobásu. Je to moc dobré. Chutná to i manželovi a ten je dost vybíravý.

  • marcela
    marcela |

    9. 3. 2006 18:24

    Robim ju z mleteho masa ktore podusim na cibulke s mlet. paprikou.Vrstvenie je trochu ine: tretina kysaneho zeli (mierne poduseneho aby nebolo moc kysle) polovica predvarenej ryze, polovica masa, polovica klobasky na drobno, druha tretina zeli a na to jeden kelimok kysanej smotany. Opat ryza, maso, klobasa a zeli. 20 min. pred dopecenim dam navrch druhu smotanu. Podavam s varenymi zemiakmi.

  • Anonym
    Anonym |

    9. 3. 2006 12:54

    Znám tento recept pod názvem Sedmihradské zelí,ale zdálo se mi to moc pracné.Zkusím to,ale na cibuli orestuji napřed maso a pak papriku.Elena